Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Σκληρές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου

Από τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, με τον Ντ. Κάμερον, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο
Από τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, με τον Ντ. Κάμερον, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παράταση τουλάχιστον ενός 24ωρου στις μεταξύ τους «κρίσιμες διαβουλεύσεις» έδωσαν το βράδυ της Κυριακής ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την αδυναμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ (δηλαδή την ακόμα πιο μη δεσμευτική θέση που διεκδικεί το βρετανικό κεφάλαιο). Ενα από τα κυριότερα ζητήματα που «μπλόκαρε» την επίτευξη λύσης, ήταν η απαίτηση της Βρετανίας να έχει μεγαλύτερο έλεγχο σε θέματα μετανάστευσης, νομοθετικής εξουσίας και οικονομικής διαχείρισης.

Ο πρόεδρος Τουσκ, βγαίνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου, ξεκαθάρισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι «δεν επιτεύχθηκε συμφωνία» και ότι η συζήτηση με τον Κάμερον υπήρξε καλή, αφού συμφώνησαν στην παράτασή της για ένα 24ωρο προτού δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις συνομιλίες Τουσκ - Κάμερον, σημείωσε χτες πως «υπήρξε πρόοδος σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο», τονίζοντας με νόημα ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...».

Πηγές στις Βρυξέλλες εμφάνιζαν τον πρόεδρο Τουσκ αισιόδοξο για την κατάληξη ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας, περίπου 12 σελίδων, που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ακόμη και εντός τρέχοντος 24ώρου, σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ, σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές στις σχέσεις των δύο πλευρών. Αλλες πληροφορίες (ορισμένες εκ των οποίων κυκλοφόρησαν από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς») ανέφεραν πως ένα από τα «αγκάθια» που καθυστερούσαν την επίτευξη συμφωνίας ήταν οι ανησυχίες των Γάλλων αξιωματούχων, που εμφανίζονταν ριζικά αντίθετοι με αλλαγές σε τουλάχιστον δύο θέματα, επιδιώκοντας: α) Να μη δοθούν νέα δικαιώματα σε χώρες εκτός Ευρωζώνης και β) να μη δοθούν δυνατότητες βέτο που θα εμποδίζουν την Ευρωζώνη να παίρνει αποφάσεις για ενοποίηση ή διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Υπέρ του Βrexit το 42% των Βρετανών

Στο μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση της βρετανικής κοινής γνώμης έδειξε τάση επικράτησης του ρεύματος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov και στην οποία συμμετείχαν 1.735 άνθρωποι, κατέγραψε πως το 42% των Βρετανών είναι πρόθυμο να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σε σύγκριση με το 38% που επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Η διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη υπέρ του Brexit που καταγράφεται σε δημοσκόπηση του YouGov από τον Οκτώβρη του 2014.

Η διαφορά διευρύνεται, καθώς η υποστήριξη των Βρετανών στο ενδεχόμενο παραμονής μειώθηκε στο 38% από 41% το Δεκέμβρη. Το ποσοστό υπέρ της εξόδου από την ΕΕ παρέμεινε αναλλοίωτο σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξήθηκε κατά 3% κι ανέρχεται πλέον στο 18%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ