Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών»

Βασισμένη στο διήγημα «Η ιστορία της υπηρέτριας Τσερλίνε» από το μυθιστόρημα «Οι Αθώοι» του Χέρμαν Μπροχ είναι η παράσταση με τίτλο «Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών», που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με την Μπέττυ Αρβανίτη.

Γερμανία, Δημοκρατία της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Τσερλίνε, η γριά υπηρέτρια του σπιτιού της βαρόνης Ελβίρας, πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας την και ζώντας στη σκιά της. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του. Ολόκληρη η ζωή της είχε σαν σημείο αναφοράς την κυρία της και τρεφόταν από ματαιωμένες δυνατότητες και κρυφούς εραστές. Οσο όμως και αν υπήρξε ικανή, η Τσερλίνε ξέρει πως η ζωή δε στέκεται γενναιόδωρη απέναντι στις υπηρέτριες. Ο κόσμος των καθημερινών ανθρώπων που αγαπούν μέχρι θανάτου, γελούν, σαρκάζουν αδιάφοροι και που πάνω τους πάτησε ολόκληρο το φασιστικό οικοδόμημα. «Ενώ έξω, το δάσος και το λιβάδι φτάνουν στα κάγκελα του στρατοπέδου και στα σπίτια των δήμιων κελαηδούν τα καναρίνια».

Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς - Ελένη Βαροπούλου (για το κεφάλαιο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»). Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική επιμέλεια: Αγγελος Τριανταφύλλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Διδασκαλία κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου. Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας.

Πριν 23 χρόνια είχε ανέβει η ιστορική πλέον παράσταση «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε», με την Αλέκα Παΐζη, που είχε παιχτεί με τεράστια επιτυχία επί δύο χρόνια στο «Απλό θέατρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ