Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί «θρησκευτικού Συντάγματος»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν, για την ανάγκη η Τουρκία «ως μουσουλμανική χώρα» να έχει «ένα θρησκευτικό Σύνταγμα». Οι δηλώσεις δημιούργησαν κριτική και από βουλευτές του ΑΚΡ, που διευκρίνισαν ότι το πρόγραμμα του ΑΚΡ δε μιλά για μη κοσμικό Σύνταγμα. Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της χώρας (και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ), Ρ. Τ. Ερντογάν, σημειώνοντας με ειρωνεία ότι «δεν είναι δυνατόν να κλειδώσει κανείς το στόμα του προέδρου της Βουλής. Είναι ένα άτομο που έχει διανύσει μια ολόκληρη πορεία ως πολιτικός. Γίνεται μια συζήτηση για το (επόμενο) Σύνταγμα και εξέφρασε τη δική του άποψη. Το αν αρέσει σε κάποιον ή όχι, είναι άλλο θέμα». Με διαφορετικό τρόπο αλλά το ίδιο αιχμηρά, διατύπωσε τη γνώμη του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας: «Ως ΑΚΡ διεξάγουμε τη συζήτηση για το Σύνταγμα εντός του κόμματος και στα υπουργικά συμβούλια και στις κοινές επιτροπές».

Οι δηλώσεις Καχραμάν πυροδότησαν μια μεγάλη συζήτηση και στον Τύπο, όπου μεταξύ άλλων αρκετοί σημείωσαν (π.χ. στην κυβερνητική «Σαμπάχ») πόσο χρόνο πήρε στο ΑΚΡ να «πείσει» για τον «κοσμικό» του προσανατολισμό, καταγράφοντας μια - θα μπορούσε να πει κανείς - ανησυχία για τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνολικά 15 άτομα συνελήφθησαν σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, ως ύποπτοι για εμπλοκή στην προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Προύσσας, όπου τραυματίστηκαν 13 άνθρωποι. Θυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου η αμερικανική πρεσβεία είχε εκδώσει νέα «προειδοποίηση» για «τρομοκρατικά χτυπήματα» σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Πάντως, να σημειωθεί ότι γενικά τα αστικά ΜΜΕ συμβάλλουν στη διαμόρφωση ευρύτερα ενός κλίματος τρομοϋστερίας. Για παράδειγμα, ειδήσεις όπως ο εντοπισμός ενός «ύποπτου πακέτου», χτες, κοντά στην πλατεία Ταξίμ και ο αποκλεισμός της περιοχής από την αστυνομία ή η εκκένωση αεροπλάνου των Τουρκικών Αερογραμμών επειδή βρέθηκε ένας επιβάτης παραπάνω, ξεχωρίζουν για την ταχύτητα με την οποία «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο, διαμορφώνοντας εντυπώσεις, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να έχουν διαπιστώσει οτιδήποτε συγκεκριμένο.

Τέλος, προχτές το απόγευμα διακόπηκε η συνεδρίαση της βουλής, ενώ συζητιόταν η συμφωνία με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, μετά από έντονους διαπληκτισμούς (και με γροθιές) ανάμεσα σε βουλευτές του ΑΚΡ και του HDP, ύστερα από αναφορές στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού στα νοτιοανατολικά.

  • Ο υπουργός Μεταφορών, Θαλάσσιων Σχέσεων και Επικοινωνιών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με την οποία η Τουρκία θα εφοδιάσει το Ιράν με σιδηροδρομικό υλικό, για την ανάπτυξη υποδομών που χρειάζεται, και σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη θα δώσει στην Αγκυρα πετρέλαιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύσεις στο φόντο των οξυνόμενων ανταγωνισμών(2018-05-16 00:00:00.0)
Παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»(2017-10-18 00:00:00.0)
Αρχισε η μεγάλη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος(2017-08-02 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση με το HDP παραμένει στο επίκεντρο(2016-01-09 00:00:00.0)
«Ενταση» από βρετανικά δημοσιεύματα(2011-06-04 00:00:00.0)
Στο όνομα της ...«βαριοπούλας» η συνταγματική μεταρρύθμιση(2010-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ