Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Τίποτα καινούριο» λέει ο Λαβρόφ

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ρωσίας - Τουρκίας, που έγινε στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, δεν πρόσθεσε κάτι στη σταθερή επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, που - μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16» στις 24 Νοέμβρη - ήρθε να αναδείξει πόσο ραγδαία και επικίνδυνα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη γειτονιά μας.

Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «δεν άκουσα τίποτα καινούριο... Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε τις προσεγγίσεις του Τούρκου Προέδρου και πρωθυπουργού. Εμείς επαναλάβαμε τις δικές μας αξιολογήσεις... συμπεριλαμβανομένων των όσων ειπώθηκαν στην (σ.σ. προχτεσινή) προεδρική έκκληση προς το έθνος». Από τη μεριά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι θα ήταν υπερβολικό να περιμένει κανείς ότι σε μια συνάντηση θα λύνονταν τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες, προσθέτοντας ότι μετέφερε τη «λύπη» της Αγκυρας για το θάνατο ενός από τους δύο Ρώσους πιλότους του «Su-24». Ταυτόχρονα, ο Τούρκος διπλωμάτης επέλεξε να πει και ότι «και οι δυο πλευρές δε θέλουν να κλιμακώσουν (τα προβλήματα) και θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, αλλά έχουμε διαφορετικές απόψεις και θέσεις. Εμείς, ως Τουρκία, θέλουμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές». Εξέφρασε, ακόμα, την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις «αβάσιμες κατηγορίες» και ότι η «κοινή λογική» θα επικρατήσει.

Θυμίζουμε ότι στην προχτεσινή του εφ' όλης της ύλης ομιλία ενώπιον της ρωσικής Βουλής, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέλεξε και πάλι υψηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι «(οι Τούρκοι) θα μετανιώσουν παραπάνω από μια φορά για ό,τι έκαναν. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι δράσεις θα αναλάβουμε», ενώ την ίδια ώρα ανακοινωνόταν και η αναστολή των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό «Turskih Stream».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία», συμπληρώνοντας ότι «δε θα απολογηθούμε για την υπεράσπιση των συνόρων μας». Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι «πάντα ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατούμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου», ενώ απευθυνόμενος στη ρωσική ηγεσία, την κάλεσε «να κάτσουμε και να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων που συνεχίζει η τουρκική αστυνομία στο εσωτερικό της χώρας, χτες σκοτώθηκε μια γυναίκα που φέρεται να ήταν μέλος του PKK, στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών, στην περιοχή Σαντζάκτεπε της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ άλλων, η αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη 10 ατόμων που φέρονται να ανήκουν στο παράνομο Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μετά από εφόδους σε 16 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων(2022-02-04 00:00:00.0)
Μελετά «δρόμους για τη σταδιακή επαναπροσέγγιση» με τις ΗΠΑ(2021-10-20 00:00:00.0)
«Ηχηρές» προειδοποιήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια(2018-02-21 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις», «ρήγματα» και «γέφυρες» κατά των λαϊκών συμφερόντων(2016-07-27 00:00:00.0)
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό(2016-05-17 00:00:00.0)
Τουρκικά «F-16» κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος(2015-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ