Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΑΙΑ- 2oς ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Απόλυτη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή

Με απόλυτη επιτυχία και μαζική συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 25 Οκτώβρη στη Νίκαια ο 2ος Αγώνας Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης» στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, γιατρού και αθλητή Βαλκανιονίκη, ο οποίος στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου (Σ.ΔΡΟ.ΚΟ.ΝΙ.ΚΕΡ.), σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, και περιλάμβανε τρεις κατηγορίες: Τα 10 χιλιόμετρα, τα 5 χιλιόμετρα και τα 1.000 μέτρα για παιδιά.

Τα μηνύματα του αγώνα ήταν πολλαπλά, αφού εκτός από το να τιμηθεί η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Σ.ΔΡΟ.ΚΟ.ΝΙ.ΚΕΡ. και οι Επιτροπές Ειρήνης κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που προκαλούν το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, οι διοργανωτές μέσω του αγώνα πέρασαν μηνύματα για τον αθλητισμό ως δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπου ο καθένας μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση χωρίς κόστος.

Ο κόσμος έδωσε βροντερό παρών ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των διοργανωτών, και εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών - μικρά παιδιά που είτε συμμετείχαν στο δικό τους αγώνα είτε ακολουθούσαν με τον τρόπο τους τούς γονείς τους στις μεγαλύτερες αποστάσεις (π.χ. στα 5χλμ), μαθητές, εργαζόμενοι - πήραν μέρος στον αγώνα. Ξεχωριστό σημείο αποτέλεσε η συντεταγμένη συμμετοχή των μελών δυο συλλόγων του «Αρη Νικαίας» και του «Σπύρου Λούη». Ολοι όσοι έτρεξαν μετά το τέλος παρέλαβαν αναμνηστικά μετάλλια. Ειδική απονομή έγινε για τους τρεις πρώτους της κάθε κατηγορίας του αγώνα.


Την ίδια στιγμή, τόσο στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), απ' όπου δόθηκε η εκκίνηση και ήταν και ο τερματισμός, αλλά και κατά μήκος της Γρ. Λαμπράκη, αρκετός κόσμος παραβρέθηκε για να δει και να χειροκροτήσει την προσπάθεια όσων έλαβαν μέρος. Την έναρξη των αγώνων των 5 και 10 χιλιομέτρων έδωσε ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος.

Πριν την έναρξη του αγώνα, ένα σύντομο χαιρετισμό προς τους δρομείς και τους θεατές απηύθυνε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα τρέχουμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία με βάση τα όσα ζούμε αυτή την περίοδο, με το δράμα των προσφύγων απ' τη Συρία». Επίσης οι διοργανώτριες του αγώνα Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Κερατσινίου κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σ.ΔΡΟ.ΚΟ.ΝΙ.ΚΕΡ. Δημήτρης Τουμανίδης, ο οποίος απ' την πλευρά του έκανε λόγο για το δικαίωμα στην άθληση όλου του λαού.

Στον αγώνα παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ από πλευράς του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ παραβρέθηκαν εκτός του προέδρου και οι Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου, και ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ