Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΦΑ
Εκτός ... παιχνιδιού Μπλάτερ - Πλατινί

Εκτός των όποιων εξελίξεων στη ΦΙΦΑ θέτει τους Μπλάτερ - Πλατινί η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Eurokinissi

Εκτός των όποιων εξελίξεων στη ΦΙΦΑ θέτει τους Μπλάτερ - Πλατινί η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής
Χοντραίνει για τα καλά πλέον η κόντρα αντίπαλων συμφερόντων όσον αφορά τη μάχη για την ηγεσία στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), κάτι που θα ξεκαθαρίσει στις εκλογές στις 26 Φλεβάρη. Μια κόντρα που σκοπό έχει την πρωτοκαθεδρία στους κόλπους της διοίκησης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυνήγι των κερδών (συμφωνία με πολυεθνικές, χορηγούς κ.τ.λ.).

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των διαφορετικών συμμαχιών είναι η χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρός της Ζεπ Μπλάτερ και ο νυν της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, τιμωρούνται με οκταετή αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Ως αιτία φέρεται να είναι το σκάνδαλο με μυστική συναλλαγή που είχαν οι δύο άνδρες, απ' την οποία ο Πλατινί λίγο πριν από τις εκλογές της ΦΙΦΑ το 2011 έλαβε από λογαριασμό της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας το ποσό των 2.000.000 ελβετικών φράγκων. Οι εξηγήσεις των δύο (και κυρίως του τότε προέδρου Ζεπ Μπλάτερ) ότι αυτό έγινε κατόπιν προφορικού συμβολαίου που έχει ισχύ στην ελβετική νομοθεσία, εξαιτίας υπηρεσιών που πρόσφερε ο Πλατινί στην προεκλογική καμπάνια, δεν έπεισαν την επιτροπή. Οι δύο άνδρες τιμωρήθηκαν και με χρηματικό πρόστιμο, που είναι 80.000 ελβετικά φράγκα για τον Μπλάτερ και 50.000 για τον Πλατινί. Από την πλευρά του ο Μπλάτερ σε επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι «αισθάνεται σάκος του μποξ», ενώ ο Πλατινί γνωστοποίησε πως θα προσφύγει στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο (CAS).

Φυσικά, η εν λόγω απόφαση επηρεάζει το τοπίο ενόψει των εκλογών της ΦΙΦΑ αφού ο Πλατινί ήταν εκ των υποψηφίων για την προεδρία. Παράλληλα φέρνει εξελίξεις και επί ευρωπαϊκού εδάφους αφού στους πρώτους μήνες του 2016 αναμένονται αλλαγές και στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ.

Τα νέα γεγονότα, πάντως, εκτός από ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο αντίπαλων συμμαχιών, αποτελούν και μια ακόμα προσπάθεια ...αποβολής των κακώς κειμένων του ποδοσφαιρικού προϊόντος - ιδιαίτερα σε μια χρονιά που δέχθηκε αρκετά χτυπήματα από τις αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς - για να αποτραπεί μεγαλύτερη απαξίωση που σημαίνει απώλεια κερδών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org