Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πρόταση αποπομπής της Προέδρου Ρουσέφ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Σημαντικοί κραδασμοί σημειώνονται ανάμεσα στους συμμάχους της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης διαχείρισης της Βραζιλίας, ενώ η καπιταλιστική οικονομία έχει βαλτώσει και απειλείται με κρίση. Η Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, που επανεκλέχτηκε το 2014 στο δεύτερο γύρο με 51,6%, αλλά στο Κοινοβούλιο δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία και κυβερνάει με τα μικρότερα σύμμαχα κόμματα (ανάμεσα τους και το ΚΚ της Βραζιλίας), αντιμετωπίζει πρόταση αποπομπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, που ο ίδιος είναι υπό έρευνα για διαφθορά στον πετρελαϊκό κολοσσό «Πετρομπράς» και για κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία ύψους 5 εκατ. δολαρίων, προερχόμενος από το, έως πρόσφατα, σύμμαχο κόμμα με το κυβερνητικό Κόμμα Εργατών (ΡΤ), το Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB) (που το τελευταίο διάστημα αποστασιοποιείται), έκανε αποδεκτή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κατά της Ρουσέφ με το ερώτημα της αποπομπής της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Ρουσέφ για διαφθορά, κακοδιαχείριση στην «Πετρομπράς», αλλά και για «μαγείρεμα» των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να βγει ισοσκελισμένος.

Ο Κούνια όχι τυχαία επέλεξε την τελευταία πρόταση αποπομπής για τον προϋπολογισμό. Σε περίπτωση αποπομπής, τη θέση της Προέδρου παίρνει ο αντιπρόεδρος που ...τυχαίνει να προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Κούνια.

Για να υπερψηφιστεί η πρόταση απαιτούνται τα 2/3 των 513 βουλευτών και τα 2/4 των 81 γερουσιαστών. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 8 μήνες.

Η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, που ξεκίνησε με τον Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα το 2003, υπηρετώντας την καπιταλιστική κερδοφορία και προβάλλοντας φιλολαϊκό προφίλ, αντιμετωπίζει σκάνδαλα διαφθοράς, την ίδια ώρα που ο λαός εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα, να μην ικανοποιεί βασικές του ανάγκες σε μια χώρα με τεράστιο φυσικό πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ