Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Επείγεται να «αξιολογηθεί» με επιτυχία το αντιλαϊκό της έργο

Και «καμαρώνει» επειδή έχει υλοποιήσει ήδη περισσότερες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 4 χρόνια!

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Icon

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου το συντομότερο δυνατό αποζητά με αγωνία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανταποκρινόμενη πλήρως στις σχετικές «προτροπές» του εγχώριου κεφαλαίου και υλοποιώντας με προσήλωση τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που αυτό περιλαμβάνει.

Χτες, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί η συζήτηση για το πώς θα περάσουν τις ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρούν στην πρώτη γραμμή το μύθευμα ότι ο ερχομός της καπιταλιστικής ανάκαμψης θα ωφελήσει τους πάντες.

Τσίπρας: Περηφανεύεται ότι υλοποιεί αυτά που «δεν άγγιξαν» ούτε οι προκάτοχοί του

Ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό «Canal+» ισχυρίστηκε ότι «η χρονιά που πέρασε ανέδειξε (...) τη δυνατότητα ενός λαού να διεκδικεί, καθώς και τις πραγματικές δυσκολίες αυτής της διεκδίκησης», αναφερόμενος ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση που έκανε για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου.

Την ίδια τη συμφωνία, που η κυβέρνησή του υπέγραψε απ' τη σκοπιά αναγκών της αστικής τάξης, την εμφάνισε ως «ένα συμβιβασμό με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτή η σπορά που έγινε στην Ευρώπη από την ελληνική αντίσταση να πάει και στις άλλες χώρες». Πίσω απ' τις σκόπιμα ασαφείς διατυπώσεις κρύβεται η έγνοια για κάποια «χαλάρωση» στο μείγμα διαχείρισης ώστε αυτό να καθιστά δυνατή την ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη του κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση διεκδίκησης τέτοιων αλλαγών, άλλωστε, ζητά την «πλατιά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για αλλαγή πορείας». Εξηγεί, άλλωστε, ότι αναφέρεται σε «πολιτικές που θα ξαναφέρουν την ανάπτυξη. Εκεί βρίσκεται η αντίθεσή μας με τη λογική της λιτότητας, που διέπει σήμερα τους κυρίαρχους νεοφιλελεύθερους κύκλους στην Ευρώπη», ενώ υπερασπιζόμενος πλαστές διαχωριστικές γραμμές ισχυρίζεται ότι εκεί βρίσκεται «η βασική διαίρεση αριστεράς - δεξιάς σήμερα στην Ευρώπη».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το περιεχόμενο της αλλαγής που ζητά δεν αφορά σε ανακοπή της επίθεσης στο λαό, κομπάζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων, από τον Ιούλιο έως σήμερα. Εχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια (...) Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πρώτη αξιολόγηση και το βήμα αυτό ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια...».

Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει λαϊκές αντιδράσεις υποστηρίζει ότι ο λαός έχει εγκρίνει την πολιτική τους. «Ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του. Ο δρόμος για να βγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών είναι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας, και να απαιτούμε από τους εταίρους μας να υλοποιήσουν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις», αναφέρει.

Στη Ρωσία ο Πρ. Παυλόπουλος, στο Νταβός ο πρωθυπουργός

Την προσπάθεια να κλείσει η «αξιολόγηση», ώστε να ανοίξει η συζήτηση για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, υπηρετούν επαφές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στο εξωτερικό. Σήμερα και αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί, αύριο, με τον Βλ. Πούτιν.

Στις 21/1 ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Νταβός για το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα του χρέους και να διαφημίσει ως ιδανικό για επενδύσεις το τοπίο που διαμόρφωσαν στην Ελλάδα οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις. Για το Μέγαρο Μαξίμου η ρύθμιση του χρέους θα σηματοδοτήσει «μία νέα οικονομική εποχή» και θα επιτρέψει να αναπτυχθεί μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων.

Μεταξύ των συναντήσεων που επιδιώκει να έχει ο Αλ. Τσίπρας - αν και επισήμως δεν έχει δοθεί το πρόγραμμά του - είναι αυτές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, επικεφαλής του γερμανικού SPD, στο πλαίσιο της πορείας προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία.

Κομπάζουν για την αποτελεσματικότητά τους στην εφαρμογή των μνημονίων

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, που θα συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα στο Νταβός, σε συνέντευξή του στο SBC, ισχυρίστηκε ότι το 2016, «με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία φιλοδοξούμε να έρθει πάρα πολύ γρήγορα, θα μπορέσουμε πραγματικά να μπούμε σε μια χρονιά που και θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μπορούμε να δρέψουμε τους καρπούς πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ποσοτική χαλάρωση, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα έχουν μία σημαντική επιρροή στην οικονομία».

Συνέστησε, μάλιστα, σε όσους διαμορφώνουν κλίμα καθυστερήσεων ως προς την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», να μην το κάνουν γιατί «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας».

Με απροκάλυπτο κυνισμό υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει «θετικό αποτύπωμα» για το λαό, τον οποίο επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τάζοντας εισόδημα όταν «στο 2016, από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, η οικονομία μας μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό έχει πάρα πολύ άμεση επιρροή και στον δείκτη της ανεργίας και στο εισόδημα των νοικοκυριών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ