Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νέες διαδηλώσεις στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ.--

Χιλιάδες υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης για τρίτη συνεχόμενη φορά στο κέντρο των Σκοπίων, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή την απόφασή του να δώσει χάρη σε όλους όσοι κατηγορούνται για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δικαστών, πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ούτε από την προχτεσινοβραδινή συγκέντρωση έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε αστυνομικών από πέτρες και μπουκάλια που πέταξαν εναντίον τους άτομα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Κατά τα επεισόδια συνελήφθη τουλάχιστον ένα άτομο.

Η απόφαση του Ιβάνοφ να απονείμει χάρη σε κατηγορούμενους για συμμετοχή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών δύο μήνες πριν τις εκλογές της 5ης Ιούνη, προκάλεσε άμεσα τις αρνητικές αντιδράσεις του ευρω-ενωσιακού επιτρόπου για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, που είχε μεσολαβήσει τον περασμένο Ιούλη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια και τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι σε ΕΕ και ΗΠΑ επέκριναν τον Πρόεδρο Ιβάνοφ για την απόφασή του και τον κάλεσαν να την αποσύρει, με τελευταία την περίπτωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που προειδοποίησε χτες την ΠΓΔΜ «να μην επιτρέψει η πολιτική κρίση την οποία διέρχεται να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, χτες και ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τις εξελίξεις στα Σκόπια. Εξέφρασε μάλιστα την προθυμία της χώρας του να προσφέρει «βοήθεια» στις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης.

Με φόντο τις εντεινόμενες αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΓΔΜ, το κυβερνών κόμμα VMRO DPMNE του έως πρότινος πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε την πρότασή του να στείλει κοινή επιστολή με άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, κάνοντας έκκληση για αναθεώρηση της απόφασής του περί απονομής χάρης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ