Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ζουμί της ανακεφαλαιοποίησης

Δεν είναι τυχαίο ότι γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέρος της οποίας αποτελεί και η διαχείριση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, παίζονται αυτό το διάστημα χοντρά παιχνίδια, με παρεμβάσεις από διάφορα κέντρα. Για παράδειγμα, δεν περνάει απαρατήρητη μια αρθρογραφία στον Τύπο που «ενθαρρύνει» την κυβέρνηση και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια με τέτοιο τρόπο που θα βοηθάει το ξεκαθάρισμα ανάμεσα στις «υγιείς» και τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις σε έναν κλάδο, ώστε οι πρώτες να παίξουν με καλύτερους όρους στο τερέν του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού. Αντίστροφα, ο ΣΕΤΕ ζητούσε τις προάλλες από την κυβέρνηση να προσέξει την ανακεφαλαιοποίηση επειδή υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις με «άνοιγμα» στις τράπεζες, είτε να κλείσουν, είτε η διαχείρισή τους να περάσει σε ξένα «funds», διασυνδεδεμένα με ανταγωνιστικούς τουριστικούς κολοσσούς του εξωτερικού. Οι ανταγωνισμοί, δηλαδή, είναι μεγάλοι ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, αλλά και ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους, που επιδιώκουν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το ξαναμοίρασμα της πίτας στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα, το μοίρασμα αυτό δεν αφορά μόνο τα μερίδια της αγοράς που θα απελευθερωθούν από τον «ξαφνικό θάνατο» ορισμένων μεγάλων υπερχρεωμένων ομίλων, αλλά και τα νέα δάνεια που θα δίνουν οι ανακεφαλαιοποιημένες πλέον τράπεζες. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης και όχι βέβαια η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι με την ανακεφαλαιοποίηση προτεραιότητά της είναι να σώσει τις λαϊκές αποταμιεύσεις...

Ολα για το κέρδος

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των "28" της ΕΕ. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στο συντελεστή ΦΠΑ 13%». Αυτά γράφει η «Καθημερινή», λέγοντας ότι η «αγορά» δικαιολογεί ως εξής αυτή την πραγματικότητα: «οι απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω capital controls, η υποχρεωτική από τις αρχές του χρόνου προπληρωμή των εισαγόμενων πρώτων υλών, από υλικά συσκευασίας έως ζωοτροφές, καθώς και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από Δημόσιο και ιδιώτες, τους οδηγούν στο να μετακυλίουν μέρος του κόστους στην τελική τιμή καταναλωτή». Δεν πρόκειται ούτε για αύξηση κόστους στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ούτε για τα capital controls. Δικαιολογούν την αύξηση τιμών για να αυξηθούν τα κέρδη τους, με την ανάγκη ρευστότητας, που την πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνεται από την ετήσια έκδοση «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2015», που αναφέρει: «Οριακή αύξηση πωλήσεων και διψήφια αύξηση κερδών κατέγραψε ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το 2014, όπως προκύπτει από την ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών των 56 επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου που δημοσιεύουν ισολογισμό».

Πολλαπλές αντιασφαλιστικές κλοπές

Εγραψε το «Βήμα» στις 8/11/2015: «Ολα ξεκίνησαν το 2001, όταν παραμονές εισαγωγής του ευρώ ο τότε υπουργός Εργασίας της δεύτερης κυβέρνησης Σημίτη κ. Τ. Γιαννίτσης επιχείρησε να μεταρρυθμίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να ελέγξει τη δυναμική εξέλιξη των υπερδαπανών του και να το καταστήσει κατά το δυνατόν βιώσιμο στον χρόνο. Εκείνη η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ελέγχου της κρίσης του Ασφαλιστικού βρήκε απέναντί της σχεδόν τους πάντες: κόμματα, συνδικάτα, εργατικές ενώσεις και κοινωνικές οργανώσεις. Οι πολλές πολιτικές ομάδες εκείνης της περιόδου, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες, δεν κατανόησαν την ένταση του διαρθρωτικού προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης και ύψωσαν λάβαρα κεκτημένων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έτσι υπονομεύουν, όχι μόνο τις συντάξεις, αλλά συνολικά το μέλλον της χώρας».

Δεν είναι πρώτη φορά που η αστική προπαγάνδα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες τσακίσματος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταδικάζει ως υπεύθυνους υπονόμευσής τους, τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ετσι πασχίζουν αφενός να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες, αφετέρου να «βγάλουν λάδι» τους έχοντες την ευθύνη. Δηλαδή, το κράτος και την εργοδοσία, που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των Ταμείων για να κάνουν επενδύσεις και να αυξάνει το κεφάλαιο τα κέρδη του ενώ ταυτόχρονα υποχρέωναν τα Ταμεία να δανείζονται με υπέρογκα επιτόκια για να τα βγάλουν πέρα. Και ήρθε και το PSI το 2012, και ολοκλήρωσε την καπιταλιστική ληστεία των υπόλοιπων αποθεματικών. Στο όνομα αυτών των κλοπών κάνουν την Ασφάλιση... φιλανθρωπία.

«Διαψεύστηκαν... »

«...διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες μέρες ισχυρίζονταν ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης». Απόσπασμα της ανακοίνωσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Απόσπασμα - καρμπόν που μπορούμε να βρούμε σε δεκάδες ανακοινώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η κυβέρνηση επιχαίρει για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα ακόμα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, σε ένα ακόμα πακέτο μέτρων που ευνοούν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους... Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης. Ρόλος βρώμικος, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1483 Γεννιέται ο Γερμανός κληρικός και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, εισηγητής του Προτεσταντισμού.

1918 Στο Βερολίνο συγκροτείται νέα κυβέρνηση, το Σοβιέτ των Πληρεξουσίων του Λαού, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η αστική εξουσία ωστόσο - με ευθύνη των τελευταίων - παραμένει άθικτη.

1924 Η χωροφυλακή επιτίθεται με σφοδρότητα στους καπνεργάτες της Καβάλας, που κινητοποιούνται μαζικά, για να εμποδίσουν τη φόρτωση ανεπεξέργαστων καπνών, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό 30.

1927 Με την ευκαιρία της 10ηςεπετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης πραγματοποιείται στη Μόσχα το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Φίλων της ΕΣΣΔ. Στις αποφάσεις του τονίζεται πως η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση αποτελεί ζωτική υπόθεση των προλετάριων όλου του κόσμου.

1929 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), η οποία αποφασίζει την αποστολή 25.000 εργατών στην ύπαιθρο, για να πρωτοστατήσουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

1933 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 7 συντάκτες με την κατηγορία ότι με τα δημοσιεύματά τους υποκινούσαν τους αυτοκινητιστές να συνεχίσουν την απεργία τους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

1936 Στον παράνομο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συγκέντρωνε την προσοχή των Οργανώσεων του Κόμματος στην οργάνωση των μαζικών αγώνων των εργαζομένων, στο ξεσκέπασμα της δημαγωγίας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, στην περιφρούρηση των συνδικάτων από τη φασιστικοποίηση και τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου στις συνοικίες, στα εργοστάσια και το στρατό, στη βοήθεια στα θύματα της δικτατορίας.

1938 Πεθαίνει ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1923 έως το 1938.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με έδρα τη Βουδαπέστη.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού της περιοχής Βίτσι καταλαμβάνουν με διαδοχικές εφόδους και μάχες σώμα με σώμα όλες τις θέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μπίκοβικ.

1968 Παλαίμαχοι αγωνιστές του ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, καταδικάζοντας τη φραξιονιστική, διασπαστική δράση των αναθεωρητών.

1980 Ενάμισι, περίπου, εκατομμύριο εργατοϋπάλληλοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αιτήματα την καθιέρωση του πενθήμερου, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κ.ά.

1982 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1964 - 1982) και Πρόεδρος της ΕΣΣΔ (1977 - 1982). Στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ αναδεικνύεται ο Γιούρι Αντρόποφ.

1989 Ο ΓΓ του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τοντόρ Ζίβκοφ, αναγκάζεται σε παραίτηση. Η αντεπανάσταση επικρατεί στη Βουλγαρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ