Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση θέτει το σωματείο «ΚΛΩΘΩ»

Ανακοίνωση, με αφορμή το δημοσίευμα για την επαναλειτουργία της ΕΝ.ΚΛΩ.

Πληρωμένη απάντηση στα όσα γράφει η «Αυγή» δίνει το σωματείο ΚΛΩΘΩ, που συσπειρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών. Σε ανακοίνωσή του βάζει τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιοι εργαζόμενοι συμφώνησαν να θυσιάσουν δεδουλευμένα και ποιοι πρότειναν να πάρουν τα 14 από τα 17 εργοστάσια του ομίλου όλοι οι άλλοι πιστωτές, εκτός απ' τους εργαζόμενους;
  • Γιατί κρύβουν ότι οι πρώτοι που θα έπαιρναν από τη διαδικασία εκκαθάρισης θα ήταν οι εργαζόμενοι και το ΙΚΑ και έρχονται να το ανατρέψουν, για να πάρουν όλοι οι άλλοι πιστωτές τα 14 εργοστάσια; Αυτό, δηλαδή, που ανέτρεψαν μετά την ΕΝ.ΚΛΩ. με παρεμβάσεις τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις πτωχευμένες, να προηγείται το Δημόσιο και οι τράπεζες, αυτό θέλουν να κάνουν αναδρομικά και για την ΕΝ.ΚΛΩ.;
  • Ποιοι εργαζόμενοι και πότε αποφάσισαν, ποιος έστειλε τέτοια πρόταση στην «Αυγή» για την κάλυψη του κόστους από το πρόστιμο;
  • Πότε ΙΚΑ - ΟΑΕΔ συμφώνησαν να είναι επενδυτές;
  • Ποιοι πληρώνουν σήμερα τα δανεικά και αγύριστα του Λαναρά και της ΕΝ.ΚΛΩ.;
  • Ποιοι είναι οι παλιοί μέτοχοι της ΕΝ.ΚΛΩ. που θα πάρουν το 24%;

Απευθυνόμενο στους απολυμένους του ομίλου, το σωματείο σημειώνει: «Παλιοί μέτοχοι είναι αυτοί που έκλεισαν τα εργοστάσια, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τους έστειλαν στην ανεργία. Είναι αυτοί που ξεκοκάλισαν επιδοτήσεις - χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια. Επανέρχονται για να "φάνε" ό,τι έχει απομείνει από την περιουσία του ομίλου, να ξανακλέψουν τους εργαζόμενους - απολυμένους και να γλιτώσουν από ποινικές ευθύνες. Αυτοί μαζί με τον Λαναρά συνέταξαν το επιχειρησιακό σχέδιο πριν κλείσουν τα εργοστάσια και όχι οι εργαζόμενοι.

Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί δεν πρέπει να περιμένουν από τις τράπεζες πότε θα τους πάρουν και τα σπίτια. Αυτοί, μαζί με όλους τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και μαγαζάτορες πλήρωσαν τα χρέη των κάθε λογής Λαναράδων. Σε αυτούς θα φορτώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας για την ΕΝ.ΚΛΩ. για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

Αυτοί χρόνια τώρα πληρώνουν τα παραμύθια της ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων στο πλαίσιο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί θα πληρώσουν με νέα φοροληστεία, με το πολυνομοσχέδιο (που ψηφίστηκε), ακόμα και αν είναι άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα, την ίδια στιγμή που οι βιομήχανοι φοροαπαλλάσσονται, τους δίνονται νέα προνόμια και είναι έτοιμοι να καταβροχθίσουν νέες ενισχύσεις και επιδοτήσεις με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αυτοί που κάποτε κατηγορούσαν τις τράπεζες, γιατί δεν έδιναν "τζάμπα" χρήμα στον Λαναρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, μαζί με τον Λαφαζάνη και τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές), έρχονται όλοι μαζί με παλιούς μετόχους και ξεκαθαρίζουν στους απολυμένους πως τα χρήματα που τους χρωστά ο όμιλος δεν θα τα πάρουν ποτέ.

Ο Μουσουλίδης, τελευταίος πρόεδρος της ΕΝ.ΚΛΩ., που οδήγησε στην πτώχευση τον όμιλο, ανακοίνωσε πέρσι το καλοκαίρι πως Σεπτέμβρη - Οκτώβρη (2015) θα επαναλειτουργήσουν τα 3 από τα 17 εργοστάσια. Σε αυτήν την κατεύθυνση και πάλι σήμερα η κυβέρνηση, από κοινού με τον δήμαρχο Νάουσας και όλους τους βουλευτές του νομού (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ), παρουσιάζουν το σχέδιο της εργοδοσίας ως σχέδιο των εργαζομένων».

Οπως σημειώνει, «το σωματείο έχει πάρει αταλάντευτα θέση υπέρ των συμφερόντων των απολυμένων - εργαζομένων, για αυτό και είναι εμπόδιο στα σχέδια εξαπάτησης - αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού των απολυμένων στις επιδιώξεις των Λαναράδων, των τραπεζιτών, των κυβερνήσεών τους και των συνδικαλιστών που τους υπηρετούν (...) Η περιουσία του ομίλου δεν ανήκει στα παράσιτα που τόσα χρόνια γέμιζαν τα σεντούκια τους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, παλιούς και νέους μετόχους. Χτίστηκαν από τη δουλειά των εργατών που παράγουν όλο τον πλούτο.

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - απολυμένους - συνταξιούχους κλωστοϋφαντουργούς σε ακούραστη, οργανωμένη πάλη να διεκδικήσουν το δίκιο τους, όλο τον κόπο και τον ιδρώτα τους. Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι απολυμένοι. Να δοθεί μέσω του ΟΑΕΔ 1.500 ευρώ έκτακτο βοήθημα, να προστατευτούν οι άνεργοι, απολυμένοι. Να μη χαθεί ούτε ευρώ από τις οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ».

Τέλος, το σωματείο καλεί την κυβέρνηση «να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αφορούν τον όμιλο και την αλληλογραφία με Ευρωπαϊκή Ενωση, τράπεζες, κυβερνήσεις καθώς και τα πρακτικά της ομάδας εργασίας που έχει συστήσει και που αποδεικνύουν τη διαχρονική κοροϊδία εις βάρος των εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβέρνηση και εργατοπατέρες συντονίζονται εναντίον τους (24/10/2009)
Να μη χαθεί άλλος χρόνος για τους εργαζόμενους (5/6/2009)
`Η με τον Λαναρά ή με τους εργάτες (20/2/2009)
Σημαντικό βήμα η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα (21/1/2009)
Κλιμάκωση με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα (23/8/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org