Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει

Χτες, ο υπουργός Εργασίας απέστειλε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) το «προσχέδιο νόμου» - όπως το χαρακτηρίζει - για το Ασφαλιστικό, προκειμένου ο κατεξοχήν φορέας του «κοινωνικού εταιρισμού» και της ταξικής συνεργασίας να διατυπώσει τη «γνώμη» του. Ως γνωστόν, όμως, η ΟΚΕ διατυπώνει «γνώμη» επί σχεδίων που παίρνουν το δρόμο προς τη Βουλή. Προκύπτει, έτσι, ότι ο πυρήνας της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο, είναι καθορισμένος. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται πως ο «διάλογος» και οι «βελτιωτικές προτάσεις» που διατυπώνει η κυβέρνηση, είναι προπέτασμα καπνού και ότι μόνο προς το χειρότερο μπορεί να αλλάξει το σχέδιο από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Να γιατί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι όλων των Ταμείων πρέπει να επιμείνουν αγωνιστικά στο αίτημα για απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου, αποκρούοντας ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να τους σύρει όλους μαζί ή «κατά μόνας» σε «διάλογο».

Ο «παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός»

«Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κλέβει τον κόπο των αγροτών, όχι η κυβέρνηση». Με τέτοιου είδους βαθυστόχαστες αναλύσεις επιχειρεί αρθρογράφος στη χτεσινή «Αυγή» να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της. Δεν είναι η πρώτη φορά. Προχτές, ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για τη «Σόφτεξ» οχυρώθηκε πίσω από τη φράση «αυτά είναι τα όρια που υπάρχουν στον καπιταλισμό»! Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μονά - διπλά τα θέλουν δικά τους. Οταν η συζήτηση πάει στις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων των φτωχών αγροτών και των εργατών, στο καπιταλιστικό κέρδος, στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τότε το παίζουν δήθεν «ρεαλιστές» και «προσγειωμένοι», ότι αυτά δεν γίνονται, μόνο στη Δευτέρα Παρουσία, ότι όσοι μιλάνε γι' αυτές τις αιτίες είναι κολλημένοι στο 1917... Και άλλα τέτοια μειλίχια και σοφά.

Οταν η συζήτηση πάει στις ευθύνες της κυβέρνησης, τότε ανακαλύπτουν τον «παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό», όπως κάνει ο αρθρογράφος της «Αυγής». Αλλά τότε θα πρέπει να απαντήσει: Αφού φταίει ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, αυτός που νομοθετεί υπέρ αυτού του άθλιου συστήματος, αυτός που από τη θέση μιας εθνικής κυβέρνησης υπηρετεί τη λειτουργία του και τους σκοπούς του, ρίχνοντας στη χωματερή τους μικρομεσαίους αγρότες, τι είναι; Πώς, δηλαδή, θα ονομάτιζε τους υπηρέτες του καπιταλισμού, «παγκοσμιοποιημένου» ή μη;

Η ΛΑΕ και οι «καλές» ιδιωτικοποιήσεις

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Ν. Χουντής, σε Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναρωτιέται σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «πώς συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και με την ανάγκη επίτευξης καλύτερης τιμής ο αποκλεισμός μη ευρωπαϊκών εταιρειών από το διαγωνισμό για το 20% του στρατηγικού επενδυτή». Λίγες μέρες νωρίτερα, σε ομιλία του για το ίδιο θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, είχε χαρακτηρίσει «αποτυχημένο» το «μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της Κομισιόν».

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ φαίνεται ότι ανέλαβε δουλειά ο ίδιος για να «διορθώσει» το «αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της ΕΕ», βάζοντας στο τραπέζι κι άλλους «παίκτες» για να γίνει «παιχνίδι» και να επιτευχθεί καλύτερη «τιμή»... στην πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Φαίνεται ότι από τη συμμετοχή τους στην αστική διαχείριση, τα στελέχη της ΛΑΕ εκπαιδεύτηκαν καλά... κι έγιναν μάστορες στις ιδιωτικοποιήσεις και στην προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Νέοι παραγωγικοί ορίζοντες...

Την ώρα που οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες στη χώρα μας παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους ξεκληρίζουν για να παραδώσουν τη γη και την παραγωγή τους στους μεγαλοαγρότες και τις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, οργανώνει ημερίδα στις Βρυξέλλες για να προβάλλει τη «βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη ως ηγετικό παράγοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης»!

Η κυβέρνησή του βάζει ταφόπλακα στη φτωχομεσαία αγροτιά κι ο Κούλογλου της ανοίγει... νέους παραγωγικούς ορίζοντες με την καλλιέργεια κάνναβης, πλασάροντας τη ναρκω-κουλτούρα και την έξυπνη νομιμοποίηση των «μαλακών» ναρκωτικών σαν παράγοντα ανάπτυξης. Εχοντας στο μυαλό του προφανώς και τους σχετικούς επιχειρηματικούς ομίλους που ορέγονται νέα πεδία κερδοφορίας.

Μόνο για έλλειψη πρωτοτυπίας στην προπαγάνδα της χειραγώγησης δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους ΣΥΡΙΖΑίους. Αντί, σου λένε, να ξεπαγιάζουν στα μπλόκα, οι αγρότες με τη «μαστούρα» ίσως θα μπορέσουν να καταλάβουν πόσο... φιλολαϊκή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org