Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ»
Αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της εργοδοσίας

«Πεπερασμένα τα εργαλεία» της κυβέρνησης, όπως είπε χτες ο Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

«Τα νομικά εργαλεία τα οποία έχει το υπουργείο Εργασίας σε μια καπιταλιστική οικονομία είναι πεπερασμένα»... Με τη φράση αυτή, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στους 450 εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».

Ηταν η απάντηση που έδωσε στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, για το «ποιες ενέργειες θα κάνετε, έτσι ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις τους από την εταιρεία, με προτεραιότητα έναντι των αξιώσεων των τραπεζών και του Δημοσίου, να ενταχτούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στην ανεργία και να υπάρξει άμεση στήριξή τους με καταβολή έκτακτου επιδόματος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η επιχείρηση «μεθόδευσε την πτώχευση όλο το προηγούμενο διάστημα», κλείνοντας καταστήματα, δίνοντας αναγκαστικές άδειες, απολύοντας εργαζόμενους κ.ά. Σημείωσε ότι όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, η επιχείρηση συσσώρευσε κέρδη, με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, ενώ έφτασε στο σημείο να αξιώσει να καταβάλουν τον ένα μισθό τους για να συμβάλουν στην εξυγίανση της εταιρείας.

Τώρα, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους πέταξε στο δρόμο και επειδή δεν υπάρχει απόλυση, δεν δικαιούνται ούτε επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός, πέρα από την παραπάνω αποκαλυπτική φράση, που δείχνει ότι η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, σημείωσε ακόμα, εντείνοντας τον εμπαιγμό, ότι «στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας θα είμαστε, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, στο πλευρό των εργαζομένων»! Πρόσθεσε, τέλος, ότι «θα εξετάσουμε για παράδειγμα αν θα μπορούσαν να έχουν αυτό το έκτακτο βοήθημα, το έκτακτο επίδομα, το οποίο ζητάτε από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η επιχείρηση πάτησε στο αντεργατικό πλαίσιο που έχτισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εμπλουτίζει η σημερινή, υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε νόμο που δίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των απαιτήσεων των εργαζομένων.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, αν ήθελε, με μια υπουργική απόφαση θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής» να γραφτούν στον ΟΑΕΔ. Η απάντηση του Γ. Κατρούγκαλου ήταν ότι πιθανά να υπάρξει «γενική νομοθετική ρύθμιση», αλλά «στο μέλλον»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ