Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο ξεκινά το τριήμερο κινηματογραφικών προβολών

Ενα μοναδικό αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης με έξι ταινίες και τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα»

Αύριο ξεκινά το τριήμερο κινηματογραφικών προβολών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42), που είναι αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού τριήμερου - με είσοδο ελεύθερη - που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26, την Παρασκευή 27 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις τριών βιβλίων, ενώ την πρώτη μέρα θα φιλοξενείται στο χώρο έκθεση αρχειακού υλικού. Με τις ταινίες που θα προβληθούν και τις εκδόσεις που θα παρουσιαστούν, έρχεται σε πρώτο πλάνο η ζωή, η σκέψη, η δράση των ανθρώπων που δε λύγισαν, κρατώντας ψηλά τη σημαία του Κόμματος σε φυλακές και εξορίες.

Ειδική έκδοση της ΚΟΑ με αρχειακό υλικό

«Μόνες περγαμηνές μας τρεις λέξεις.

Μακρόνησος, Γυάρος και Λέρος»

Οι στίχοι αυτοί του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου κοσμούν το εξώφυλλο της 24σέλιδης ειδικής έκδοσης της ΚΟΑ που θα καλωσορίζει τους επισκέπτες του τριημέρου κινηματογραφικών προβολών.

Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό της έκδοσης «Μέσα από το επίμονο και συνεχές "όχι, δεν υπογράφω", οι φυλακές και οι εξορίες πολιτικών κρατούμενων αντανακλούν την περηφάνια, τη λεβεντιά, τον αληθινό πατριωτισμό, το βαθύ ανθρωπισμό και τον ηρωισμό ενός άλλου κόσμου που μάχεται για τα πιο όμορφα ιδανικά. (...)

Οι τόποι εξορίας, οι φυλακές, τα κολαστήρια αυτά δεν αφορούν το παρελθόν, γιατί η ιστορία που κρύβουν δεν είναι ξεπερασμένη. Είναι ένα από τα σύμβολα της σύγχρονης ταξικής πάλης. Είναι μια ακόμα τρανταχτή απόδειξη της απόλυτης αφοσίωσης των κομμουνιστών στο δίκιο και στα συμφέροντα του λαού, τρανταχτή απόδειξη της παντοδυναμίας των ιδεών του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού που εξοπλίζει τους αγωνιστές με τεράστια δύναμη και αντοχή.

«Ποιητικό απόγευμα» στον Αη - Στράτη για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Ντοκουμέντο που περιλαμβάνεται στην έκδοση της ΚΟΑ
«Ποιητικό απόγευμα» στον Αη - Στράτη για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Ντοκουμέντο που περιλαμβάνεται στην έκδοση της ΚΟΑ
Με αυτήν την πίστη και τη μεγάλη αυτή κληρονομιά συνεχίζουμε σήμερα πιο έμπειροι και πιο δυνατοί την πάλη μας για την κατάκτηση της εξουσίας, για το Σοσιαλισμό».

Στην ειδική αυτή έκδοση της ΚΟΑ περιλαμβάνονται, εκτός από πληροφορίες για τις προβαλλόμενες ταινίες, υλικά από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που φωτίζουν τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, τη μαχητικότητα των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές.

Φωτογραφίες, γράμματα φυλακισμένων και μελλοθανάτων, ένα χειρόγραφο σημείωμα του Νίκου Μπελογιάννη, καθώς και ποιήματα είναι μερικά μόνο από τα ντοκουμέντα που αναπαράγονται στην έκδοση της ΚΟΑ. Στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους, όπως τη διαμόρφωσαν οι αλύγιστοι κομμουνιστές, μετατρέποντας τις φυλακές και τους τόπους εξορίας σε κυψέλες μόρφωσης και πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες από την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» στη Μακρόνησο, αλλά και του προαυλίου των φυλακών στην Ακροναυπλία, που πήρε το όνομα «Γληνός», από τα μαθήματα που οργάνωνε ο μεγάλος κομμουνιστής δάσκαλος, περπατώντας κατά τριάδες με τους μαθητές.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών και βιβλιοπαρουσιάσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη, 26 Νοέμβρη
  • 19.00, βιβλιοπαρουσίαση: «Τα πέτρινα πανεπιστήμια», με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου, Κυριακή Καμαρινού.
  • 19.30, προβολή: «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αϊ - Στράτης» του Λ. Βαρδαρού.
  • 20.30, προβολή «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Μακρόνησος» του Λ. Βαρδαρού.
Παρασκευή, 27 Νοέμβρη
  • 19.00, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • 19.30, προβολή: «Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας» του Ολ. Ζισουά.
  • 21.00, προβολή: «Η ζωή στους βράχους» της Αλ. Δημητρίου.
Σάββατο, 28 Νοέμβρη
  • 19.00, βιβλιοπαρουσίαση νέων εκδόσεων για τις Φυλακές και εξορίες πολιτικών κρατουμένων, με ομιλητή τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • 19.30 προβολή: «Οι παλαιστές» των Κ. Σταματόπουλου και Σ. Στάμου.
  • 19.45 προβολή: «Τα πέτρινα χρόνια» του Π. Βούλγαρη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ