Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι συμβασιούχοι των ΑΕΙ

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «από το Νοέμβρη του 2014 έχει ανακύψει ένα σοβαρό θέμα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που αφορά πάνω από 150 συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, με βάση το Ν. 3996/2011, η νέα προκήρυξη προγραμμάτων στα οποία εργάζονται οι εν λόγω συμβασιούχοι, γίνεται με Ασφάλιση ΟΑΕΕ και όχι ΙΚΑ, όπως γινόταν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εν τω μεταξύ κι ενώ προκηρύσσονται οι νέες θέσεις με τους δυσμενέστερους όρους εργασίας, περίπου 40 θέσεις για τις Γραμματείες - Διοίκηση δεν έχουν προκηρυχτεί καν, με αποτέλεσμα αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Παράλληλα, εκκρεμεί η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων στα οποία έχουν προσφύγει οι συμβασιούχοι, προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς εργασίας με Ασφάλιση το ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο εξέδωσε έγγραφο με τίτλο "Μετακινήσεις υπαλλήλων" (ΑΔΑ: ΩΧΑΥ46ΨΖ2Ν-ΕΦ1), το οποίο, όπως φαίνεται, "προετοιμάζει" την αντικατάσταση των συμβασιούχων με νέο προσωπικό από άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, η Διοίκηση του ΕΚΠΑ επίσπευσε τις διαδικασίες εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας από την πλευρά των εργαζομένων.

Οι παραπάνω εξελίξεις και μεθοδεύσεις εντάσσονται στη γενικότερη κατεύθυνση των περικοπών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που υπηρετεί κατά γράμμα και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν βάλει επίσης την υπογραφή τους στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Οι εξελίξεις αυτές είναι συνυφασμένες με την παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στα ΑΕΙ, με τους δυσμενέστερους μάλιστα όρους. Συνδέονται άμεσα με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που διαμορφώνει το "πανεπιστήμιο ΑΕ", όπου και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε προγράμματα, πρέπει να είναι σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας και εξάρτησης από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ώστε να είναι πιο ευέλικτοι και πρόθυμοι να προσελκύουν χορηγούς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι του ΕΚΠΑ και όλων των Ανώτατων Ιδρυμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ