Κυριακή 10 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
Θέλουν να σπείρουν τρόμο και να υποτάξουν όποιον αντιστέκεται

Την πολύμορφη αλληλεγγύη του εκφράζει στους διωκόμενους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Από παλιότερη διαδήλωση για την καταδίκη του αντικομμουνισμού στην ΕΕ
Από παλιότερη διαδήλωση για την καταδίκη του αντικομμουνισμού στην ΕΕ
Ηταν 2,5 δεκαετίες πριν, όταν η ανατροπή του σοσιαλισμού πυροδότησε ξέφρενα πανηγύρια ιμπεριαλιστικών και αστικών επιτελείων, που μοίραζαν δεξιά κι αριστερά υποσχέσεις περί «ελευθερίας» και «δημοκρατίας» που δήθεν θα θριάμβευαν.

Ομως, η καθημερινή πείρα των εργαζόμενων λαών έδειξε πολύ γρήγορα πως η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» που υπηρετούν οι αστοί φτάνει μόνο μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει η πολιτική που στους λαούς σκορπά μόνο εκμετάλλευση και εξαθλίωση. Η «δημοκρατία» τους όχι μόνο δεν ανέχεται αλλά καταδιώκει κάθε φωνή αντίστασης, το ίδιο το αγωνιστικό φρόνημα.

Νέα παραδείγματα έρχονται να προστεθούν στα παλιότερα. Συγκεκριμένα:

«Φάμπρικα» μηνύσεων ενάντια σε όσους διαφωνούν

Η Τουρκία, δηλαδή ο νέος πολύτιμος και στενότερος σύμμαχος της ΕΕ, με τον οποίο οι Βρυξέλλες εντείνουν ένα αλισβερίσι που επεκτείνεται σε πολλά θέματα, εξελίσσεται σε πρωτοπόρο διώκτη όποιου διαφωνεί.

Στις μηνύσεις που ο Πρόεδρος της χώρας καταθέτει σωρηδόν ξανά τον τελευταίο καιρό (εκκρεμούν πάνω από 2.000 μηνύσεις του Ερντογάν απέναντι σε πολιτικούς του αντιπάλους), ξεχωριστοί αποδέκτες είναι και δεκάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μάρτη, κατατέθηκαν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον 50 μελών του ΚΚ, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΓΓ της ΚΕ Κεμάλ Οκουγιάν, άλλα μέλη της ΚΕ, στελέχη της Νεολαίας του κόμματος.

Είναι καθαρή η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας να φιμωθεί η πρωτοπόρα δράση του ΚΚ, να περιοριστεί η παρέμβασή του στο λαό. Από τη μεριά του, το ΚΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να αποκαλύπτει τους αντιπάλους του λαού.

Σε κείμενο που υπογράφουν και τα μέλη του ΚΚ σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί οι μηνύσεις, σημειώνεται καθαρά: «Θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην πολιτική κριτική, στην ελευθερία της σκέψης και του λόγου και θα περιγράφουμε τα γεγονότα».

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι δίκες που εκκρεμούν σε βάρος μελών του ΚΚ που διαδήλωσαν πέρσι την Πρωτομαγιά στην πλατεία «Ταξίμ» της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, τότε, τρεις Τούρκοι κομμουνιστές είχαν κρατηθεί για ένα μήνα στη φυλακή.

Αδίκημα η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική

Στην Πολωνία, της οποίας η αστική τάξη τον τελευταίο καιρό προβάλλει με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις αξιώσεις της απέναντι σε αντιπάλους και «εταίρους» (βλ. Προσφυγικό), πριν από μερικές μέρες στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας καταδικάστηκαν μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε εκδοτική δραστηριότητα που τάραζε τη «σιγή ιχθύος» που θέλουν να επιβάλουν τα μονοπώλια, αποκάλυπτε την αντιλαϊκή πολιτική και καλούσε σε αγωνιστική παρεμπόδιση των επικίνδυνων συνεπειών της για το λαό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Μάρτσιν Ανταμ, Μάριαμ Ιντελάκ, Μπεάτα Καρόν και Κρίστοφ Σβέι που καταδικάστηκαν επειδή έγραφαν στην εφημερίδα «Brzask» (μηνιαία εφημερίδα του ΚΚ της Πολωνίας) και την ιστοσελίδα www.kompol.org. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους παραπάνω κομμουνιστές κυμαίνονται από πολύμηνη «περιορισμένη ελευθερία» και επιβολή υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας, μέχρι οικονομικά πρόστιμα.

Καταδικάστηκαν με βάση τον ποινικό κώδικα επειδή συμμετείχαν στην έκδοση περιεχομένου «που αναφερόταν άμεσα στην ιδέα του κομμουνιστικού συστήματος και τον μαρξισμό - λενινισμό που στο πλαίσιο της ιστορικής εμπειρίας είναι σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αξίες», όπως σημειώνουν τα αντίστοιχα άρθρα. Βεβαίως, σε πείσμα της «ιστορικής εμπειρίας» που η αστική τάξη και η κυβέρνηση της χώρας έχουν ... επινοήσει, η πείρα και του λαού της Πολωνίας βεβαιώνει ότι ζωή και δουλειά στο σημερινό «καπιταλιστικό παράδεισο» κάθε άλλο παρά συμφωνούν με «δημοκρατικές αξίες», αφού το δικαίωμα σε δουλειά με αξιοπρέπεια, σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, σε ασφαλή στέγαση κ.τ.λ. κατάντησαν «ευκαιρίες» ή εμπορεύματα.

Διώξεις στη Λετονία

Αντίστοιχο «ζήλο» έχει να επιδείξει και η Λετονία, ακόμα μία δηλαδή από τις χώρες που, μετά την εισχώρησή της στη μεγάλη «δημοκρατική» «οικογένεια της Ευρώπης», δυναμώνει τις πολύμορφες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Ετσι, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ και με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σωτήρη Ζαριανόπουλου προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, πριν από μερικές μέρες το κοινοβούλιο της χώρας αναμενόταν να συζητήσει και να εγκρίνει αλλαγές στον ποινικό κώδικα, με στόχο, μεταξύ άλλων, το «δημόσιο κάλεσμα για την ανατροπή της εξουσίας ή την αλλαγή της κρατικής οργάνωσης» μπορεί στο εξής να τιμωρηθεί, με βάση τον προτεινόμενο κώδικα με φυλάκιση έως και 5 χρόνια. Φυσικά, στόχος των αρχών είναι να μπουν κάθε είδους εμπόδια στη μόνη αληθινά ανατρεπτική δύναμη, αυτή της οργάνωσης και πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, που θα θέσει τον πλούτο του λαού στη δική του υπηρεσία και μόνο.

Επιπλέον, προωθούνται και νέες ρυθμίσεις που σίγουρα θα αξιοποιηθούν και κατά του λαϊκού - εργατικού κινήματος, στο φόντο των οξυνόμενων αντιθέσεων με αστικές τάξεις όπως αυτή της Ρωσίας. Για παράδειγμα, προωθείται και άρθρο που αναφέρει ότι «η βοήθεια προς ξένο κράτος ή ξένη οργάνωση σε μια επιζήμια δράση κατά των συμφερόντων της Λετονίας» θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια.

Τέλος, ενδεικτική είναι η κατάσταση και στο Καζαχστάν, στην Κεντρική Ασία, μια περιοχή με την οποία πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα επιδιώκουν να δυναμώσουν τους δεσμούς τους (Γαλλία και ΗΠΑ είναι μερικές από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, εκτός φυσικά από τη δεδομένη «παρουσία» της Ρωσίας).

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνθηκών στη συγκεκριμένη χώρα είναι η κράτηση εδώ και τέσσερα χρόνια του Βαντίμ Κουράμσιν, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 χρόνων, με στημένες και χαλκευμένες κατηγορίες. Στην πραγματικότητα, όπως καταγγέλλει και η Ευρωβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε άλλη της Ερώτηση, ο συγκεκριμένος αγωνιστής διώκεται «για τη δράση του ενάντια στην καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων από το καθεστώς του Καζαχστάν. Οχι τυχαία η σύλληψη και η φυλάκισή του έγιναν αμέσως μετά τη συμμετοχή του σε εκδήλωση του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, στην οποία μίλησε για περιπτώσεις βασανιστηρίων στις φυλακές του Καζαχστάν. Ο ίδιος τώρα, όπως έχει καταγγείλει, έχει καταστεί θύμα απάνθρωπης συμπεριφοράς στις φυλακές του Καζαχστάν».

Οπως επισημαίνει και η Ερώτηση, το καθεστώς που αναδείχτηκε στο Καζαχστάν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού «διαρκώς δείχνει τον αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του, καταστέλλοντας με βία και δολοφονίες τους εργατικούς αγώνες, απαγορεύοντας τη δράση του ΚΚ Καζαχστάν, επιβάλλοντας νέους αντιδημοκρατικούς νόμους για τον έλεγχο και την αυστηρότερη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων και τη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, φυλακίζοντας υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Να μη συμβιβαστούμε

Το ΚΚΕ εκφράζει πολύμορφα την αλληλεγγύη του σε όλες τις παραπάνω διωκόμενες δυνάμεις. Καλεί όλες τις οργανώσεις του κινήματος να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους.

Η αποκάλυψη και καταδίκη τέτοιων φαινομένων είναι πλευρά της ενίσχυσης της λαϊκής πάλης σε κάθε μία χώρα, αφορά τη γονιμοποίηση του αγώνα με συμπεράσματα από την κοινή πείρα, αφορά την απελευθέρωση της δύναμης του προλεταριακού διεθνισμού, την ίδια την οργάνωση των εργατών στη σωστή κατεύθυνση, ταξική, μακριά και ενάντια από όσους πασχίζουν να τους «μαντρώσουν» στο ένα ή στο άλλο ιμπεριαλιστικό «στρατόπεδο».

Η αποκάλυψη και καταδίκη του αντικομμουνισμού και της καταστολής μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολύτιμης συζήτησης στις λαϊκές και εργατικές οργανώσεις, στα συνδικάτα, που θα «φωτίζει» την κοινή στρατηγική με την οποία οι αστοί ορμούν στις λαϊκές ανάγκες και κατακτήσεις, θα «φωτίζει» την πολύτιμη ταξική ενότητα που σφυρηλατώντας οι εργάτες πολλαπλασιάζουν τη δύναμή τους ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ