Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Προς επικύρωση 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο φέρνει προς επικύρωση 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι οποίες βέβαια έχουν ήδη εφαρμοστεί... Για να έχει φυσικά κάποιος μια πραγματική εικόνα, στη... βιομηχανία ΠΝΠ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα πρέπει να προσθέσει και τις εξίσου απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος» και του «επείγοντος» που έχει κάνει «ψωμοτύρι» στη Βουλή για να περνά με συνοπτικές διαδικασίες τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αναλυτικότερα, οι 5 πρώτες ΠΝΠ αφορούν κυβερνητικές αποφάσεις για τους «κεφαλαιακούς ελέγχους» («capital controls»). Η έκτη αφορά την επείγουσα ρύθμιση αναγκών που προέκυψαν «από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Εβρο». Η 7η ΠΝΠ ρύθμισε το υπηρεσιακό και μισθολογικό καθεστώς του αρχηγού ΓΕΕΘΑ «σε περίπτωση επιλογής του ως προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η 8η ΠΝΠ αφορά την εξουσιοδότηση που δόθηκε στον υπουργό Επικρατείας να συνάπτει συμφωνίες ναύλωσης πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων, η 9η αφορά ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ μετά το στράγγισμα των αποθεματικών τους. Η 10η ρύθμισε θέματα όπως μεταφορά μαθητών, πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.ά. Με την 11η δινόταν παράταση για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) μέχρι την ιδιωτικοποίησή του (πριν από δύο βδομάδες πέρασε ο νόμος της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, εγκαινιάζοντας και επισήμως το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων που έχει προγραμματίσει). Στη 12η ΠΝΠ περιλαμβάνονταν θέματα που αφορούσαν από τις λεγόμενες «κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας», δηλαδή τα γνωστά προγράμματα - ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, μέχρι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ.

Κοροϊδεύουν...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βέττας, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι ΠΝΠ της σημερινής κυβέρνησης... είναι καλύτερες από αυτές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν άλλα «ποιοτικά χαρακτηριστικά», λέγοντας (σε μια πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας!) ότι «είναι άλλο να νομοθετείς με ΠΝΠ τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, για να πληρωθούν επείγουσες ανάγκες, μισθοί και συντάξεις του λαού και όχι για ανάγκες χρέους»!

Τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης καταψήφισαν το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για... έλλειψη δημοκρατίας, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν και αυτοί χρησιμοποιήσει κατά κόρον τις ίδιες απαράδεκτες πρακτικές.

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Χρ. Κατσώτης, αφού κατήγγειλε τη διαδικασία των ΠΝΠ, επισήμανε: «Είναι γνωστά πράγματα, και οι δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που πολλά θα μπορούσε να πει κανείς. Βέβαια, εδώ οι ρόλοι έχουν αλλάξει. Εκεί που κατηγορούσατε εσείς την προηγούμενη κυβέρνηση για τις ΠΝΠ, τώρα έχουμε αλλαγή ρόλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ