Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις τη βδομάδα που ξεκίνησε

Κορυφώνεται η δραστηριότητα στην πορεία προς τον πανελλαδικό συντονισμό στις αρχές Δεκέμβρη

Από την κινητοποίηση στον Τύρναβο
Από την κινητοποίηση στον Τύρναβο
Με μαζική συμμετοχή και δυναμισμό συνεχίζονται τα αγροτικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, που απλώνονται στις πρωτεύουσες των νομών και σε επαρχιακές πόλεις, με προοπτική πανελλαδικής κλιμάκωσης και συντονισμού στις αρχές Δεκέμβρη.

Μετά το συλλαλητήριο την περασμένη Πέμπτη στην Καρδίτσα, ακολούθησε το Σάββατο μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες από τα χωριά της επαρχίας, με δεκάδες τρακτέρ, ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, στη συγκέντρωση βρέθηκαν και εργαζόμενοι και μικροί ΕΒΕ της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. «Παρών» δήλωσαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του Σωματείου Οικοδόμων, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών κι άλλων μαζικών φορέων. Παρευρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, του Σωματείου Οικοδόμων και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και ο Θεοδ. Μπακαΐμης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου.

Το πανό των αγροτών στη Λαμία
Το πανό των αγροτών στη Λαμία
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αστέριο Τσικριτσή, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η κυβέρνηση ξέρει ότι η πολιτική που υπηρετεί, μας βγάζει στο δρόμο. Η πολιτική αυτή, μαζί με την ΚΑΠ και το μνημόνιο, είναι εργαλεία συγκέντρωσης της παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων».

Μετά τη συγκέντρωση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, κλείνοντας συμβολικά το δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, στο σημείο εισόδου προς Τύρναβο.

Σε άλλες πόλεις

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κινητοποιήσεις και στις άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις, αλλά και σε κεφαλοχώρια του νομού Λάρισας. Στην επαρχία Αγιάς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι οργανώνουν σύσκεψη σήμερα στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος», όπου θα αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την κινητοποίηση.

Ανάλογη σύσκεψη θα οργανώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην Ελασσόνα, με προσανατολισμό η κινητοποίηση να γίνει προς τα τέλη του μήνα. Συγκέντρωση προγραμματίζεται και στον Πλατύκαμπο. Για την επαρχία Φαρσάλων, οι τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι έχουν ήδη πάρει απόφαση για συλλαλητήριο με τρακτέρ, στην πλατεία της πόλης, στις 2 Δεκέμβρη.

Τη Δευτέρα 23/11, στις 11 π.μ., αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων θα μπουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Για την προετοιμασία της κινητοποίησης γίνονται συσκέψεις σε χωριά του νομού. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και Αγροτικοί Σύλλογοι στο νομό Μαγνησίας.

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή αγροτών απ' όλες τις περιοχές της Φθιώτιδας έγινε την Κυριακή στην Ανθήλη της Λαμίας, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Μακρακώμης, Στυλίδας και Πελασγίας, όπως και της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Λαμίας. Στη σύσκεψη μίλησαν ο Βαγγέλης Μπούτας από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, ο Χρήστος Πάσουλας από τον ΑΣ Μακρακώμης και αγρότες από την Επιτροπή Αγώνα Λαμίας.

Πέρα από το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, στην πορεία προς τον πανελλαδικό συντονισμό στις αρχές Δεκέμβρη, οι αγρότες αποφάσισαν και τη δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου στην περιοχή της Λαμίας, με την ένταξη αγροτών από την ευρύτερη περιοχή. Αμεσα ξεκινάνε ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις, ενώ αποφασίστηκε και η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη, στην πλατεία Πάρκου.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, έγινε στη Λαμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αγρότες της Φθιώτιδας, στην πλατεία Ελευθερίας. Μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Μακρακώμης, Στυλίδας, Πελασγίας, μετά από περιοδείες στα χωριά της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψή του, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα της αγροτιάς. Σε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, οι αγρότες κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Το Σάββατο στον Ισθμό Κορίνθου

Στην Πελοπόννησο, οι Επιτροπές των Αγροτικών Μπλόκων προετοιμάζουν το συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 14 Νοέμβρη, στις 12 μ., στον Ισθμό της Κορίνθου. Ανάμεσα σε άλλα, στο κάλεσμά τους σημειώνουν:

«Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Στον κοινό αγώνα με τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν μαζικά στον πραγματικό αγώνα που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Απομονώνουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της στις 22 Ιούλη μίλησε για "τσιφλικάδες και μικροτσιφλικίδες που τρώγανε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια της εθνικής", βρώμισε τους κόπους μας, τους αγώνες μας, για να κρύψει ότι η ΚΑΠ και η ΕΕ ξεκληρίζουν την αγροτιά, βάζοντας έτσι πλάτη στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική.

Τώρα πρέπει να σημάνει αγροτικός ξεσηκωμός. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων απ' όλη την Πελοπόννησο, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να πάρουν μαζικά μέρος στις 12 του Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις. Το Σάββατο 14 Νοέμβρη στο αγροτικό παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου».

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης

Τέλος, συμβολική διαμαρτυρία έξω από την Εφορία Λαγκαδά οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., η ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα(2023-01-21 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις(2023-01-18 00:00:00.0)
Στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα(2017-01-19 00:00:00.0)
Σε Φθιώτιδα και Βοιωτία(2013-02-01 00:00:00.0)
Ολοι μαζί στις 10 του Δεκέμβρη(2001-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ