Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απάτη χωρίς όρια

Στη γνωστή κυβερνητική τακτική που στόχο έχει να κάνει το μαύρο άσπρο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, επιχείρησε να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο μονιμοποιεί το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το αυξάνει παραπέρα. Τι επικαλέστηκε ο Γ. Χουλιαράκης; Μα φυσικά τα γνωστά κάλπικα επιχειρήματα περί «δίκαιης κατανομής των βαρών»...

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση αυξάνει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, ενώ ρίχνει το όριο της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται και «συμπληρωματικός φόρος» από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ και ενώ στο όριο αυτό θα συνυπολογίζονται πλέον και τα αγροτεμάχια, ο Γ. Χουλιαράκης, χρησιμοποιώντας μια ακόμα αποπροσανατολιστική «σούμα», ισχυρίστηκε ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης «6 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και 500.000 πληρώνουν περισσότερο»...

Και κάπου εκεί έρχεται και η «Αυγή» για να απογειώσει την επιχείρηση εξαπάτησης. Αμα είναι να κοροϊδέψουμε, σου λέει, να το κάνουμε σωστά, όχι μισές δουλειές. Ακούς εκεί «πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο»...

Οχι κύριε! Το «ίδιο» φεύγει και μένει «καμαρωτός» ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής»: «6 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ»!

Θράσος και απάτη χωρίς όρια, δηλαδή...

Τι μελετούν στο παρασκήνιο;

Με αφορμή τη σύσταση του υπερταμείου για τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου («Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ»), μας ήρθε στο μυαλό μια άλλη «εκκρεμότητα», που άφησε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών. Θυμίζουμε ότι από τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε στις 8 Μάη, εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή τα δύο άρθρα που αφορούσαν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Με το πρώτο, οριζόταν η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών ΑΕ», η οποία, υπό την εποπτεία του Δημοσίου, αναλάμβανε τη διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας όλων των συγχωνευμένων και συγχωνευόμενων ταμείων. Στο άλλο άρθρο, προβλεπόταν η σύσταση «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών» και συγχώνευση σε αυτήν των εταιρειών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ ΑΟ ΑΕ, που διαχειρίζονταν έως τώρα μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της σε σχέση με την περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά η σύσταση του υπερταμείου, που από το νόμο έχει τη δυνατότητα να εγγράφει κι άλλες εταιρείες ως θυγατρικές, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτήματα και υποψίες για το τι συζητάει στο παρασκήνιο με τους εταίρους της...

Μονά - ζυγά δικά τους

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο κυνισμός της κυβέρνησης και των απολογητών της. Το κύριο άρθρο της «Αυγής» χτες υπερασπίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις με σθένος που θα ζήλευαν ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του Ταμείου, γράφει μεταξύ άλλων: «Η χώρα έχει ένα ασήκωτο δάνειο να ξεχρεώσει (...) Το ταμείο αυτό θα αποκτήσει την κυριότητα 1.000 ακινήτων του Δημοσίου και κάποιες από τις ΔΕΚΟ. Δημιουργεί έτσι μια περιουσία όπου παράγει πλούτο (...) ένα μέρος των κερδών του, το 50% συγκεκριμένα, θα πηγαίνει για την εξόφληση του δημόσιου χρέους και το υπόλοιπο μισό θα διατίθεται για αναπτυξιακούς σκοπούς (...) το ταμείο (...) θα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αποκτήσει για συμμετοχές σε επενδυτικούς φορείς με αρμοδιότητα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το αν θα πουλήσει, αν θα νοικιάσει ή αν θα αναδιαρθρώσει τις επιχειρήσεις που θα έχει στην κατοχή του (...) είναι θέμα των κυβερνήσεων που έχουν την πλειοψηφία της διοίκησης. Με λίγα λόγια, όπως και να το δει κανείς, πρόκειται για τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ για αναπτυξιακούς σκοπούς...».

Ομολογούν, δηλαδή, φόρα παρτίδα ότι θα δανείζονται για να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, θα τους ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, θα διαμορφώνουν κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον τσακίζοντας εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και εξασφαλίζοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά. Μονά - ζυγά όλα για το κεφάλαιο.

Ποια ενότητα;

«...Αυτή η κοινωνία και αυτή η χώρα θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή τη βαθιά κρίση που τη μαστίζει, μόνο αν αντιληφθούμε και πάλι την χαμένη αξία της ενότητας και της συλλογικότητας. Και μόνο αν αφήσουμε πίσω μας ψεύτικους διχασμούς οι οποίοι τόσο τραυμάτισαν τη χώρα», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ο ίδιος που στήνει κάλπικα δίπολα με τον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ανάμεσα στους «λαϊκιστές» και τους «μεταρρυθμιστές», στο «ψέμα» και την «ειλικρίνεια». Στην πραγματικότητα, όλοι τους, όλα τα αστικά κόμματα, επικεφαλής και στελέχη τους, είναι ενωμένοι, νύχι - κρέας, με τους στόχους του κεφαλαίου. Και κάτω απ' αυτούς θέλουν να «ενώσουν» το λαό, να τον στοιχίσουν σε στόχους ευθέως αντίθετους με τα συμφέροντά του. Για τέτοια ενότητα μιλούν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του ελληνικού κράτους.

1865 Η παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17ης Μάη.

1877 Η Ρουμανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1904 Ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ).

1921 Η Ρωσική Σοβιετική Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία και η Γεωργία υπογράφουν συμφωνία για ένωση.

1923 Στο ενωτικό συνέδριο της 2ης και της 2½ Διεθνούς στο Αμβούργο ιδρύεται η Σοσιαλιστική Εργατική Διεθνής.

1927 Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

1942 Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Αρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

1945 Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή προκειμένου να μη δικαστεί.

1948 Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ (διοικητής Χρόνης Βάης - Αχιλλέας Πετρίτης, πολιτικός επίτροπος Νίκος Φίνογλου - Γερονίκος), που είχε συγκροτηθεί μόλις το Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για να το παγιδέψουν και να το καταστρέψουν, δεν τα κατάφεραν. Τουναντίον, οι μαχητές του ΔΣΕ πέτυχαν αλλεπάλληλες νίκες το επόμενο διάστημα, στους Μπαουσούς Ιωαννίνων (διαλύοντας μια ίλη ιππικού), στα υψώματα της Λίππας (κατά της διοίκησης της 76ης Ταξιαρχίας), από τη Φιλιππιάδα έως τα περίχωρα της Πρέβεζας κ.α. Ακολούθως, το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ μετονομάστηκε τιμητικά σε 159η Επίλεκτη Ταξιαρχία.

1981 Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

1991 Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org