Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην «κρεατομηχανή» των κερδών των μονοπωλίων

Τους τρόπους για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους πρόσφυγες που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ, αναζητούν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Eurokinissi

Εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φτάσει τους πρώτους δέκα μήνες στις χώρες της ΕΕ, θα αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, κάλεσε τις χώρες - μέλη να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που αντιπροσωπεύουν οι πρόσφυγες όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, αντί να τους αφήσουν να εξελιχθούν σ' ένα επιπρόσθετο κόστος για τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς. Ετσι, μετά το διωγμό τους από τις πατρίδες τους, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των χωρών τους από τα πολυεθνικά μονοπώλια, οι εξαθλιωμένοι που ζητούν άσυλο στην ΕΕ θα πληρώσουν σκληρό αντίτιμο.

Αυτή είναι η μία πλευρά, υπάρχει όμως και μια δεύτερη που προέκυψε ως συμπέρασμα από το προχτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JHA) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Εκεί, λοιπόν, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διαδικασιών για όσους αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Ως έσχατο μέτρο αναφέρεται ακόμη και η κράτησή τους για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, για να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης (για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.).

Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μακροπρόθεσμα, εφόσον ενσωματωθούν ικανοποιητικά στο εργατικό δυναμικό. Η λέξη «ικανοποιητικά» στο λεξιλόγιο των μονοπωλίων σημαίνει ευέλικτη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Προκειμένου να υποστηριχθεί η ενσωμάτωση αυτή, ο Τ. Χιλ κάλεσε τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να λαμβάνουν χρήματα και να κάνουν πληρωμές ευκολότερα. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε καλέσει τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν εργασία αμέσως μετά την άφιξή τους στην ΕΕ. Σήμερα, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, απαγορεύεται να εργαστούν κατά τους πρώτους μήνες μετά την άφιξή τους.

Επίσης, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Institut fur Wirtschaftsforschung, Ifo) του Μονάχου επανέλαβε χτες την πρότασή του να υπάρξει ...ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό στη Γερμανία, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των γερμανικών επιχειρήσεων θεωρούν το κατώτερο όριο αμοιβής των 8,50 ευρώ την ώρα πρόσκομμα για την πρόσληψη και την απασχόληση προσφύγων. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στη Γερμανία έχουν καλέσει να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες της φετινής χρονιάς, καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες είσοδοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2014, ανακοίνωσε χτες η Frontex, ο Οργανισμός Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ωστόσο είναι μικρότερος, επειδή πολλοί άνθρωποι, ιδίως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα και κατόπιν συνεχίζουν προς την Κεντρική Ευρώπη διασχίζοντας τα Βαλκάνια και επανεισέρχονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, καταμετρώνται δύο φορές.

Η Frontex, στην ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι μόνο τον Οκτώβρη 150.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του 2015 έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 540.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από την άλλη, ο αριθμός των ανθρώπων που διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία ήταν τον Οκτώβρη μόλις 8.500, οι μισοί σε σύγκριση με πέρσι. Από τις αρχές του χρόνου έχουν περάσει στην Ιταλία 140.000 άνθρωποι, ενώ κατά το ίδιο διάστημα του 2014 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ήταν μεγαλύτερος, αφού άγγιξε τις 155.000.

Εξάλλου, τελευταία καταγράφεται τάση αλλαγής στον τρόπο μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από τα κυκλώματα διακίνησής τους που λειτουργούν στην Τουρκία. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τοπικά, ανεβαίνει η τιμή της ασφαλούς μεταφοράς με παλιά ξύλινα σκάφη. Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρονται, κυρίως, Σύροι πρόσφυγες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έως και 3.000 ευρώ το άτομο για να μεταφερθούν με ασφάλεια στη Λέσβο, από την απέναντι μικρασιατική ακτή. Στις περιπτώσεις μεταναστών από άλλες χώρες, η μεταφορά τους συνεχίζεται με πλαστικές βάρκες και πληρώνουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Δηλαδή, σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι τιμές είναι πιο χαμηλές, προκειμένου να πειστούν οι μετανάστες για να μετακινηθούν. Παρά τις συνεχείς αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, 8.808 άνθρωποι ήταν στη Λέσβο χτες το πρωί.

Το Προσφυγικό θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αττάλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεών της το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2023-06-16 00:00:00.0)
Τι προτείνει το ΚΚΕ(2016-03-04 00:00:00.0)
Περισσότερη καταστολή και εκμετάλλευση για πρόσφυγες και μετανάστες(2015-12-13 00:00:00.0)
Ενταση καταστολής και άγρια εκμετάλλευση ως εργατικό δυναμικό(2015-11-21 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ για τους πρόσφυγες(2015-08-15 00:00:00.0)
Ενισχύεται ο ενιαίος κατασταλτικός μηχανισμός(2008-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ