Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πρωτόκολλο συμφωνίας για κοινωνικές δράσεις

Είναι δεδομένη η αποδοχή, από πλευράς συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών δήμων και περιφερειών, ιδιωτικοποίηση έργων και υπηρεσιών και ενίσχυση της ανταποδοτικότητάς τους. Αλλωστε, έχουν εγκαταλειφθεί ως αίτημα η ενίσχυση των πόρων των Οργανισμών Τοπικής Διοίκησης και η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ως ελάχιστη προϋπόθεση για την παροχή κοινωνικού έργου στους δημότες. Αντίθετα, εντείνονται οι διεργασίες για την προώθηση σειράς δράσεων που από τη μία παγιώνουν ως συλλογική συνείδηση ότι δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και δράσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των αναγκών των πιο ευάλωτων, ελέω κοινωνικής συνοχής, και από την άλλη δημιουργούν το έδαφος για την περαιτέρω διείσδυση στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, μέσα από διάφορες μορφές όπως ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΣΔΙΤ. Αλλωστε, πλείστα ευρωπαϊκά προγράμματα πριμοδοτούν τη χρηματοδότηση τέτοιων μορφών άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπογραφή πριν μερικές μέρες Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής και τη Γαλλική Εθνική Ενωση των Δημοτικών Κέντρων για την Κοινωνική Δράση, με στόχο - υποτίθεται - την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων των δήμων της Περιφέρειας. Το Πρωτόκολλο Συμφωνίας κάνει λόγο για «πολυεπίπεδη επιμερισμένη διακυβέρνηση», σε μια κατεύθυνση να μεταφέρει μέρος της ευθύνης της άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε αυτούς που θα έπρεπε να την απολαμβάνουν και να υποβαθμίσει τις ευθύνες οργάνων Τοπικής Διοίκησης και κράτους. Οπως σημειώνεται, οι πολιτικές κοινωνικής δράσης πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ των τοπικών αρχών και των συνεταιριστικών φορέων, αλλά και μεταξύ των διαφόρων επιπέδων περιφερειακής διοίκησης, για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων από άποψη κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνική πολιτική θεωρείται και προβάλλεται ως μια δράση που θα πρέπει να αναζητηθεί και να επιμεριστεί «προς τα κάτω», με επίκεντρο τις ανάγκες «κυρίως των περισσότερο ευάλωτων», όπως σημειώνεται.

Με αυτό το πρίσμα, το σχέδιο δράσης που υιοθετεί η ΠΕΔΑ στο Πρωτόκολλο Συμφωνίας το οποίο υπέγραψε, προβλέπει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και μεταφορές εμπειριών, την υλοποίηση πειραματικών δράσεων, την έρευνα για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προκειμένου «να υλοποιηθούν πειραματικές πτυχές ή ανταλλαγές ορθών πρακτικών». Προτρέπονται, δηλαδή, τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης στην αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, οι οποίες συνήθως αποτελούν είτε μορφή δανεισμού (με τον οποίο στο τέλος επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα) ή παραχωρήσεις και συνέργειες με ιδιώτες που συνεπάγονται την κερδοσκοπία πάνω σε μια υπαρκτή ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ