Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κερδοφόρες μπίζνες

Σημαντικές, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστές, είναι οι δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μεγάλες ιταλικές εταιρείες και μονοπώλια σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, των κατασκευών και του εμπορίου.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ καταλαμβάνει ασφαλώς τη μεγαλύτερη θέση στην «πυραμίδα» των ιταλικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Αφρική, εξασφαλίζοντας συχνά συμβόλαια σε καίρια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και στη δημιουργία έργων υποδομών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 15 αφρικανικές χώρες, μεταξύ άλλων, σε Λιβύη, Αίγυπτο, Μοζαμβίκη και Νότια Αφρική.

Τον Απρίλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κ. Ντεσκάλτζι ανακοίνωσε σχέδια για επενδύσεις στην Αφρική ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (που συνιστούν το 60% των συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων του ομίλου διεθνώς) την επόμενη τετραετία, κυρίως στους τομείς αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών.

Εξίσου δραστήριες αποδεικνύονται οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες «Salini Impregilo S.p.A, Rizzani de Eccher» και «Astaldi Group».

Η μιλανέζικη εταιρεία «Sallini Impregilo», που διαθέτει πάνω από 34.000 υπαλλήλους σε 50 χώρες, δημιουργεί εδώ και 60 χρόνια στην Αφρική φράγματα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σιδηροδρομικά δίκτυα, υπόγειους αγωγούς και σταθμούς μετρό, γέφυρες, οδικούς κόμβους, αεροδρόμια, λιμάνια ακόμη και μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα. Μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει έργα όπως το φράγμα Καρίμπα στη Ζιμπάμπουε, τη διάσωση αρχαίων ναών στο Αμπού Σιμπέλ της Αιγύπτου, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γκαμπόν, υποδομές και δίκτυο ύδρευσης στο Λεσότο της Ν. Αφρικής.

Πλούσιες δραστηριότητες έχουν αναπτύξει και οι άλλες δύο κατασκευαστικές: H «Rizzani de Eccher» πραγματοποίησε έργα ανάπτυξης υπερσύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και την κατασκευή πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου στην Αλγερία, την ανέγερση τεράστιου τουριστικού συγκροτήματος στην Μαδαγασκάρη, το διεθνές αεροδρόμιο Μπάτα στην Γουινέα Ισημερινού, γέφυρες και οδικούς άξονες στη Νιγηρία, θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Αίγυπτο. Ο όμιλος «Astaldi Group», από την άλλη, ειδικεύεται στην κατασκευή έργων στις υποδομές μεταφορών και ύδρευσης την τελευταία 20ετία στην Αλγερία.

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μπίζνες της ιταλικής βιομηχανίας αεροναυπηγικής και άμυνας, «Finmeccanica», με πιο έντονες τις δραστηριότητές της (έως την ανατροπή του Λίβυου πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι το 2011) στη Λιβύη, αλλά και στην ανάπτυξη των αερομεταφορών και σε άλλες βορειοαφρικανικές χώρες καθώς και στην ανέγερση σταθμών παραγωγής Ενέργειας στη Νότια Αφρική (σε Ντέρμπαν και Πορτ Ελίζαμπεθ).

Ωστόσο, η λίστα με τις δραστηριότητες ιταλικών μονοπωλίων στην Αφρική αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο. Αλλωστε, οι επόμενες πιθανές συμφωνίες για νέες ιταλικές μπίζνες στην Αφρική αναμένεται να κλειστούν κατά το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ιταλίας - Αφρικής που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 14 και 16 του ερχόμενου Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ