Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αλληλεγγύη στα παιδιά των προσφύγων

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του ΜΑΣ στο Ελληνικό και την παράδοση δώρων στα προσφυγόπουλα
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του ΜΑΣ στο Ελληνικό και την παράδοση δώρων στα προσφυγόπουλα
Παραμονές Χριστουγέννων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών βρέθηκε στο γήπεδο χόκεϊ, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, προσφέροντας παιχνίδια και ρούχα στα παιδιά των προσφύγων. Γιατί «χιλιάδες παιδιά φέτος έχουν στο μυαλό τους ριπές, βόμβες και καταστροφές. Χιλιάδες παιδιά χάνονται καθημερινά στις θάλασσές μας (...) Γι' αυτά τα χιλιάδες παιδιά υπάρχουν χιλιάδες νέοι που δεν το ανέχονται! Οπλο μας έχουμε την αλληλεγγύη, που τσακίζει τις ριπές και τις βόμβες των ιμπεριαλιστών».

Η σκέψη για την παραπάνω πρωτοβουλία γεννήθηκε από την εικόνα που αντίκριζαν καθημερινά περπατώντας στη Βικτώρια ή στο Πεδίον του Αρεως, βλέποντας όσους γλύτωσαν από το αιματοκύλισμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ετσι, όταν στα μέσα Δεκέμβρη το ΜΑΣ πήρε την απόφαση για τη συλλογή παιχνιδιών, η ανταπόκριση φοιτητών ήταν μεγάλη, καθώς έφταναν με σακούλες παιχνιδιών και ζητούσαν παραπέρα πληροφορίες. «Οι μετανάστες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των πολέμων που γεννούν προσφυγιά για να κερδοφορούν τα μονοπώλια. Με το να δείξεις την έμπρακτη αλληλεγγύη σου σ' αυτούς τους ανθρώπους, όπως και έκαναν πολλοί φοιτητές, κινητοποιείσαι ενάντια στην πολιτική που βασανίζει τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων», είπε στον «Ριζοσπάστη» για τη συγκεκριμένη δράση ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.


Το περιεχόμενο που έδωσε το ΜΑΣ στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «δεν ήταν κίνηση συμπόνιας, αλλά έμπρακτης αλληλεγγύης», σημειώνει ο Κ. Θεοδωρόπουλος, αναδεικνύοντας ότι η κίνηση αυτή δεν είχε σχέση με τις κάθε λογής «φιλανθρωπικές» πρωτοβουλίες. Εξάλλου, το ΜΑΣ, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη δράση, είχε ξεκαθαρίσει ότι: «Δε σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές! Διεκδικούμε ανθρώπινους όρους διαμονής των μεταναστών και των οικογενειών τους και τασσόμαστε ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ!».

Ενα από τα πρώτα πράγματα που μπορούσε, πάντως, κάποιος να διαπιστώσει στο κέντρο παραμονής των προσφύγων ήταν η έλλειψη προσωπικού, ώστε να ικανοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερες ανάγκες των προσφύγων και να διασφαλιστούν ποιοτικοί όροι διαβίωσης σ' έναν πληθυσμό περίπου 300 ατόμων, καταπονημένο και κατατρεγμένο, στερημένο, με αρκετούς αρρώστους, με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα, που ζει εδώ και μήνες στο δρόμο, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.

«Αν δεν ανατραπεί αυτό το σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων, οι λαοί δε θα σταματήσουν να σφάζονται και να ξενιτεύονται. Και γι' αυτό δε σταματάμε εδώ, αλλά ίσα - ίσα, μετά και από τη μεγάλη ανταπόκριση των φοιτητών θα εντείνουμε τη συμμετοχή μας στις αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, θα παλέψουμε να συνεχιστεί η κουβέντα με κάθε φοιτητή μέσα στα αμφιθέατρα. Να εμβαθύνουμε αυτή την κουβέντα στα αμφιθέατρα για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για το ότι η ίδια πολιτική που σ' εμάς παίρνει το βιβλίο από το χέρι, θυσιάζει την ίδια στιγμή τις ζωές χιλιάδων οικογενειών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Θα εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Ηδη, πολλοί σύλλογοι συλλέγουν ξανά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και υπογραφές ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ.

Αλλες αξιόλογες πρωτοβουλίες σε χώρους Εκπαίδευσης

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες φορέων, συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων, ταξικών συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, που οργανώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης. Οι πρωτοβουλίες αυτές συναντούν ιδιαίτερη ανταπόκριση στους χώρους της Εκπαίδευσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχουν πάρει από την αρχή της χρονιάς μια σειρά από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες, με αφίσες που καλούν κάθε σχολείο να γίνει εστία αλληλεγγύης, με συλλογή ειδών βοήθειας, κάλεσμα διακήρυξης προς ευρωπαϊκά και ελληνικά σωματεία, υποβολή σχετικού ψηφίσματος στην ΟΛΜΕ που υιοθετήθηκε από την Ομοσπονδία κ.ά.

Οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καλέσει όλες τις Ενώσεις (μέσω των κατά τόπους Συλλόγων τους) να αναλάβουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Η Ενωση Γονέων Νομού Ηρακλείου Κρήτης διοργάνωσε μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, ενώ συγκινητικές είναι και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται απευθείας μέσα στα σχολεία, όπως αυτή στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Εκεί, ο Σύλλογος Γονέων, σε συνεργασία με τους δασκάλους του σχολείου, ανέπτυξε δράσεις αλληλεγγύης, οργάνωσε προβολές ταινιών για το προσφυγικό ζήτημα, έφτιαξε και ανέβασε στην ιστοσελίδα του ένα ενδιαφέρον βίντεο για την προσφυγιά και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στη συνέχεια τα παιδιά των τάξεων Ε1, Ε2 και Ε3 του σχολείου, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, δημιούργησαν τα δικά τους κουτιά με δώρα για τα προσφυγόπουλα, που τα παρέδωσαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης στα παιδιά που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής του Βοτανικού.

Αξιόλογη είναι και η πρωτοβουλία που πήρε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, που διοργανώνει Παμπιερικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα «Προσφυγιά και μετανάστευση». Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και οι μαθητές μπορούν να διαγωνιστούν με ένα τουλάχιστον ποίημα ή διήγημα που θα παραδώσουν στο διευθυντή του σχολείου τους έως την Παρασκευή 22 Γενάρη.

Με αυτές και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και γονείς ν' ανοίξουν τη συζήτηση με τους μαθητές, όχι μόνο για την ανάγκη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org