Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Φαρμάκι και ... συμπάθεια από την κυβέρνηση για τους αγρότες

Επιχείρηση κατευνασμού της δίκαιης αγανάκτησης με στατιστικές αλχημείες και αόριστες υποσχέσεις για «διορθώσεις»

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Να χαλιναγωγήσει τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα τον αγώνα της αγροτιάς επιχείρησε χτες η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας γι' αυτό το σκοπό τρεις υπουργούς (Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη) και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη.

Με στατιστικές αλχημείες, αόριστες υποσχέσεις για δήθεν «διορθώσεις», επικλήσεις στα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενοι, συγκαλυμμένες απειλές και φρούδες ελπίδες, τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να καταλαγιάσουν τη γενική δυσαρέσκεια της μικρομεσαίας αγροτιάς για τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος της.

Επί της ουσίας, βέβαια, δεν είχαν τίποτα νέο να πούνε στους αγρότες. Ετσι, ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, με τον προκλητικό ισχυρισμό της «ισονομίας» που αποκαθίσταται με την εισαγωγή «ίδιων κανόνων».

Μόνο που αυτοί οι κανόνες οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, όπως βέβαια και των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των επιστημόνων, από τη μια, σε δραματική αύξηση των εισφορών τους, σε λεηλασία του εισοδήματός τους και, από την άλλη, σε συντριπτικές μειώσεις των συντάξεών τους.

Η αποκάλυψη της κοροϊδίας

Η απόπειρα του Γ. Κατρούγκαλου ότι δήθεν οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών δεν είναι μεγάλες και πως σε ορισμένες κατηγορίες θα γίνουν και μειώσεις (!) καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι:

  • Ηδη οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις στις συνολικές τους εισφορές στον ΟΓΑ. Για παράδειγμα, στην 1η κλάση, από 753,12 ευρώ ετησίως το 2014, στα 928,40 ευρώ το 2016. Στην 3η κλάση, που βρίσκονται σήμερα οι περισσότεροι αγρότες, οι εισφορές τους ετησίως αυξήθηκαν από τα 954,12 ευρώ το 2014 στα 1.215,54 ευρώ φέτος.
  • Με το νέο σύστημα, όπου οι εισφορές τους υπολογίζονται επί του εισοδήματός τους, έχουμε νέες σταδιακές αυξήσεις για τον ΟΓΑ. Το 2019 που θα ισχύσουν στο σύνολό τους τα νέα δεδομένα, η επιβάρυνση του αγρότη θα είναι 20% επί του εισοδήματός του για την κύρια σύνταξη, 6,95% για τον κλάδο Υγείας και 0,5% για την Εστία. Η συνολική επιβάρυνση θα είναι 27,45%.
  • Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και στην περίπτωση που ένα αγρότης κληθεί να καταβάλει την ελάχιστη εισφορά, η οποία υπολογίζεται επί εισοδήματος ίσου με 5.626 ευρώ (το 80% του ετήσιου εισοδήματος ενός εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό), το ποσό που θα καταβάλει στον ΟΓΑ θα είναι 1.544 ευρώ και το διπλάσιο όταν πρόκειται για αντρόγυνο. Δηλαδή, οι εισφορές τους θα ανέρχονται στα 3.088 ευρώ το χρόνο και θα απορροφούν τουλάχιστον το 54,8% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Αλλο ευαισθησία, άλλο συμφωνία!

Ετσι ερμηνεύει η κυβέρνηση την προστασία των πιο «αδύναμων». Στην περίπτωση που το εισόδημα ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, η ετήσια εισφορά θα ανέρχεται στα 2.745 ευρώ και όταν πρόκειται για οικογενειακή εκμετάλλευση, το δεύτερο μέλος (π.χ. σύζυγος) θα επιβαρύνεται με την «ελάχιστη» ασφάλιση, το ποσό δηλαδή των 1.544 ευρώ. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση θα είναι 4.289 ευρώ και σε ποσοστό το 42,89% του οικογενειακού εισοδήματος.

Ετσι, σε κάθε περίπτωση, οι νέες εισφορές είναι υψηλότερες ακόμα και για το ποσό που προέβλεπε η ανώτερη κλάση του ΟΓΑ με το ισχύον καθεστώς και ανέρχεται σήμερα στα 2.139 ευρώ (7η κλάση). Κατά συνέπεια σε όλους τους αγρότες επιβάλλονται αυξήσεις στις εισφορές τους, που γίνονται ακόμα πιο μεγάλες σε αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Για κάποιον αγρότη που έχει π.χ. 30.000 ευρώ αγροτικό εισόδημα, οι εισφορές στο νέο ταμείο θα είναι 8.235 ευρώ και μαζί με το δεύτερο μέλος της οικογένειας στα 9.779 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 32,6% του οικογενειακού εισοδήματος.

Κατά συνέπεια, η φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Τρ. Αλεξιάδη, πως είναι «άλλο η ευαισθησία και άλλο η συμφωνία», εννοώντας το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα, αποδίδει πέρα για πέρα την κυβερνητική πολιτική: Σερβίρει «φαρμάκι» τους αγρότες και από πάνω εκφράζει τη ...συμπάθειά της.

Για το Φορολογικό των αγροτών

Σε ό,τι αφορά το Φορολογικό, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι τίποτα καινούργιο δεν προσθέτει σε βάρος των αγροτών, πέρα απ' όσα νομοθετήθηκαν με την ψήφιση του μνημονίου, την οποία βέβαια χρεώνει και στα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Ετσι, σε ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε μετά τη συνέντευξη, η κυβέρνηση ομολογεί ότι από τον Οκτώβρη του 2015 προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ από το τρέχον έτος «για τα εισοδήματα που αποκτώνται προβλέπεται σταδιακή εξομοίωση των εισοδημάτων των αγροτών με τις άλλες κατηγορίες (στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος) με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017».

«Γράψε - σβήσε» προς το χειρότερο

Στο μεταξύ, εμπροσθοβαρή αντιλαϊκά μέτρα, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη κατακρεούργηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, φέρνουν τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το «κουαρτέτο» στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις για το συνταξιοδοτικό που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση υπολείπονται από αυτές των πιστωτών.

«Εχουν βάλει στο τραπέζι μία σοβαρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη», σημείωσε μιλώντας στη «Wall Street Journal». Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg», διευκρίνισε ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα, είπε, όμως αυτό μπορεί να χρειαστεί μια - δυο βδομάδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και οι επιπλέον εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, με στόχο την παραπέρα μείωση των συντάξεων, έτσι ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2016 - 2018. Ουσιαστικά, συζητιέται το ψαλίδισμα και για το μέρος της σύνταξης που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαφτίσει «προσωπική διαφορά». Αυτή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα αποδιδόταν στους συνταξιούχους μέχρι το 2018...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ