Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Με υποκριτικά επιχειρήματα περί «παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές» επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την υπουργική απόφαση που αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων, μειώνοντας δραστικά διδακτικές ώρες, προκειμένου να διαχειριστεί τη νέα σχολική χρονιά με πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως από το Σεπτέμβρη όλα τα Δημοτικά Σχολεία από 4θέσια και πάνω θα λειτουργούν με το ίδιο πρόγραμμα και το ονομάζει αυτό «ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου». Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αυτή τη δήθεν «ενιαιοποίηση» μειώνοντας πολλές διδακτικές ώρες, ακόμα και καταργώντας διδακτικά αντικείμενα - σε κάποιες τάξεις - από τα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), τα οποία αποτελούν το 1/3 των σχολικών μονάδων (μεγάλες μονάδες στα αστικά κέντρα), όπου φοιτούν οι μισοί και πάνω μαθητές της χώρας, ενώ προχωρά σε προσθαφαιρέσεις ωρών και αναμόρφωση προγράμματος και στα υπόλοιπα δημοτικά (βλέπε «Ριζοσπάστη» 29/4/2016, σελ. 17).
Να σημειωθεί ότι με την ίδια Υπουργική Απόφαση μένουν εκτός του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος των Δημοτικών Σχολείων τα παιδιά των ανέργων. Κάτι τέτοιο είχε επιχειρήσει το υπουργείο Παιδείας και τον περασμένο Νοέμβρη, δίνοντας προτεραιότητα φοίτησης στο Ολοήμερο στα παιδιά των οποίων και οι δυο γονείς εργάζονται, κάτω από το βάρος των χιλιάδων κενών που υπήρχαν στα σχολεία. Τώρα, θεσμοθετεί το πέταγμα εκτός ολοήμερου προγράμματος των παιδιών όλων των ανέργων, αφού στις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου αναφέρεται ότι σε αυτό «φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους».
Στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω μέτρα συνιστούν περικοπές, που μαρτυρούν ότι τα σχολεία από Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών.
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας χτες και στις αντιδράσεις για την κατάργηση των ΕΑΕΠ και τη μείωση διδακτικών αντικειμένων που εξέφρασαν η ΝΔ και το Ποτάμι, ισχυρίστηκε ότι προσφέρει τα ίδια διδακτικά αντικείμενα σε όλα τα σχολεία και ότι τάχα το νέο δημοτικό θα είναι πιο πλούσιο για όλα τα παιδιά.
Με αφορμή την Υπουργική Απόφαση που αποκλείει μαθητές από τα Ολοήμερα και οδηγεί στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς από Σεπτέμβρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ένα δήθεν ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου είναι απαράδεκτη και πρέπει να μείνει στα χαρτιά!
Με αυτήν την απόφαση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:
Είναι υποκρισία η διακήρυξη του υπουργείου ότι φτιάχνει "ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου". Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που τα μαθήματα καθορίζονται από όποιες ώρες περισσεύουν. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που αποκλείει από τα Ολοήμερα τα παιδιά ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων. Οπως, φυσικά, πρότυπο σχολείου δεν ήταν και τα ΕΑΕΠ που είχαν προβλήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα και τα οποία έγκαιρα είχαν επισημανθεί από το ΚΚΕ, όπως και από εκπαιδευτικούς φορείς και γονείς.
Πραγματικά ενιαίο και σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.
Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία!
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Παιδείας!
Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων.
Να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τα ολοήμερα σχολεία για να ικανοποιηθούν από το Σεπτέμβρη όλα τα αιτήματα των οικογενειών για πρόσβαση στα ολοήμερα σχολεία».