Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ» - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγέλλουν τις εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» και οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», σε ανακοίνωσή τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών, «εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραπέρα αρνητική πορεία που έφερε στο Φεστιβάλ Αθηνών η τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή».

Αναλυτικά αναφέρουν: «Είναι μεγάλες οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Πολιτισμού για την επιλογή να μετατραπεί το Ελληνικό Φεστιβάλ σε Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, γεγονός που σημαίνει την παραπέρα ενίσχυση της προσπάθειας να παρουσιάσει και να διαδώσει στον ελληνικό λαό τον κοσμοπολιτισμό των επιχειρηματιών και των ισχυρών "επί Γης". Σε μία περίοδο που ολοένα και περισσότερο ο ελληνικός λαός αμφισβητεί, απαξιώνει, στέκεται επιφυλακτικός απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, σε μια πολιτική που γεννάει φτώχεια και πολέμους, η κυβέρνηση επιλέγει να "τονώσει" και με το πανίσχυρο όπλο της Τέχνης το αντιδραστικό, σάπιο, παλιό σύστημα "αξιών" της ΕΕ και των ισχυρών του κόσμου. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να ερμηνευτούν τα ωραία λόγια για γέφυρες πολιτισμών και πολυπολιτισμικότητα. Δεν αρκείται, μάλιστα, στην τριετή παρουσία του Γιαν Φάμπρ στο τιμόνι του Φεστιβάλ, αλλά θέλει να "επιμορφώσει" και τους νέους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στο πνεύμα αυτό, για να εξασφαλίζει τη συνέχεια της προσπάθειας στο μέλλον.

Σε μία περίοδο που είναι ολοφάνερη η ανάγκη το Ελληνικό Φεστιβάλ να στρέψει την προσοχή του στα σύγχρονα λαϊκά προβλήματα με το μοναδικό τρόπο που η Τέχνη μπορεί, σε μία στιγμή που ήταν απαραίτητο να ανοίξει τις πόρτες του σε περισσότερους νέους καλλιτέχνες απ' όλα τα είδη της Τέχνης, σε αυτή τη στιγμή για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο θυσιάζει τις καλλιτεχνικές, αλλά και βιοποριστικές ανησυχίες των καλλιτεχνών της χώρας μας για να "χρυσώσει" ακόμα πιο αποφασιστικά με διεθνή αίγλη τη βάρβαρη πολιτική που ακολουθεί. Ο Φαμπρ φαίνεται πως μπορεί πολύ καλά να υπηρετήσει αυτό το στόχο της!

Απαιτούμε:

  • Την απομάκρυνση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ. Να παραμείνει το Φεστιβάλ ως Ελληνικό Φεστιβάλ.
  • Τη μετατροπή του Φεστιβάλ Αθηνών από ΑΕ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
  • Τη στροφή του Φεστιβάλ στην έκφραση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μέσα από την Τέχνη, να αγκαλιάσει τις ανησυχίες, τα προβλήματα, αλλά και όνειρα του λαού μας, μακριά από εξωπραγματικούς μικρόκοσμους που οδηγούν σε αδιέξοδα, ηττοπάθεια και ψευδή εικόνα της πραγματικότητας».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ