Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»
Αύριο 15 Μάη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Από παλιότερη κινητοποίηση των σκηνοθετών
Από παλιότερη κινητοποίηση των σκηνοθετών
Αύριο, Κυριακή 15 Μάη, πραγματοποιούνται εκλογές στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών - Συνεργαζόμενοι» καλεί τους σκηνοθέτες του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να μη μείνουν για άλλη μια τριετία στο ίδιο έργο θεατές.

Στη διακήρυξή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η "Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών - Συνεργαζόμενοι" αντιτίθεται στη λογική του ατομικισμού που τείνει να κυριαρχήσει στο χώρο μας. Στη θέση της αντιπροτείνει αξίες που υπάρχουν χρόνια μέσα στο λαϊκό κίνημα, την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και τη συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων». Τονίζει ότι η ΔΑΣ - Συνεργαζόμενοι «θα μάχεται συνεχώς, με δυναμική παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή, για την αναβάθμιση του χώρου των σκηνοθετών, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτιστικού επιπέδου του συνόλου του λαού. Θα αγωνιστούμε για μια ΕΕΣ που θα διεκδικεί αλλαγές και λύσεις προς όφελος των καλλιτεχνών και εργαζομένων σε αυτόν το χώρο, μακριά από οποιαδήποτε σκέψη εργολαβικής ανάθεσης του Πολιτισμού σε κάθε λογής ιδρύματα και ομάδες συμφερόντων».

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ επισημαίνει εξάλλου ότι «τα μνημόνια και οι αντιλαϊκοί νόμοι που φορτώθηκαν και στους δικούς μας ώμους, δεν μας έπληξαν μόνο ως εργαζόμενους. Μας ισοπέδωσαν και ως δημιουργούς, αφού ουσιαστικά εκμηδένισαν έναν πόρο αυτοχρηματοδότησης του κινηματογράφου, καταργώντας τον ειδικό φόρο στο εισιτήριο και αυξάνοντας ταυτόχρονα τη φορολογία στον κινηματογράφο με την ένταξή του στο κλιμάκιο του 23%. Κι αυτά όταν προηγουμένως είχε μειωθεί η βάση υπολογισμού του 1,5% επί του τζίρου των καναλιών υπέρ του κινηματογράφου, ως μια ακόμη καταστροφική για την κινηματογραφική τέχνη συνέπεια του νόμου 3905/2010, που έρχεται να προστεθεί στις άλλες: Στην κατάργηση των κρατικών βραβείων κινηματογράφου, στον αποκλεισμό των φορέων από τα κέντρα αποφάσεων, στην υπολειτουργία του ΕΚΚ, στην υποχρηματοδότηση των ταινιών, στη διαρκώς εξελισσόμενη μονοπωλιακή συγκέντρωση παραγωγής, διανομής, στο κλείσιμο των εργαστηρίων για την επεξεργασία των ταινιών».

Τέλος, αναφέρει: «Υποσχόμαστε να ανταποκριθούμε επάξια στο ρόλο της εκπροσώπησης του κλάδου και να δώσουμε έντιμο αγώνα μαζί με τα άλλα μαχόμενα τμήματα των εργαζομένων τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, όσο και για το ευρύτερο δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τον απόλυτο έλεγχο των σκηνοθετών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κρατικούς φορείς, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε το μέγεθος της αφυπνιστικής επίδρασης που μπορεί να ασκήσει η τέχνη μας στην ανθρώπινη συνείδηση.

Προτείνουμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων.
  • Υποχρεωτική απόδοση του 1,5% από όλα τα κανάλια ως μια από τις προϋποθέσεις αδειοδότησής τους, με επέκτασή του στις ταινίες μικρού μήκους και αύξησή του στο 2%.
  • Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου.
  • Ποσόστωση για δραματοποιημένο ελληνικό πρόγραμμα στην τηλεόραση.
  • Αναβάθμιση του θεσμού των κινηματογραφικών Φεστιβάλ και επαναλειτουργία των κρατικών βραβείων.
  • Στήριξη της οπτικοακουστικής και θεατρικής τέχνης και των δημιουργών τους.
  • Εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σωματείων στο ΕΚΚ, στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Για την Καλλιτεχνική Παιδεία

  • Αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας.
  • Πλατιά διάδοση της οπτικοακουστικής και θεατρικής τέχνης.
  • Ιδρυση Δημόσιων Ανώτατων Σχολών Οπτικοακουστικής Τέχνης, δημόσιων και δωρεάν».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια διοργάνωση που έχει να προσφέρει πολλά(2016-12-28 00:00:00.0)
Αλλαγές προς το χειρότερο(2013-09-20 00:00:00.0)
Θα γίνει υπόθεση... του ΕΟΤ!(2013-01-20 00:00:00.0)
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση(2010-12-02 00:00:00.0)
Οχι στην εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου!(2010-11-24 00:00:00.0)
Να απορριφθεί όλο το νομοσχέδιο(1997-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ