Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ»
Για την κατάσταση στον κινηματογράφο

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) για την κατάσταση στο χώρο του κινηματογράφου. Απευθύνει επίσης κάλεσμα και στην αυριανή απεργία, με το ΠΑΜΕ. Η προσυγκέντρωση είναι στις 9.50, στην πλατεία Κάνιγγος.

Ανάμεσα στα άλλα σημειώνουν:

«Για τα μονοπώλια ο κινηματογράφος είναι απλά μια κερδοφόρα "μπίζνα". Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που εδώ και χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όσο και σήμερα η "αριστερή - αντιμνημονιακή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έπαιρναν και παίρνουν μέτρα σε βάρος των δημιουργών, ενώ παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κερδοφόρες επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ στο οπτικοακουστικό, με ολέθριες επιπτώσεις στον κινηματογράφο και τους ανεξάρτητους δημιουργούς.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, θα διαπιστώσει ότι ο χώρος του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού βάλλεται από όλες τις πλευρές:

  • Την κατάργηση των κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου.
  • Το 1,5% που χρωστούν οι καναλάρχες στον κινηματογράφο χρόνια τώρα και δεν καταβάλλεται.
  • Το νόμο - ταφόπλακα 3905/2010, του οποίου τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι πλέον ορατά
  • Την υποχρηματοδότηση των ταινιών και την υπολειτουργία του ΕΚΚ.
  • Το νόμο 4254/2014 που μπορεί να βαφτίσει δημοσιογράφους - ρεπόρτερ σε Οπερατέρ, Ηχολήπτες κ.τ.λ. μειώνοντας παραπέρα "θέσεις και "κόστος" εργασίας" για τους εργοδότες.
  • Την πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την προοπτική και το πιθανό κλείσιμο του ΕΚΚ.

Στο ζοφερό τοπίο έρχεται και η κατάργηση του "ειδικού φόρου εισιτηρίων για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας" από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα σε όσα προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο που ψηφίστηκε και από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της "αριστεράς" κατάργησε το μοναδικό φόρο που από τη δεκαετία του '80 και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει τον κινηματογράφο αυτοχρηματοδοτούμενο.

Η κατάργηση στην πράξη του ειδικού αυτού φόρου είναι ένα αυταρχικό χτύπημα στο μόνο βέβαιο πόρο που έστω και στο ελάχιστο εξασφάλιζε την υλική υποστήριξη προς τους δημιουργούς του οπτικοακουστικού τομέα. Με την κατάργησή του, η ετήσια ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας περιορίζεται στην επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, που θα χρηματοδοτεί εάν, εφόσον και όταν αυτό θα μπορεί. Οι "σκληρές διαπραγματεύσεις" με τις οποίες προσπαθούν να συγκαλύψουν τα βάρβαρα μέτρα που παίρνουν και σκοπεύουν να παίρνουν δεν είναι τίποτε άλλο από στάχτη στα μάτια.

Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκτινάσσει τον ΦΠΑ στο 23% του κινηματογραφικού εισιτήριου με κίνδυνο το κλείσιμο των μικρών αιθουσών και προσθέτοντας ένα ακόμη δυσβάστακτο έξοδο στον ήδη εξανεμισμένο προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας, με 23% ΦΠΑ ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία, τον ΕΝΦΙΑ, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και το αποφασιστικό χτύπημα στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Η ΔΕΣ απαιτεί:

  • Την άμεση επαναφορά του ειδικού φόρου για τον κινηματογράφο!
  • Απόδοση του προβλεπόμενου από το νόμο ποσοστού από τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών για την ανάπτυξη του κινηματογράφου!
  • Την κατάργηση του νόμου 4254/2014!
  • Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
  • Τέρμα πια στη φοροληστεία!

Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας κινηματογραφίας, που στόχο θα έχει, αντί για το κέρδος, την αισθητική και πνευματική ανύψωση του λαού και αποφασιστικό ρόλο σ' αυτήν θα έχουν οι άνθρωποί της και η ίδια η κοινωνία.

Η κινηματογραφική τέχνη πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα πλοκάμια της εμπορευματοποίησης και να αποδεσμευτεί από τα οικονομικά και ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που τη χειραγωγούν και την ελέγχουν για να μπορέσει να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί ελεύθερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ