Στο προσκήνιο συντηρούν από κοινού τα αστικά κόμματα τη βολική για το σύστημα αντιπαράθεση για τα ζητήματα της διαφθοράς, όπως επιβεβαιώθηκε και χτες από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιδιώκοντας να σκιάσουν την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική τους και να καλλιεργήσουν τις αυταπάτες ότι ένας «τίμιος καπιταλισμός είναι εφικτός».
Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση στάθηκε η παρουσίαση της έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, από τον πρόεδρό της, Γ. Παντελή, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά υποθέσεις πειθαρχικού ελέγχου εναντίον δικαστών, επειδή κατά τον Ευ. Βενιζέλο εκδίδουν αποφάσεις ενάντια στην κυβέρνηση, για τις μυστικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με εκδότη κ.λπ.
Την «πάσα» πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς, ο οποίος επιτέθηκε με ύβρεις στο βουλευτή της ΝΔ, Χ. Θανασίου, λέγοντας ότι ως υπουργός της ΝΔ είχε κάνει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να φυλακίσει τους βουλευτές της ΧΑ και πάει λέγοντας.
Οσον αφορά τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, τα οποία βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα, το διάστημα 2014 - 2015 εντοπίστηκαν 48.468.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής, που είναι το 9,94% της συνολικής φοροδιαφυγής. Στο ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ διαβιβάστηκαν 3.566 υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες αφορούν 5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.
Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε σχετικά με την πρόταση Βενιζέλου ότι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνει συζήτηση», τονίζοντας ωστόσο ότι «σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός αντιπαράθεσης» μεταξύ των αστικών κομμάτων, «τη στιγμή που χειμάζεται ο λαός από χίλια δύο προβλήματα» που του προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υπηρετούν αυτά ακριβώς τα κόμματα.
Ξεκαθάρισε ότι η διαφθορά, η διαπλοκή είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα και αυτό προσπαθεί να αποκρυφτεί με αυτού του είδους τις Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «υποτιμούμε τα στοιχεία». Σημείωσε ότι δεν γίνεται διάκριση των στοιχείων ώστε να φανεί πόσες από αυτές τις υποθέσεις αφορούν μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και πρόσθεσε ότι αν η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει κάπως αυτά τα φαινόμενα, θα υιοθετούσε τουλάχιστον τις προτάσεις του ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση των μετοχών ανωνύμων εταιρειών, την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου κ.ο.κ.