Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Εκλογές «εν κρυπτώ» και μεθοδεύσεις στις πλάτες των εργαζομένων

Τα δίνουν όλα για τον εγκλωβισμό των σωματείων στη γραμμή της εργοδοσίας και την αλλοίωση των συσχετισμών

Από παλιότερη εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στο «Attica»
Από παλιότερη εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στο «Attica»
Ακάθεκτος συνεχίζει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός την προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών στα σωματεία και ποδηγέτησης των εργαζομένων, οργανώνοντας εκλογές εν κρυπτώ, με τη συνδρομή της εργοδοσίας και με αποκλεισμούς των ταξικών δυνάμεων από τα προεδρεία Ομοσπονδιών και Συλλόγων.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός της ΔΑΣ από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συναλλαγές ανάμεσα στις παρατάξεις ΜΕΤΑ και «Ενεργοί Εργαζόμενοι» (ΕΝΕΡΓΑ - ΠΑΣΚΕ), οι οποίες μοίρασαν μεταξύ τους τις θέσεις του προεδρείου.

Στη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Διοίκησης της Ομοσπονδίας, την περασμένη Τετάρτη, οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων απέκλεισαν από το προεδρείο τη ΔΑΣ, παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη δύναμη στην Ομοσπονδία και κατέχει επτά έδρες στο ΔΣ σε σύνολο 21. Τα άθλια παζάρια κατέληξαν να καταλάβει τη θέση του προέδρου η τρίτη κατά σειρά παράταξη, η ΕΝΕΡΓΑ, με μόλις τρεις έδρες στο ΔΣ!

Η ΔΑΣ υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της πως μέχρι να γίνει το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, οι δύο παρατάξεις εκτόξευαν η μία προς την άλλη κατηγορίες για τη φιλοεργοδοτική γραμμή που υπηρετούν στο κίνημα. «Αυτές οι δυνάμεις που μόλις πριν από ένα μήνα αλληκατηγορούνταν ως εργοδοτικοί, σήμερα μέσα από ένα όργιο μεθοδεύσεων και συναλλαγών, τα βρήκαν και μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου», επισημαίνει η ΔΑΣ.

Τονίζει, τέλος, ότι τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν πως «νέος και παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, παρά τις όποιες μετακινήσεις και μεταβολές παρουσιάζει στις δυνάμεις του, παραμένει ισχυρός και δεν σταματά μπροστά σε τίποτα, όταν πρόκειται να υπηρετήσει τη γραμμή της εργοδοσίας».

Κατά τον ίδιο τρόπο, η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ απέκλεισαν από το προεδρείο του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ την παράταξη που στηρίχτηκε στις τελευταίες εκλογές από το ΠΑΜΕ, παρά το γεγονός ότι με την ψήφο των εργαζομένων αναδείχτηκε σε τρίτη δύναμη. Οι δύο παρατάξεις απέρριψαν επιδεικτικά την πρόταση για συγκρότηση αναλογικού - αντιπροσωπευτικού προεδρείου και μοίρασαν μεταξύ τους τις θέσεις.

«Δε σεβάστηκαν την ψήφο των συναδέλφων και απέδειξαν, για ακόμη μια φορά την ταύτισή τους, παρά τις όποιες δήθεν αντιπαραθέσεις τους σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα δημοσίων υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Εκλογές πίσω από κλειστές πόρτες

Την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και του επιχειρησιακού σωματείου στο «Attica», που μεθοδεύουν εκλογές εν κρυπτώ, καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ. Οπως επισημαίνει, «αυθαίρετα η πλειοψηφία του ΔΣ με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προχωράνε σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής στα κρυφά την Τετάρτη στις 20/04 στα γραφεία της ΟΙΥΕ με τους εργαζόμενους απόντες».

Καταγγέλλεται, επίσης, ότι στο συγκεκριμένο σωματείο, «το οποίο στήθηκε από αυτές τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας (...) ποτέ δεν έχει γίνει οποιαδήποτε γενική συνέλευση εργαζομένων (...) δεν υπήρξαν ποτέ αιτήσεις εγγραφών (...) οι εργαζόμενοι μαθαίναμε για τις εκλογές του σωματείου και το μέρος των εκλογών μία μέρα πριν, από τους προϊστάμενους των ορόφων.

Το σωματείο δεν ήταν ανοιχτό για όλους, γινότανε επιλογή των εργαζομένων, οι οποίοι θα ψήφιζαν με λίστα, όπου τους συνόδευαν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι για να ψηφίσουν. Δε γνωρίζαμε καν τι είναι τα ψηφοδέλτια που παίρναμε στα χέρια μας και για ποιο λόγο έπρεπε να ψηφίσουμε. Μας έλεγαν γενικά και αόριστα πως είναι καλό να υπάρχει ένα σωματείο».

Η παράταξη «ΔΑΣ - Attica» στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο και να αποσπάσει μία έδρα, παρ' όλη την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποκλείσει τη συμμετοχή της παράταξης και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Εκτοτε, άσκησε πίεση στην πλειοψηφία να καλέσει γενικές συνελεύσεις, να πάρει θέση απέναντι στις απολύσεις, στην εντατικοποίηση, στην κατάργηση της Κυριακής - αργίας.

«Η θέση της πλειοψηφίας απέναντι σε όλα αυτά ήταν πως ο ρόλος του σωματείου είναι ο διαμεσολαβητής - διαπραγματευτής, πως η εργοδοσία έχει κάθε δικαίωμα να απολύει, πως αν συμφέρει την εργοδοσία να ανοίγει τις Κυριακές, συμφέρει και τους εργαζόμενους», καταγγέλλει η ΔΑΣ και σημειώνει: «Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να γυρίσουμε την πλάτη σε τέτοιες δυνάμεις. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η αλλαγή των συσχετισμών σε αυτό το σωματείο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org