Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε διακρατική συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού υλικού από τη Ρωσία

Θανάσης Παφίλης: Μύθος ο ισχυρισμός ότι είναι δυνατόν μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ να έχει ανεξάρτητη πολιτική στη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων και τον εξοπλισμό

Ευκαιρία, για να δείξει την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, βρήκε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με αφορμή τη συζήτηση χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού». Η σχετική συμφωνία έχει «κλείσει» από το 2013 και με το νομοσχέδιο τίθεται σε εφαρμογή.

Ο Π. Καμμένος, αφού επισήμανε ότι πλέον οι προμήθειες θα γίνονται με διαφάνεια και ότι ήδη έχει στείλει στη Δικαιοσύνη 19 υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία είναι δείγμα της ...«ανεξάρτητης πολιτικής», για να προσθέσει αμέσως μετά «βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους»: «Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της και συστήματα τα οποία ναι μεν είναι ενταγμένα στην άμυνα της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρουν υπηρεσίες και στις συμμαχικές εγκαταστάσεις».

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που ψήφισε «παρών» στη σύμβαση. Ολα τα άλλα κόμματα ψήφισαν υπέρ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι με το «παρών» «θέλουμε να θέσουμε την αντίρρησή μας στο γενικότερο πλαίσιο που πραγματοποιούνται και οι εξοπλισμοί. Καθορίζονται και από το αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, από την αποστολή τους και κυρίως από τις συμμαχίες στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές».

Τόνισε δε: «Από τη στιγμή που μια χώρα ανήκει σε μία συμμαχία με τόσο αυστηρές δεσμεύσεις που υπάρχουν - και μπορώ να πω πάρα πολλά παραδείγματα - δεν μπορεί να έχεις ανεξάρτητη πολιτική ούτε στο δόγμα ακόμα των Ενόπλων Δυνάμεων». «Αλλωστε, είναι γνωστές οι απαιτήσεις της "συμμαχίας" για συνεργασία και συγχρονισμό σε ασκήσεις με τους άλλους εταίρους. Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχει πολλές φορές εξαναγκασμός σε χώρες - και στη χώρα μας - για να πάρουν οπλικά συστήματα, τα οποία κυρίως ανταποκρίνονται στις ανάγκες, ή μόνο στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, παρά στους εθνικούς, όπως λέγονται, αμυντικούς εξοπλισμούς».

Πρόσθεσε ότι «αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη Συμφωνία. Και αν πει κάποιος "ξέρετε, εμείς παίρνουμε από χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ", αυτό δεν ισχύει, γιατί τα περισσότερα συστήματα - τα οπλικά, όχι όλα ή όχι ίσως τα πιο σπουδαία - είναι κωδικοποιημένα από το ΝΑΤΟ και μπορούν κατά κανόνα να συνεργάζονται αρμονικά με τα οπλικά συστήματα του ίδιου του ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δύσκολο ζήτημα» παραδέχεται ο Στόλτενμπεργκ(2018-02-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με Ντονμπάς και Κριμαία(2018-01-11 00:00:00.0)
Φορτσάρει η κυβέρνηση για ενισχυμένο ρόλο σε επικίνδυνους σχεδιασμούς(2017-07-30 00:00:00.0)
Τι το θέλουμε το ΝΑΤΟ, αφού έχουμε ...τον ΣΥΡΙΖΑ!(2013-04-06 00:00:00.0)
ΝΑΤΟι οι... πύραυλοι(2007-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ