Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δεκάδες εργάτες παγιδευμένοι σε βουνό από λάσπες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση δεκάδων εργατών που εγκλωβίστηκαν κάτω από τόνους λάσπης και ερειπίων δίνουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας περίπου 3.000 εθελοντές και μέλη σωστικών συνεργείων, έπειτα από τη λασποπλημμύρα χώματος και βιομηχανικής λάσπης που σκέπασε 14 εργοστάσια, 13 διοικητικά κτίρια, μία καντίνα και τρεις ξενώνες εργατών σε βιομηχανικό πάρκο της πόλης Σεντζέν στη Νότια Κίνα.

Οι πρώτες προσπάθειες οδήγησαν στη διάσωση μόλις επτά ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 85. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η τεράστια κατολίσθηση ήταν αποτέλεσμα υποχώρησης του εδάφους, εξαιτίας μεγάλου χωμάτινου αναχώματος λάσπης από οικοδομικά μπάζα που κάλυψαν μία περιοχή έκτασης 380.000 τ.μ. Τα μπάζα αυτά που αποθηκεύονταν χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, όπως και η διάβρωση του εδάφους όπου βρίσκονταν τα κτίρια, εγείρουν για άλλη μια φορά τεράστια ερωτήματα για την κατάσταση των χώρων δουλειάς στη ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας, όπου η παραγωγή για το κέρδος των καπιταλιστών σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, ζήτησε επίσημη έρευνα για το βιομηχανικό δυστύχημα, το οποίο εκδηλώνεται μόλις τέσσερις μήνες μετά από τις τεράστιες χημικές εκρήξεις στο επίσης νότιο λιμάνι Τιανζίν, που είχαν προκαλέσει εκτεταμένες πυρκαγιές και το θάνατο τουλάχιστον 160 ατόμων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org