Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το κεφάλαιο

Αποσπάσματα από την ομιλία που έκανε στη συγκέντρωση ο Δήμος Κουμπούρης

Ο Δήμος Κουμπόυρης στο βήμα
Ο Δήμος Κουμπόυρης στο βήμα
Τόσο τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά - φοροληστρικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, που φέρνει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ψήφιση στη Βουλή, όσο και η μεθόδευση για ψήφιση το Σαββατοκύριακο, με συνοπτικές διαδικασίες, αποδείχνουν ότι απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση αδίσταχτη, που για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για φτηνή εργατική δύναμη, τσακίζει και ρίχνει στον Καιάδα το λαό.

Αυτή είναι η δημοκρατία τους και οι λεγόμενες δημοκρατικές αστικές διαδικασίες, που στην ουσία αποτελούν το άλλοθι και το φύλλο συκής για να κρύψουν τη στυγνή δικτατορία των μονοπωλίων που υπηρετούν.

Αυτό το ρόλο ανέλαβε να υπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτοί που πριν από λίγο καιρό ανέβαιναν στα κεραμίδια και έδιναν παντού φρούδες υποσχέσεις, μόνο και μόνο για να καταλάβουν την κυβερνητική εξουσία. Τώρα έρχονται να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», υπηρετώντας το εκμεταλλευτικό σύστημα. Γι' αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει την άπλετη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων στη χώρα μας και όχι μόνο.

Προσθέτουν νέα μέτρα στα παλιά

Στη λογική τού «ό,τι έγινε, έγινε», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει στο ακέραιο όλα τα καταστρεπτικά, αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσάκισαν το λαό και υποτίθεται ότι θα καταργούσε με ένα νόμο.

Τώρα, πάνω σε αυτά φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, σαν τον κλέφτη, τα νέα επαχθέστατα μέτρα του τρίτου μνημονίου των 9 δισ., που το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκαν και από τα άλλα αστικά κόμματα που συμφωνούν. Αυτά τα μέτρα αφορούν τους πάντες, την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νέα γενιά, τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους.

Η λέξη λαιμητόμος, όπως χαρακτηριστικά αποδόθηκε από το εργατικό κίνημα, είναι αυτή που ταιριάζει στο νομοσχέδιο που έχουν συντάξει τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Στην αντιασφαλιστική λαίλαπα έρχονται να προστεθούν τα νέα φορομπηχτικά φοροληστρικά μέτρα.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά με το κουαρτέτο για λογαριασμό του λαού για το μνημόνιο - κάβα των 3,5 δισ., αφού στην ουσία έχει συμφωνήσει και εκείνο που την απασχολεί είναι το σερβίρισμά του.

Θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα τα αντεργατικά μέτρα που συμπληρώνουν σε πρώτη φάση το παζλ των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά αποτελούν το πρώτο πακέτο, γιατί η «αξιολόγηση» δεν έχει τελειώσει ακόμα και το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται νέα αντεργατικά πακέτα.

Ξεκίνησε ήδη το παζάρι για τα επόμενα μέτρα, που αφορούν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, συνολικά την εργατική - λαϊκή οικογένεια, για τις ομαδικές απολύσεις, τους πλειστηριασμούς σπιτιών, για το δικαίωμα στην ανταπεργία (λοκ άουτ), για τους εργοδότες και την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας για τους εργαζόμενους, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτό που συμφέρει αυτούς, να συμφέρει και όλους εμάς; Οχι, βέβαια.

Ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη

Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη. Η αγωνιστική μας πορεία μέχρι σήμερα, οι μαχητικοί μαζικοί αγώνες του λαού αποτελούν ασπίδα και παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Να δώσουμε τη μάχη και να μην επιτρέψουμε να φωλιάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός για ζωή χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, χωρίς Παιδεία και Υγεία, χωρίς σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας. Ολα τα κοράκια του συστήματος, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές συγχαίρουν την κυβέρνηση για την υπεύθυνη στάση της. Η ΕΕ, το ΔΝΤ της δίνουν συγχαρητήρια για τα έργα της και απαιτούν περισσότερα.

Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από το επίπεδο της οργάνωσης και από τον προσανατολισμό του αγώνα μας. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην ξαναπέσουμε στις παγίδες που στήνουν. Εχουμε πια όλοι αποκτήσει μεγάλη πείρα, να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής.

Δεν παραιτούμαστε από ό,τι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι «περασμένα - ξεχασμένα». Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αυτό μας λένε οι αγώνες του λαού μας και οι κατακτήσεις του. Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας τις περικοπές που μας έγιναν, είναι δικός μας μόχθος και τα διεκδικούμε έως το τέλος.

Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, να συνεχίσουμε, να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα. Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και άλλες δυνάμεις.

Τα μεγάλα συμφέροντα δεν παραιτούνται! Εχουν άμεσο και ζωτικό συμφέρον από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ανάπτυξη που υπόσχονται, εξασφαλίζει τα αιματοβαμμένα κέρδη τους. Τα μέτρα γι' αυτούς σημαίνουν νέο πλούτο, αύξηση της κερδοφορίας! Για εμάς, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία, ανέχεια, ζωή χωρίς δικαιώματα, συντάξεις, μηδαμινή προστασία της Υγείας, της Πρόνοιας. Ενωμένοι και δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ