Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανάγκη να δίνονται επιστημονικές απαντήσεις για την τοξικοεξάρτηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΕΣΥΝ και της Ενωσης Γονέων στην Καισαριανή

Από την προχτεσινή ημερίδα στην Καισαριανή
Από την προχτεσινή ημερίδα στην Καισαριανή
Την ανάγκη να δοθούν επιστημονικές απαντήσεις για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης και όλες τις παραμέτρους που το αφορούν ήρθε να καλύψει η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ, στο Δημαρχείο Καισαριανής. Η ημερίδα έγινε με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων Καισαριανής και του ΕΣΥΝ και είχε θέμα: «Ναρκωτικά; Οχι! Ποτέ! Κανείς!». Κατά τη διάρκειά της παρόντες ήταν ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», εκπαιδευτικών συλλόγων και ΕΛΜΕ, Συλλόγων Γονέων, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, όπως και το βράδυ της Τετάρτης, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης στο δήμο με μόνιμο προσωπικό.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαλβίνα Αραζάνη, εκ μέρους του τοπικού Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, προβάλλοντας την επιτακτική ανάγκη για παρόμοιες δράσεις στα σχολεία και όχι μόνο.

Για το ρόλο της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη μίλησε η Μαρίνα Σαραντέα - Τσίγκα, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του ΕΣΥΝ, προτείνοντας άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης, στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν οι Σύλλογοι Γονέων, Ενώσεις, εκπαιδευτικοί, κ.ά.


«Τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο στην Ελλάδα της κρίσης», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Βασίλης Καλύβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής - Βύρωνα του ΕΣΥΝ, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, δηλαδή πώς από κομμάτι ενταγμένο σε ένα άλλο πολιτιστικό πλαίσιο σε αρχέγονες τελετές, μετατράπηκε σε πρόβλημα τοξικοεξάρτησης από το 19ο αιώνα και μετά, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του καπιταλισμού.

«Ναρκωτικά - μύθοι και πραγματικότητα» είναι το θέμα που ανέπτυξε ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, γραμματέας του ΕΣΥΝ, επισημαίνοντας τη συστηματοποιημένη επαφή του ΕΣΥΝ με το δήμο και το λαό της περιοχής τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Π. Κατηφές απάντησε κυρίως σε ερωτήματα που έχουν τεθεί στους εκπροσώπους του ΕΣΥΝ από τους ίδιους τους μαθητές. Οπως είπε, μόνο αθώα δεν είναι τα συγκεκριμένα ερωτήματα καθώς αναπαράγονται ιδεολογήματα και ψεύδη που κυκλοφορούν μεθοδικά στο διαδίκτυο, στον Τύπο κ.α.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πλούσιος διάλογος, τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών.

  • Συνεχίζεται η συνεργασία του ΕΣΥΝ με το Δήμο Πετρούπολης και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», διοργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις με μαθητές και γονείς στα σχολεία της Πετρούπολης για το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών: Δευτέρα 28/3, στο 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, Δευτέρα 4/4, στο 4ο Λύκειο Πετρούπολης, Παρασκευή 8/4, στο 5ο Λύκειο και ΕΠΑΛ Πετρούπολης.
  • Το Παράρτημα Λάρισας του ΕΣΥΝ και η Ενωση Γονέων Λάρισας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η έκφραση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου», την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής: Κατηφές Παναγιώτης. Θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ενωσης Γονέων, ΚΕΘΕΑ - ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρου Πρόληψης, Προγράμματος Aυτοβοήθειας ΑΠΘ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org