Κυριακή 25 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Μέσα σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες

Από τις 30 Οκτώβρη έως την 1 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η 17η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Από τη 16η Διεθνή Συνάντηση πέρσι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού
Από τη 16η Διεθνή Συνάντηση πέρσι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού
Τη φετινή συνάντηση θα φιλοξενήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της γειτονικής μας χώρας, σε πολιτικές συνθήκες ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες, εξαιτίας της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και του ρόλου της Τουρκίας σ' αυτές. Η πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση σε διαδήλωση που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 100 διαδηλωτών, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, σε μια χώρα όπου η αστική τάξη, για να διασφαλίσει την εξουσία της, έχει εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιήσει πολλαπλούς κατασταλτικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς (πολιτικές δολοφονίες, πραξικοπήματα κ.ά.).

Την 1η Νοέμβρη, την τελευταία δηλαδή μέρα της Διεθνούς Συνάντησης, θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία νέες πρόωρες εκλογές, μιας κι οι εκλογές του περασμένου Ιούνη δεν οδήγησαν σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το ΚΚ, που φιλοξενεί τη Διεθνή Συνάντηση, κατεβαίνει αυτοτελώς και σε αυτές τις εκλογές.

Τα καθήκοντα των κομμουνιστών

Στη βάση της απόφασης που έλαβε η «Ομάδα Εργασίας», που αποτελείται από εκπροσώπους 16 ΚΚ - μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ - και φροντίζει τα ζητήματα της διοργάνωσης της Διεθνούς Συνάντησης, φέτος οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων καλούνται να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και εμπειρίες από τη δράση τους, με θέμα: «Τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο φασισμό, για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών, για το σοσιαλισμό!».

Η συμμετοχή δεκάδων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κόμματων, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, την Αφρική, αναμένεται να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών κι απόψεων για το τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες και περιοχές. Στο πώς εκδηλώνεται η επίθεση της αστικής τάξης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, το ποια είναι η στάση διάφορων πολιτικών δυνάμεων, το πώς εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κ.ά. Βεβαίως, κάθε φορά, σημαντική πλευρά αυτών των συναντήσεων είναι τα καθήκοντα που προκύπτουν για τους κομμουνιστές στις σημερινές συνθήκες.

Εχουμε μεταφέρει στο παρελθόν πλευρές της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης που εξελίσσεται στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος και σε αυτές τις Διεθνείς Συναντήσεις, μιας και μια σειρά κομμάτων έχουν παραιτηθεί από βασικές θεωρητικές και πολιτικές αρχές κι οδηγούνται ή ήδη συμμετέχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Την ίδια ώρα, αυτές οι Διεθνείς Συναντήσεις δεν παύουν να αποτελούν κι ένα «βήμα» συσπείρωσης των ΚΚ, που υπερασπίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό κι αγωνίζονται για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Ακόμη, σ' αυτές τις Διεθνείς Συναντήσεις επιδιώκεται να υπάρχουν κοινές δράσεις των ΚΚ για τον επόμενο χρόνο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ, ή για τα ζητήματα αντιμετώπισης του αντικομμουνισμού ή της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό κι άλλους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Σαφώς και για την πορεία επαναστατικής ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος δε φτάνουν οι Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Πρώτα απ' όλα, αυτό προϋποθέτει γερά ΚΚ σε κάθε χώρα, με στρατηγική σύγκρουσης και ανατροπής. Σ' αυτήν την πορεία πρέπει να διασφαλιστεί η επεξεργασία κοινής στρατηγικής δράσης και προετοιμασίας δυνάμεων ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για το άνοιγμα του δρόμου για το μοναδικά ελπιδοφόρο μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται το ΚΚΕ, αξιοποιώντας και πολλές άλλες μορφές, πέρα από τη συμμετοχή στις Διεθνείς Συναντήσεις.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ

Το Κόμμα μας, πριν 17 χρόνια, πήρε την πρωτοβουλία και συγκάλεσε στην Αθήνα την 1η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ακολούθησαν αρκετές ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις, που φιλοξενήθηκαν από το ΚΚΕ στην Ελλάδα, ενώ στην πορεία οι Διεθνείς Συναντήσεις άρχισαν να «ταξιδεύουν» και σε άλλες χώρες και να φιλοξενούνται από άλλα ΚΚ: σε Πορτογαλία (2006), Λευκορωσία (2007), Βραζιλία (2008), Ινδία (2009), Νότια Αφρική (2010), επέστρεψαν στην Ελλάδα (2011), ακολούθησε ο Λίβανος (2012), η Πορτογαλία (2013), ο Ισημερινός (2014).

Φέτος, στην Κωνσταντινούπολη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ θα είναι ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του ΤΔΣ, Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του ΤΔΣ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ