Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αννα Καρένινα» στο Εθνικό

Patroklos Skafidas

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά την «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι, ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τις 3 Μάρτη, στο Θέατρο «Rex» - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία, ο Τολστόι χτίζει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του. Η Αννα Καρένινα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα του μετεωρισμού της ανάμεσα στο καθήκον προς το σύζυγό της, Καρένιν, και το πάθος της για τον εραστή της, κόμη Βρόνσκι. Κάθε επιλογή της, αντί να την οδηγεί σε λύση, φαίνεται να την σπρώχνει βαθύτερα στο αδιέξοδο και το τραγικό της τέλος μοιάζει αναπόφευκτο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ενα ταξίδι. Από την Αγία Πετρούπολη της συντήρησης στην προοδευτική Μόσχα. Από τον θεσμό του γάμου στην περιπέτεια του έρωτα. Από τη λογική στο πάθος. Από τη φυσική θεώρηση στη μεταφυσική. Από το δαιμονικό ορμέμφυτο στο Θεό και στη συγχώρεση. Από την ευτυχία στη δυστυχία. Από το χτες στο σήμερα. Από την υποδούλωση και τον καπιταλισμό στην επερχόμενη επανάσταση. Από τα σκοτάδια της ψυχής στην αλήθεια και το φως. Από τη ζωή στο θάνατο. Από τη γνώση και τη λογική στην ατέρμονη αναζήτηση του ανθρώπου. Από το μυθιστόρημα στο θέατρο».

Μετάφραση - Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης. Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Ζούλιας. Σκηνικά - Κουστούμια: Αναστασία Αρσένη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Διαμαντόπουλος.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης) Κόμισσα Αννα Αρκάντιεβνα Καρένινα: Μαρία Ναυπλιώτου, Κόμης Αλεξέι Αλεξάντροβιτς Καρένιν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Μαριάννα Τουντασάκη, Μελέτης Ηλίας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Ντίνα Αβαγιανού, Ορφέας Αυγουστίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Μυρτώ Αλικάκη, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ