Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
Διαδοχικά πακέτα αντιλαϊκών μέτρων στην υπηρεσία του κεφαλαίου
  • Νέα, μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη του λαού
  • Δραστικές περικοπές σε κονδύλια για κάλυψη λαϊκών αναγκών

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Για την ώρα, η αντιλαϊκή σούμα από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αναφορά στη διετία 2015 - 2016, φτάνει στα 5,7 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία έρχονται να στοιβαχτούν πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα των προκατόχων τους στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα και παράλληλα, τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς εγκυμονούν την παραπέρα κλιμάκωση, ενώ, βέβαια, η όποια απόκλιση από τους στόχους συνεπάγεται την ανάληψη δράσης από την πλευρά του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης και την αυτόματη καρατόμηση κονδυλίων.

Την ίδια ώρα, η «δεύτερη φορά αριστερά», επιχειρώντας να θολώσει το τοπίο, ισχυρίζεται ότι τα εν λόγω ποσά είναι τάχα χαμηλότερα από αυτά που η ίδια εκτιμούσε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα, οι όποιες «αριθμητικές αλλαγές» σχετίζονται, πρώτα και κύρια, με τις νεότερες εκτιμήσεις τους ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων, που φορτώνουν στις πλάτες του λαού, ενώ μαζί με όλα τα άλλα μεταφέρουν και τις «αστοχίες» του 2015 στον προϋπολογισμό του 2016. Για παράδειγμα, η «ακύρωση» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλάζει και το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, με την εφαρμογή νέων μέτρων προκειμένου να συμπληρωθούν τα ποσά.

Επιπλέον, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας και παρόμοια "διαχειριστικά" μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν», από τα οποία προπαγάνδιζαν ότι θα είχαν έσοδα, επομένως υπονοούν ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για το λαό από την πάταξη της φοροδιαφυγής και ας είναι άπιαστη. Βέβαια, οι στόχοι περί της εισπραξιμότητας αφορούν στην ένταση των εκβιασμών και των άλλων «διαχειριστικών μέτρων», με τα οποία θα επιδιώξουν να αρπάξουν από τη λαϊκή οικογένεια τους δυσβάσταχτους φόρους και τα άλλα χαράτσια, τόσο αυτά που «τρέχουν» όσο και τα ληξιπρόθεσμα.

Οι νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, 5,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, επιμερίζονται σε καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων, πρώτα και κύρια, για την κάλυψη λαϊκών αναγκών κατά 2,5 δισ. ευρώ, και σε 3,2 δισ. ευρώ, που αφορούν σε πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια. Το 2016 τα λαϊκά νοικοκυριά θα νιώσουν ακόμη εντονότερη την αντιλαϊκή πολιτική. Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα θα εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, με αντίστοιχη αύξηση της απόδοσης για το κρατικό ταμείο, ενώ, παράλληλα, η αντιλαϊκή πολιτική θα συμπληρώνεται και με νέα μέτρα.

Σμπαράλια τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Εισφορές και λοιπές παροχές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης καρατομούνται κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στις συντάξεις μπαίνει νέο «τσεκούρι» κατά 538 εκατ. στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ακόμη 188 εκατ. στο Δημόσιο (συνολικά 726 εκατ.).

Το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας μειώνεται στο 50%, με την «εξοικονόμηση» να φτάνει στα 105 εκατ. ευρώ, κ.ά.

Η κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ συρρικνώνεται κατά 63,8%, από 250 στα 90 εκατ. ευρώ.

Σε απογείωση οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια

Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, η αποδοτικότητα των μέτρων, είτε αυτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα είτε αυτών που έρχονται το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:

Από την απογείωση του ΦΠΑ προβλέπεται πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα 1,3 δισ. ευρώ.

Από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι) προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα περάσει από τη Βουλή με το αμέσως επόμενο πακέτο.

Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.

Αυτοπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Ακόμη 123 εκατ. ευρώ προβλέπονται από «λοιπές παρεμβάσεις»...

Τα βασικά μεγέθη

Τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται ως εξής:

ΑΕΠ: Αναμένεται απόλυτη στασιμότητα για το 2015 (έναντι εκτίμησης για πτώση 2,3% στο προσχέδιο προϋπολογισμού). Για το 2016 αναμένεται εκ νέου πτώση με ρυθμό 0,7% (έναντι πτώσης 1,3% στο προσχέδιο). Σε απόλυτα μεγέθη το ΑΕΠ για το 2016 αναμένεται στα 174,4 δισ. ευρώ.

Ακαθάριστες επενδύσεις: Στο 8,4% φτάνει η κατρακύλα για το 2015. Για το 2016 αναμένεται περαιτέρω πτώση 3,7%.

Επίσημη ανεργία: Διαμορφώνεται στο 25,4% τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Για το 2016, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται:

Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Διαμορφώνονται στα 49 δισ. ευρώ, από 48,6 δισ. το 2015.

Οι άμεσοι φόροι φτάνουν στα 20 δισ. (από 19,2 δισ.) και οι κάθε είδους έμμεσοι φόροι στα 24,7 δισ. (από 23,6 δισ.). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φόροι των κάθε είδους («νομικών προσώπων») εταιρειών παραμένουν στα επίπεδα του 2015 (2,9 δισ.). Την ίδια ώρα, η φορολογία στα «φυσικά πρόσωπα» φτάνει στα 7,8 δισ. Από το λαό γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.

Οι έμμεσοι φόροι, που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, φτάνουν στα 24,7 δισ. (από 23,6 δισ.), διόγκωση που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το ΦΠΑ. Πάλι ο λαός πληρώνει.

Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται στα 48,9 δισ. ευρώ, ενώ στο σχετικό κονδύλι δεν καταγράφονται τα ποσά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης...

Κρατικό χρέος: Σε ρότα συνεχιζόμενης απογείωσης διαμορφώνεται η μάζα του κρατικού χρέους, που θα τροφοδοτηθεί και από τη νέα δανειακή σύμβαση. Το 2016, εκτιμάται στα 337,6 δισ. ευρώ (193,5 του ΑΕΠ), από 326,5 δισ. ευρώ (185,9% του ΑΕΠ) το 2015.

Πρωτογενές αποτέλεσμα: Το 2015 αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 349 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ), έναντι «πλεονάσματος» 915 εκατ. το 2016 (0,5% του ΑΕΠ), ως αποτέλεσμα της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αβεβαιότητες και κίνδυνοι

Στην εισηγητική έκθεση καταγράφονται σειρά παραγόντων που απειλούν να διαταράξουν την «ομαλή» εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο εσωτερικό της χώρας, σχετίζονται με τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας των τραπεζών, την αντιμετώπιση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» αλλά και την «παγίωση της βελτίωσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ώστε βαθμιαία να επιστρέψει η δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές».

Ως «σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας» καταγράφονται και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να συνεχιστούν και το 2016.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προ των πυλών τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για το 2016(2016-01-16 00:00:00.0)
Συμπληρώνουν το μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά πακέτα(2015-10-08 00:00:00.0)
Κομμένο και ραμμένο στις προδιαγραφές του κεφαλαίου(2014-05-02 00:00:00.0)
Μονιμότητα και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων(2013-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ