Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Τα 17+1 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» ακολουθούν άλλα 43 στο πλαίσιο της δεύτερης...

Με 17 «προαπαιτούμενα» νέα αντιλαϊκά μέτρα, συν τη συγκρότηση του μηχανισμού για τον «αυτόματο κόφτη», ολοκληρώνεται η πρώτη «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου. Ο επόμενος κύκλος, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», θα απαιτήσει ακόμη 43 «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, αυτή τη φορά κυρίως για μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Τα παραπάνω επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας της ΕΕ, ομολογώντας, ουσιαστικά, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, ενώ επιπλέον θα επεκτείνονται σε βάθος δεκαετιών. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η «γιγαντιαία» και «σκληρή» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα οδηγήσει σε «εξοικονόμηση» των κρατικών δαπανών στο 1,2% του ΑΕΠ το 2018 και το λιγότερο στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2030.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται με στόχο την επίτευξη «συνολικής συμφωνίας» στο Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη, σε όλα τα «ανοιχτά ζητήματα», δηλαδή για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», που αφορούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη φάση, τις προτάσεις για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, καθώς και το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως το σύνολο του πακέτου αφορά «παραμετρικά μέτρα» και πως για πρώτη φορά ζητήθηκε από χώρα να νομοθετήσει με ορίζοντα τριετίας και όχι «απλά για το επόμενο έτος».

Το ύψος της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενο να διαιρεθεί σε «υποδόσεις», εκτιμάται από 9 μέχρι 11 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. ευρώ για τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους και 3,5 δισ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά το «δημοσιονομικό κόφτη», ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες για τον αυτοματισμό και την αξιοπιστία του, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και πως ούτε οι ελληνικές αρχές αλλά ούτε και οι «θεσμοί» θα έχουν λόγο σε αυτά. Ουσιαστικά, η ενεργοποίηση των μέτρων από το «εφεδρικό» πακέτο θα γίνεται βάσει ειδικού αλγόριθμου, χωρίς διαβουλεύσεις, παζάρια και άλλες «χρονοτριβές».

«Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία με την Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, επισημαίνοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί μέρος - κλειδί των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Σε ρυθμούς κατρακύλας το ΑΕΠ

Με περαιτέρω πτώση 1,3% συνέχισε το ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία στο α' τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2015, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρηση 0,4% καταγράφεται και σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2015.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη (α' τρίμηνο 2016 προς α' τρίμηνο 2015) διαμορφώθηκε στο 1,5% και συνολικά στην ΕΕ στο 1,7%.

Το «πακέτο Γιούνκερ»

Την ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ» 42 επενδύσεων, συνολικού ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Στα προγράμματα χρηματοδότησης περιλαμβάνονται ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις, σε συνεργασία βέβαια με επιχειρηματικούς ομίλους, είτε με τη μορφή συμπράξεων (ΣΔΙΤ) είτε με άλλους τρόπους.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για 20 επενδύσεις στην Ενέργεια (συνολικά 1,97 δισ.) όπως της ΤΕΡΝΑ, του ΑΔΜΗΕ, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, εγκαταστάσεις για ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική ενέργεια κ.ά.

Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται 5 επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», ΕΛΒΑΛ, «Steelmet» (όμιλος «Βιοχάλκο»), ΜΕΛ («Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου») και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ