Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιλαϊκά παζάρια και εναλλακτικά σχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε σε προχτεσινές δηλώσεις του για το Κυπριακό ότι υπάρχει προοπτική για λύση εντός του 2016, «αν υπάρξει αποφασιστική μετατροπή της ρητορικής σε πραγματική στήριξη αυτού που επιδιώκουμε για λύση, δηλαδή μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων», προσθέτοντας αμέσως μετά: «Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, μέσα και από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, είτε αυτά αναφέρονται στον ενεργειακό τομέα είτε στις προσδοκίες της Τουρκίας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή στη μετατροπή της σε ενεργειακό κέντρο και σε σωρεία άλλων κινήτρων, θα συμβάλουν έτσι ώστε με αποφασιστικότητα επιτέλους να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή από όλους λύση». Ο Κύπριος ηγέτης υποστήριξε ακόμα ότι η τουρκική αδιαλλαξία θα μπορούσε να καμφθεί προς την κατεύθυνση μιας «βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», εξηγώντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα, είτε διεθνών παραγόντων είτε περιφερειακών παραγόντων, εννοώντας και συγκαταλέγοντας σε αυτή την κατηγορία και την Τουρκία. Ολοι έχουμε να κερδίσουμε από μια λύση του κυπριακού προβλήματος, αρκεί αυτή η λύση να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, διαρκής και να μη δημιουργεί δικαίους και αδίκους».

Και ενώ οι καθημερινές δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών βεβαιώνουν για τη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο της Τουρκίας, εμφανίζονται και διάφορες «εναλλακτικές» που επίσης αναδεικνύουν τα επικίνδυνα για τους λαούς παζάρια που δυναμώνουν. Ετσι, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρθηκε χτες από το πρωτοσέλιδό της σε «φόρμουλα για τουρκική βάση στο νησί» που εξετάζεται. Επικαλούμενη «πληροφορίες», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αγκυρα έχει ήδη θέσει το θέμα σε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως αντάλλαγμα για τη μερική αποχώρηση στρατευμάτων της από την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να χάσει τη μόνιμη στρατιωτική της παρουσία σε ένα τόσο σημαντικό γεωστρατηγικό μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. «Η τουρκική ιδέα/φόρμουλα αναφέρεται σε μείωση των στρατευμάτων και τη δημιουργία, ενδεχομένως, μιας στρατιωτικής βάση στο νησί, όπως διαθέτουν οι Βρετανοί», καταγράφει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, όπου συμμετείχε και σε επιχειρηματικό φόρουμ, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επισήμανε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν και παραμένουν στρατηγικής σημασίας για τη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ