Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί μεθαύριο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Για μεθαύριο είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Οι επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ανοίξει «στα γεμάτα» η συζήτηση και για κρίσιμα θέματα όπως η διακυβέρνηση και το εδαφικό.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο καθαρά διατυπώνει το ενδιαφέρον της για να βρεθεί γρήγορα μια «λύση» και η Αγκυρα, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές αναλυτών, στελεχών πολυεθνικών, αλλά και εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών, ότι η «τουρκική δίοδος» είναι η πιο «συμφέρουσα λύση» για να φτάσουν στην Ευρώπη οι άφθονοι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, χαρακτήρισε «κλειδί» και για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας τη «λύση» του Κυπριακού. «Μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, επί του οποίου εργαζόμαστε καλά με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Αν αυτό γίνει, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα ανθίσουν, γιατί θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε περισσότερα κεφάλαια... Περιμένουμε τη λύση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο ηγέτες τη θέλουν, η Ελλάδα τη θέλει, η Τουρκία τη χρειάζεται, η ΕΕ χρειάζεται μια ιστορία επιτυχίας. Ο ΟΗΕ επίσης τη χρειάζεται».
Πλήθος δημοσιευμάτων στον κυπριακό και τον τουρκικό Τύπο επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αστικών τάξεων της περιοχής, με το τουρκικό κεφάλαιο να υψώνει τους τόνους και να προβάλλει ενισχυμένες αξιώσεις, εντείνοντας και διαπλέκοντας τα παζάρια σε μια σειρά ζητήματα (Συρία, Αιγαίο κ.τ.λ.).
Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφερόταν σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την «πρόεδρο» της βουλής του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, στην οποία και φέρεται να τόνισε πως δεν έχει σημασία αν δεν έγινε δεκτό (το 2004) το σχέδιο «Ανάν» και πως «η υποχώρηση είναι λάθος», ενώ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της νομιμοποίησης των χιλιάδων Τούρκων εποίκων, ειδικά την ανάγκη χορήγησης «υπηκοότητας» σε Τούρκους επιχειρηματίες, σχολιάζοντας ότι «είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας». Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν φέρεται να θέτει επίμονα και το ζήτημα «να μη δοθεί η χερσόνησος της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή πλευρά».
Στο μεταξύ, εν μέσω ζωηρών διεργασιών, μερίδες και εκπρόσωποι του κεφαλαίου στρώνουν το έδαφος για την υποδοχή των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού έσπευσε να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους κολοσσούς ENI και «Τοτάλ», για παραχώρηση εγκαταστάσεων που αναζητούν για εργασίες υποστηρικτικές των γεωτρήσεων που πραγματοποιούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσφατα, κυπριακά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι μετά τις σχετικές δυσκολίες που συνάντησε η «Τοτάλ» στη Λάρνακα, η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει «βάση» σε Ισραήλ (Χάιφα) αλλά και Πορτ Σάιντ (Αίγυπτο).