Κυριακή 29 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποια πρέπει να είναι η απάντηση του λαϊκού κινήματος

Οι ραγδαίες εξελίξεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη γειτονιά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατικής απειλής», κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη χειραφέτησης του λαού από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους στόχους της αστικής τάξης

Από την πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚΕ αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Από την πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚΕ αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά το μακελειό στο Παρίσι, στις 13 Νοέμβρη, και η περαιτέρω κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που σηματοδότησε η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τα τουρκικά μαχητικά την περασμένη Τρίτη, απέδειξαν ότι το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης δεν είναι μακριά. Τα γεγονότα αξιοποιούνται, προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις στις λαϊκές συνειδήσεις να συναινέσουν σε νέα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Από κοντά έρχεται και ο καθημερινός βομβαρδισμός από τα αστικά ΜΜΕ, που, στρέφουν την προσοχή στη «διεθνή προσπάθεια» ...για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, του Προσφυγικού, για τη λεγόμενη «ανάγκη να τελειώνουμε με τους τρομοκράτες»... Λες και όλα αυτά ...κατέβηκαν από τον ουρανό. Αλλα αστικά επιτελεία το προχωράνε παραπέρα: «Εως εδώ, ο γέγονε γέγονε, τώρα ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την κοινή απειλή». Ταυτόχρονα, το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που συστηματικά προωθείται και η τρομοφοβία είναι βολικό «πολυεργαλείο» για το κεφάλαιο. Σηκώνεται η σημαία των «Ευρωπαϊκών κρατών που αμύνονται στην τρομοκρατική επίθεση που δέχονται».

Και όλα αυτά, ενώ πολλαπλασιάζονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν (βλέπε χαρακτηριστικά σελίδες 12 - 13 του σημερινού «Ριζοσπάστη») τις διασυνδέσεις των λεγόμενων τζιχαντιστών με ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμφέροντα στην περιοχή, ενώ γίνεται φανερό ότι οι τζιχαντιστές (τους οποίους ιμπεριαλιστικά κέντρα εκπαίδευσαν, γιγάντωσαν και ενίσχυσαν) είναι ένα πρόσχημα σε έναν πόλεμο που ήδη διεξάγεται - παρ' όλο που δεν έχει γενικευτεί - για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, αγωγών, των δρόμων μεταφοράς ενεργειακών πόρων, που είναι χαραγμένοι με το αίμα των λαών.

Τα πραγματικά συμφέροντα εξηγούν τη σημερινή ανάφλεξη

Η ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της ΕΕ, δηλαδή της πολύμορφης συνδρομής που ζήτησε η Γαλλία και εγκρίθηκε ομόφωνα στο Συμβούλιο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας στις 17 Νοέμβρη, δείχνει ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης η χώρα είναι ήδη μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ (βλέπε πιο αναλυτικά στη σελίδα 10 της εφημερίδας).

Οι λεγόμενες «πατριωτικές» ρητορείες, τα περί «ενότητας για την αντιμετώπιση της απειλής», πέρα από το ότι ρίχνουν νερό στο μύλο των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, προετοιμάζουν την ανοχή ή και την ενεργητική στήριξη λαϊκών δυνάμεων στα νέα σφαγεία για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, που συγκρούονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τα ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια και τους συμμάχους τους, που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και τις θέσεις που είχαν στην περιοχή, τις συμφωνίες με το καθεστώς Ασσντ κ.λπ.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ότι γύρω - γύρω θα καίγονται τα πάντα και η Ελλάδα θα στέκει ως πυλώνας «ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας» στην περιοχή είναι στάχτη στα μάτια, προκειμένου ο ελληνικός λαός να ταυτιστεί με τις επικίνδυνες επιδιώξεις της αστικής τάξης στην περιοχή και πρέπει να προκαλούν ανησυχία και όχι εφησυχασμό. Αρα είναι κρίσιμο οι εργαζόμενοι να βλέπουν τα πραγματικά συμφέροντα πίσω από τα προσχήματα. Ταυτόχρονα, να μην «τσιμπάνε» και στα περί «διεθνούς δικαίου» ή της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που «πουλάει» η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ με τους εθνικιστές των ΑΝΕΛ. Ο συσχετισμός δύναμης και το «δίκαιό του» που έχουν διαμορφώσει οι ιμπεριαλιστές με τους άξονες και αντιάξονές τους δεν είναι αναλλοίωτος.

Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα «ανταλλάγματα» που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ για τη ρύθμιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, που έχουν σχέση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και τη μόνιμη επιδίωξή της για μορφές «συγκυριαρχίας» στο Αιγαίο, για διεύρυνση των «γκρίζων ζωνών» κ.λπ.

Κόντρα στις αστικές επιδιώξεις

Η προσπάθεια που γίνεται να στρατευτούν οι λαοί σε νέες ανθρωποσφαγές, στο όνομα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των αξιών του ανθρωπισμού, της «αντιμετώπισης της βαρβαρότητας», δεν είναι καινούργια. Σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους το ίδιο συνέβαινε. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια να μην περάσει. Δεν πρέπει να υιοθετηθούν τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών κέντρων και συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα ούτε βεβαίως τα προσχήματα της ελληνικής αστικής τάξης που είναι έτοιμη για νέες περιπέτειες. Το ΚΚΕ τα αντιπαλεύει και αποκαλύπτει καθημερινά την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα για λογαριασμό του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας. Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η υψηλή κερδοφορία, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι αυτά που ενεργοποιούν τον «πόλεμο» ενάντια στο λαό και μέσα και έξω.

Οπως επεσήμανε η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ «Για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης του Κόμματος» της 23ης Οκτώβρη 2015«Το Κόμμα μας παρακολουθεί και παρεμβαίνει στις εξελίξεις, προβάλλοντας τις θέσεις του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη και δυναμώνει την αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ - ΕΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε την πολιτική διατήρησης και ενίσχυσης των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων, τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ κ.λπ.

Συνεχίζουμε την αποκάλυψη της ταξικής ουσίας της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» και της επικίνδυνης θέσης για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», που αποτελούν μέσα ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, εργαλεία στην υπηρεσία των μονοπωλιακών συμφερόντων».

Η εργατική τάξη, ο λαός με τις δικές τους σημαίες

Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με την πρωτοπορία των Ρώσων κομμουνιστών με την ηγεσία του Λένιν, έδειξε το δρόμο ώστε η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να απεγκλωβιστούν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σηκώνοντας τις σημαίες των δικών τους συμφερόντων ανατρέποντας την εξουσία της αστικής τάξης. Τα θετικά και αρνητικά διδάγματα από όλη την ιστορία του κινήματος επιβεβαιώνουν αυτήν την επιλογή. Η εργατική τάξη της κάθε χώρας μπορεί να χαράξει τη δική της αυτοτελή πορεία και δράση και να στηριχτεί και να στηρίξει τη δράση των εργατών γειτονικών χωρών στην κοινή πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση. Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώνονται και στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο το 2013, όπου αναφέρεται: «Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό - λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο».

Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να οργανωθεί από τα σήμερα η πάλη. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί σήμερα τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να είναι σε εγρήγορση. Μαζί με την οργάνωση της αντεπίθεσης στην επίθεση του κεφαλαίου στο εισόδημα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε όλους τους τομείς, την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας προβάλλει σταθερά την ανάγκη αντίθεσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Οπως σημείωνε η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 20 Νοέμβρη «τώρα πρέπει:

  • Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο.
  • Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.
  • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες.
  • Ο λαός μας να αγρυπνά, να μην ανεχτεί κανένα αυταρχικό μέτρο σε βάρος του, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας".
  • Να μην αξιοποιηθεί η επίθεση για μέτρα κατά των προσφύγων και εγκλωβισμό τους στη χώρα μας.
  • Ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σπέρνει το μίσος ενάντια στους λαούς.
  • Να γίνει πράξη το λαϊκό σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών".
  • Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με εργατική - λαϊκή εξουσία».

Δ. ΚΑΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας(2023-10-27 00:00:00.0)
Κοινή Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ένταξη Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ(2022-02-26 00:00:00.0)
Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!(2022-02-26 00:00:00.0)
Δελτίο Τύπου του ΚΚΕ για τη Συνάντηση(2017-12-03 00:00:00.0)
Μήνυμα του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα της Τουρκίας(2017-02-15 00:00:00.0)
Οι λαοί πίσω από τα «εκτελεστικά όργανα» να δουν τους πραγματικούς ενόχους(2015-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ