Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
«Η μόρφωση και η ζωή μας δε χωράνε στα μέτρα σας»!

Αγωνιστικά ραντεβού φοιτητών και μαθητών στην αυριανή απεργία

Το «παρών» στα αυριανά απεργιακά συλλαλητήρια δίνουν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία απευθύνουν μια σειρά Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι που δρομολογούν την κλιμάκωση της δράσης τους το επόμενο διάστημα.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλοσοφικής, ΜΙΘΕ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ και καλούν κάθε σύλλογο:

  • Να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία αύριο, 12 Νοέμβρη, μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, στις 10.30 το πρωί, στην Ομόνοια.
  • Να συμμετάσχει στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 15 - 17 Νοέμβρη και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.
  • Να πάρει απόφαση συμμετοχής στη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα που καλείται από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στις 22/11.

«Οι φοιτητές είμαστε ξανά στους δρόμους! Γιατί θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Οι οικογένειές μας δεν αντέχουν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών. Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ σε μας και τους γονείς μας. Δεν έφταναν ως τώρα όλα αυτά τα μέτρα που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μείωσαν το εισόδημα των γονιών μας κατά 40%. Εχουμε τώρα νέο χτύπημα στη λαϊκή οικογένεια μέσω του 3ου μνημονίου, με αποτέλεσμα περισσότεροι συνάδελφοί μας να αναγκάζονται να δουλεύουν από το 1ο έτος ή ακόμα και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Οι σχολές μας, με τη νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης, οδηγούνται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Θα βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Πληρώνουμε ήδη πολλά για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα... σε λίγο θα πληρώνουμε και για να κάτσουμε. Ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές! Ηδη σε πολλές σχολές εργαστήρια δε γίνονται λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, φοιτητές δε χωράνε σε αίθουσες. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε πελάτες σε πανεπιστήμια - "σούπερ μάρκετ" γνώσεων, ενώ την ίδια στιγμή κυβέρνηση - ΕΕ χαρίζουν 35 δισ. ευρώ στους βιομηχάνους, 12 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες και απαλλάσσουν από χρέη εφοπλιστές και μονοπωλιακούς ομίλους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. Παράλληλα, χαιρετίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν στις 5 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να συναντηθούμε στο δρόμο με τα αδέρφια μας τους μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς μας, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη! Κανένας μόνος του μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα που σαρώνει τις ζωές μας! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».

«Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει»

Η αυριανή μέρα πανεργατικής απεργίας είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός των μαθητικών κινητοποιήσεων, μετά από τα συλλαλητήρια που συγκλόνισαν σε 30 πόλεις στις 2 Νοέμβρη. Οι μαθητές της Αθήνας έχουν δώσει ραντεβού στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο και του Πειραιά την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή.

«Στις 12 Νοέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας, οι μαθητές πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας με τους γονείς μας, τους αγωνιζόμενους καθηγητές μας, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φοιτητές και σπουδαστές που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα που καταδυναστεύουν τη ζωή μας», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σημειώνοντας την ανάγκη «οι μαθητές να συντονίσουμε τη δράση μας με τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς, προκειμένου να παλέψουμε ενάντια σε μέτρα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας, όπως οι μειώσεις των μισθών των γονιών μας, η αύξηση της φορολογίας κ.λπ.». Οπως τονίζει, «ο αγώνας μας πρέπει να είναι ενταγμένος στο συνολικότερο αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, που θα μας εξασφαλίσει ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει και δε θα κάνει διακρίσεις των μαθητών».

Σε όσους προσπαθούν να αποτρέψουν τους μαθητές από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις και θεωρούν πως τα παιδιά δεν έχουν δουλειά στην απεργία, ο συνομιλητής μας δηλώνει: «Εχουμε κάθε δουλειά στην απεργία, γιατί πλήττονται άμεσα τα συμφέροντά μας από τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ και πρέπει να παλέψουμε με την υπόλοιπη κοινωνία για την ανατροπή τους». Τονίζει δε πως «ό,τι έχουμε, έχει κερδηθεί από άλλους μαθητές, εργαζόμενους, δε μας χαρίστηκε τίποτα».

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί στα απεργιακά συλλαλητήρια διεκδικώντας το σχολείο που αξίζει στους μαθητές, τα αναγκαία για να λειτουργήσουν τα σχολεία τους. Διεκδικούν παράλληλα το μέλλον που τους αξίζει, που, όπως σημειώνουν οι μαθητές στο κάλεσμά τους, «δε χωράει στις ουρές της ανεργίας, στις ακριβές σπουδές, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ