Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνει το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες στη χώρα μας διατηρούν σημαντικά υψηλά τα επιτόκια, σε σχέση με το περιβάλλον της ευρωζώνης στο οποίο έχει ενταχθεί η ελληνική οικονομία. Προφανώς η απροκάλυπτη και προκλητική κερδοσκοπία των τραπεζιτών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενοχλεί ακόμα και θεσμοθετημένες αρχές, οι οποίες, προφανώς θα προτιμούσαν, το τραπεζικό κεφάλαιο, για λόγους σταθερότητας του ίδιου, να λειτουργεί με αμβλυμένες τις πιο επιθετικές του αιχμές.
Το θέμα των υψηλών επιτοκίων θίγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, σε άρθρο του με θέμα «το ευρώ, η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα» που δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αναφερόμενος, ο διοικητής της ΤτΕ στον ανταγωνισμό που έχει επέλθει στο τραπεζικό σύστημα λόγω του ευρώ, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός αντανακλάται και στη διαμόρφωση του περιθωρίου μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, το οποίο μειώθηκε κατά 2,5 μονάδες περίπου κυρίως κατά την τελευταία διετία. Παρά τη μείωσή του, το περιθώριο αυτό στο τέλος του 2000, ήταν 6,5 εκατοστιαίες μονάδες περίπου, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ λόγω της επίδρασης διαφόρων παραγόντων...».
Το πρόβλημα της τραπεζικής τοκογλυφίας επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια με τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες τους πελάτες των πιστωτικών καρτών - κυμαίνονται περί το 16% - είναι απαράδεκτα υψηλά. Μέχρι στιγμής επίσημα η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, δεν έχουν πάρει θέση στο θέμα, αν και είναι προφανές ότι αναζητούν τρόπους και χρόνο για να στηρίξουν τους τραπεζίτες. Μάλιστα ανώτερος παράγοντας της ΤτΕ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα στο συγκεκριμένο θέμα υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να τίθενται διοικητικά εμπόδια στην ελεύθερη επιχειρηματική δράση»! Ετσι αποκαλείται σήμερα η τραπεζική τοκογλυφία.