Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Σφοδρή κριτική σε τουρκική και ουκρανική ηγεσία και υποσχέσεις για καπιταλιστική ανάκαμψη

Ο Ρώσος Πρόεδρος στη χτεσινή συνέντευξη
Ο Ρώσος Πρόεδρος στη χτεσινή συνέντευξη
Την καθιερωμένη ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την 11η στη σειρά, όπου ήταν διαπιστευμένοι 1.390 δημοσιογράφοι. Η συνέντευξη κράτησε πάνω από 3 ώρες, έγιναν συνολικά 32 ερωτήσεις και κατά ένα μεγάλο μέρος της ασχολήθηκε με ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Οπως ήταν αναμενόμενο, σημαντικό μέρος αφιερώθηκε στην επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, με αφορμή την κατάρριψη στις 24 Νοέμβρη του ρωσικού βομβαρδιστικού στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Ο Ρώσος Πρόεδρος, ερωτώμενος για το αν θεωρεί ότι συμμετείχε και άλλος στην ενέργεια αυτή ή αν βλέπει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας, χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα.

«Η τουρκική ηγεσία... γλείφει τους Αμερικανούς»

Καταρχήν, χαρακτήρισε την πράξη αυτή όχι απλά «μη φιλική» αλλά «εχθρική και εγκληματική» και για το αν συμμετείχε άλλος, είπε με νόημα, προκαλώντας τα γέλια στους παρευρισκόμενους στη συνέντευξη: «Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα και δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή λάθος, αν κάποιοι στην τουρκική ηγεσία αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Δεν ξέρω αν το χρειάζονταν και οι Αμερικανοί. Ισως, πάντως, υπήρξε κάποια συμφωνία σε ένα ορισμένο επίπεδο, ότι θα "καταρρίψουμε ένα ρωσικό αεροπλάνο και κάντε τα στραβά μάτια σε αυτό" ή "ας μπούμε στο Ιράκ και ας καταλάβουμε ένα μέρος του"» (σ.σ. μια μπηχτή για την είσοδο τουρκικού στρατού στην περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ). Και πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα: «Δεν ξέρω, αλλά ίσως αυτή η ανταλλαγή έλαβε χώρα, όμως δεν το ξέρω στα σίγουρα. Οι τουρκικές αρχές υποτίθεται ότι δεν ήξεραν ότι ήταν ένα ρωσικό αεροπλάνο! Τι έπρεπε να γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις; Ανθρωποι σκοτώθηκαν. Ενα τηλεφώνημα θα έπρεπε να γίνει και να ακολουθήσουν. Αλλά αντί αυτού, οι τουρκικές αρχές αμέσως έτρεξαν στις Βρυξέλλες, φωνάζοντας "βοήθεια, βοήθεια, μας επιτίθενται". Μήπως έχουμε αγγίξει κάποιον εκεί; Τότε άρχισαν να κρύβονται πίσω από το ΝΑΤΟ. Μήπως το ΝΑΤΟ χρειαζόταν; Αποδείχτηκε ότι όχι». Επίσης, σημείωσε ότι βλέπει δύσκολο να υπάρχει προοπτική για βελτίωση των σχέσεων με τη σημερινή τουρκική ηγεσία που σέρνεται στην ισλαμοποίηση, πράγμα που, σημείωσε, «θα έκανε τον Ατατούρκ να στριφογυρίζει στον τάφο του». Κατηγόρησε, επίσης, την Τουρκία ότι υποθάλπει ισλαμιστές ακόμα και από το Βόρειο Καύκασο που μετά έρχονται στη Ρωσία, ότι κάνει λαθρεμπόριο με τους εγκληματίες του ΙΚ και την προειδοποίησε ότι πλέον δεν μπορεί να παραβιάζει το συριακό εναέριο χώρο, γιατί η Ρωσία τον καλύπτει με τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-400». «Ας έρθουν τώρα αν μπορούν», είπε δεικτικά.

Συνέχιση της επέμβασης στη Συρία

Αναφερόμενος στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, είπε ότι δεν ξεκίνησε η Ρωσία αυτό τον πόλεμο και ότι κλήθηκε να βοηθήσει, αναπαράγοντας το πρόσχημα της «καταπολέμησης των ισλαμιστών» που αξιοποιούν σήμερα και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) που ξεκίνησαν την επέμβαση στη Συρία. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν τα σημαντικά συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή. Οσον αφορά την τύχη του Σύρου Προέδρου, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο συριακός λαός. Πάντως, δήλωσε ότι με τους «εταίρους ΗΠΑ και Ευρωπαίους δουλεύουμε από κοινού για πολιτική λύση στη Συρία». Επίσης, ερωτώμενος αν θέλει βάσεις στη Συρία, είπε ότι δεν είναι κάτι το απαραίτητο, με τις υποδομές που υπάρχουν σήμερα και τα μέσα για να γίνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, είπε ότι οι υπερπόντιες στρατιωτικές δεσμεύσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, δεν επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δηλώσεις του αρχηγού του ρωσικού κράτους διατυπώνονται την παραμονή συνεδρίασης για τη Συρία στη Νέα Υόρκη μεταξύ υπουργών Εξωτερικών.

Επιδείνωση εμπορικών σχέσεων με Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία που απασχόλησε ένα σημαντικό μέρος της συνέντευξης, διέψευσε ότι η χώρα έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα, αλλά δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν άτομα που ασκούν και στρατιωτικά καθήκοντα και δεν απέκλεισε την «ανταλλαγή κρατουμένων με το σχήμα "όλοι με όλους"». Είπε ότι πιέζουν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και τις αρχές του Ντονμπάς (των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) και να καταλήξουν σε συμβιβασμό, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι είναι αυτή που την παραβιάζει κατάφωρα, μη προχωρώντας την πολιτική διευθέτηση που είχε συμφωνηθεί. Σε ό,τι αφορά την εμπορική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ που ξεκινάει από την 1/1/16, σημείωσε ότι έχει το δικαίωμα να την κάνει, αλλά δεν μπορεί να περιμένει ότι θα διατηρηθεί η προνομιακή σχέση που υπήρχε με τη Ρωσία, γιατί αυτό «θα πλήξει τα συμφέροντά μας», όπως τόνισε με έμφαση. Αρα, κατέληξε, «οι σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορεί παρά να επιδεινωθούν».

Καταγραφή της κρίσης

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οικονομία που ήταν το θέμα των πρώτων ερωτήσεων που του έγιναν, παραδέχτηκε την ύφεση της τάξης του 2,8% - 2,9% του ΑΕΠ και λόγω της συντριπτικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου στα 37 δολάρια το βαρέλι, αλλά είπε ότι έχει παρέλθει η κορύφωσης της κρίσης. Βεβαίως, η κρίση δεν οφείλεται μόνο στην πτώση των καυσίμων, αλλά είναι καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής. Ο Πούτιν, πάντως, ισχυρίστηκε ότι αναμένεται 0,7% ανάπτυξη για το 2016, 1,9% το 2017 και 2,4% το 2018. Σημείωσε ότι είναι ικανοποιητικός ο δείκτης της ανεργίας που βρίσκεται στο 5,6% και αναφέρθηκε σε κάποιες θετικές ενδείξεις σε μερικούς κλάδους, όπως η αγροτική παραγωγή.

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε ότι χαρακτήρισε τον υποψήφιο στις εσωκομματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, ένα «σπουδαίο άνθρωπο, γεμάτο ταλέντο, αδιαφιλονίκητο φαβορί, που θέλει βαθύτερες και ισχυρότερες σχέσεις με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ