Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΝΑΤΟ
Στόχος «στενότερης συνεργασίας»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία ολοκλήρωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και να μειώσει (άμα και όσο μπορέσει...) την εκεί ισχυρή επιρροή της Ρωσίας, αξιοποιώντας το ρευστό σκηνικό τρομολαγνείας που στήνεται στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.

Ο Στόλτενμπεργκ που έφτασε στο Βελιγράδι το βράδυ της Πέμπτης, συναντήθηκε χτες με το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και υπουργούς της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι ήρθε για να κάνει «μία νέα αρχή» στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Σερβία, προωθώντας μία «αμοιβαίως επωφελή στενότερη συνεργασία» από την ήδη υπάρχουσα, καθώς το Βελιγράδι συμμετέχει στο λεγόμενο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Κατά τη συνάντηση που είχε με το Σέρβο πρωθυπουργό, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ «επιστρέφει» στη Σερβία το δικαίωμα ελέγχου και χρήσης του εναέριου χώρου σε ακτίνα 25 χλμ. γύρω από το Κόσσοβο, κρίνοντας ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτή η απαγόρευση για τη Σερβία, που δεν ήταν γνωστή έως σήμερα, φέρεται πως αποτελούσε μέρος της συμφωνίας του Κουμάνοβο για τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαιρέτισε την απόφαση του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Σερβία μετά από 16 χρόνια ανακτά τον έλεγχο του εναέριου χώρου σε ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας», σημειώνοντας ότι η Σερβία θα διατηρήσει τη στρατιωτική ουδετερότητα, αλλά είναι πρόθυμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και να συνεισφέρει «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, την περιφερειακή σταθερότητα».

Από την άλλη,ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς του 1999 κατά των λαών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι τάχα δε στρέφονταν κατά του σερβικού λαού, αλλά κατά του Μιλόσεβιτς και για να... «σταματήσει το αιματοκύλισμα στην περιοχή»!

Νωρίτερα, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, για το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του κοσσοβάρικου Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη συμφωνία Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο προτεκτοράτο, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ