Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Προετοιμάζουν αγωνιστικά τη 48ωρη απεργία

Καθημερινές και πολύμορφες παρεμβάσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κεφαλαίου - κυβέρνησης - τρόικας

Η μαζική συγκέντρωση στο Βόλο
Η μαζική συγκέντρωση στο Βόλο
Καθημερινά και με κάθε μέσο συνεχίζεται και κλιμακώνεται η δράση συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος για τη 48ωρη γενική απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί, όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Στόχος αυτής της δράσης είναι να τονωθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και το απεργιακό κλίμα, να καταμεριστεί δουλειά για την προετοιμασία της απεργίας σε πρωτοπόρους εργαζόμενους, να ανέβουν η οργάνωση και ο βαθμός ετοιμότητας της εργατικής τάξης μπροστά στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, να δυναμώσει η συμπόρευση των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Οικοδόμοι

Προχτές, Τρίτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών οργάνωσαν εξόρμηση στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, συζήτησαν με τους συναδέλφους τους και μοίρασαν την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τη 48ωρη γενική απεργία.

Μισθωτοί - αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες

Με συνθήματα, όπως, «Τα Ταμεία χτίστηκαν στου λαού τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Ολοι στο δρόμο, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων, Μηχανικών - Τεχνικών, Δικηγόρων, Υγειονομικών (γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι) και Οικονομολόγων έκαναν χτες το απόγευμα κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό στο υπουργείο Εργασίας.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΑΕΕ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΑΕΕ
«Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Μπλόκο στην πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου» έγραφε το πανό με υπογραφή των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολουμένων Επιστημόνων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, Ομοσπονδίες και Σωματεία που συσπειρώνουν στις γραμμές τους μισθωτούς επιστήμονες, όπως το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Επίσης, συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων και ο Σύλλογος Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Χρήστος Παπάζογλου, από την Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο δρόμο της μεγάλης απεργίας της 4ης Φλεβάρης και των αγροτικών κινητοποιήσεων χρειάζεται να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα απορρίπτοντας τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος επανέλαβε τις προτάσεις της κυβέρνησης για ορισμένες «προσαρμογές» σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό των συγκεκριμένων κλάδων, που όμως δεν αλλάζουν τον αντεργατικό - αντιλαϊκό πυρήνα του σχεδίου.

Αυτοαπασχολούμενοι

Από την εξόρμηση των οικοδόμων στο «Σταύρος Νιάρχος»
Από την εξόρμηση των οικοδόμων στο «Σταύρος Νιάρχος»
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΕ, στην Ακαδημίας, έκαναν χτες το πρωί αυτοαπασχολούμενοι, διεκδικώντας να παρθεί πίσω ο νόμος - λαιμητόμος. Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τα κλαδικά σωματεία της, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αθήνας, οι Ενώσεις ΕΒΕ από Βύρωνα και Γαλάτσι, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Προνόμια στους λίγους, χαράτσια στους πολλούς, ανατροπή θα έχουμε μ' αγώνες μαζικούς», «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ελλείμματα και χρέη των πλουτοκρατών φορτώνουνε στις πλάτες ΕΒΕ και εργατών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ με ανακοινώσεις και τρικάκια ενημέρωσαν τους περαστικούς για το περιεχόμενο της κινητοποίησης.

Τη στήριξη του ίδιου και του Διοικητικού Συμβουλίου στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης μετέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δ. Τσακίρης, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των αυτοαπασχολούμενων.

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, υπογράμμισε την κυνική απάντηση που πήραν σε όλα τα αιτήματά τους: «Οπου κάτσει η μπίλια», τους είπε ο διοικητής, εννοώντας πως ό,τι μέτρα φέρουν κυβέρνηση και κουαρτέτο ο ΟΑΕΕ θα τα θέσει σε εφαρμογή. Ο Θ. Καλαμπαλίκης κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους προετοιμάζοντας τη 48ωρη απεργία.

Η κινητοποίηση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Η κινητοποίηση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν την ίδια ώρα από Ενώσεις ΕΒΕ και Εμπορικούς Συλλόγους σε έξι ακόμα κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις έγιναν στα περιφερειακά τμήματα Χαλανδρίου, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ιλίου, Νίκαιας και Πειραιά.

Συνδικάτα και φορείς του Βόλου

Μαζική ήταν η συγκέντρωση κατά του ασφαλιστικού σχεδίου - λαιμητόμου, που οργάνωσαν προχτές στο Βόλο ταξικά εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς της Μαγνησίας. Συνολικά, στη συγκέντρωση καλούσαν 22 φορείς. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», κάλεσε σε ένταση της δράσης για τη 48ωρη γενική απεργία και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ώρα συνάδελφοι και συναδέλφισσες εργαζόμενοι που για χρόνια ακολουθούσαν συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες εκφράζουν τη γραμμή και τα επιχειρήματα των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που δουλεύουν για τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και θα ψηφίσουν και νέα, να τους γυρίσουν την πλάτη!».

Συνταξιούχοι

Σε Πύργο, Λαμία και Αρτα έγιναν χτες οι πρώτες περιφερειακές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων, που θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, με αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Στην Αττική, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 10/3, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις εξής πόλεις: Για τη Θράκη, στην Κομοτηνή, στις 7/3, στις 11 π.μ. Για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 8/3, στις 11 π.μ. Για τη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στις 9/3, στις 11 π.μ. Για την Κρήτη, στο Ηράκλειο, στις 9/3, στις 11 π.μ.

Λαϊκές Επιτροπές

Προχτές, Τρίτη, οι Λαϊκές Επιτροπές Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Μεταμόρφωσης, οι Επιτροπές Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ της Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και η Ενωση ΕΒΕ Ηρακλείου οργάνωσαν μηχανοκίνητη πορεία στην περιοχή και κάλεσαν το λαό σε εγρήγορση για το Ασφαλιστικό. Η μοτο-πορεία ξεκίνησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια, συνέχισε στη Μεταμόρφωση, ανέβηκε τη λεωφόρο Δεκελείας, πέρασε από τη Λυκόβρυση, την Πεύκη, το Μαρούσι, το Ν. Ηράκλειο, τη Ν. Ιωνία και κατέληξε ξανά στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων δέχτηκαν, χτες το πρωί, συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τραυματίστηκε μια συνδικαλίστρια, η οποία διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου βρίσκεται για προληπτικούς λόγους. Η επίθεση προς τους συγκεντρωμένους έγινε την ώρα που ζητούσαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου για να του θέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με το Ασφαλιστικό, τα ΒΑΕ, την υποστελέχωση και την κρατική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Τελικά, ορίστηκε ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, αύριο, Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο.

Αλλες δραστηριότητες
  • Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Η παρέμβαση γίνεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για να σταματήσουν να πληρώνουν οι ανάπηροι και όλος ο λαός για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στις υπηρεσίες Υγείας, με βάση τις ανάγκες.
  • Τα Σωματεία Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών, Εργατών στην επεξεργασία - κατεργασία ξύλου Θεσσαλονίκης οργανώνουν πλατιά σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών, η πείρα από την πανεργατική απεργία στις 4/2, η κλιμάκωση της δράσης και οι πρωτοβουλίες των σωματείων για τη 48ωρη απεργία.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οργανώνουν αύριο Παρασκευή 4/3, στις 11 π.μ., τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ