Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερευνες για «παράβλεψη καθήκοντος» υπουργού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ερευνα σε βάρος του (υπηρεσιακού) υπουργού Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ και άλλων κρατικών λειτουργών για «παράβλεψη καθήκοντος» διέταξε εισαγγελέας της Αγκυρας, στο πλαίσιο των ερευνών για τις συνθήκες στις οποίες έγινε η βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα, που κόστισε τη ζωή άνω των 100 ανθρώπων. Τις πρώτες μέρες μετά το μακελειό υπήρξαν διάφορες καταγγελίες για ενδεχόμενη «αδράνεια» των αστυνομικών αρχών αλλά και των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, υπήρξαν ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι μια τέτοια επίθεση ή την οργανώνουν μυστικές υπηρεσίες ή την «παραβλέπουν», εννοώντας ότι ήταν γνωστό πως προετοιμαζόταν τέτοιο λουτρό αίματος και κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια. Στα πιθανά «σενάρια» που από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν είναι και όσα αφορούν την εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι πως το μακελειό συνδέεται με ευρύτερες επιδιώξεις, αλλά και ανταγωνισμούς που επεκτείνονται σε όλη την «ταραγμένη» περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην ίδια την Τουρκία η ενδοαστική αντιπαράθεση είναι σφοδρή, και αφορά και ζητήματα συνεργασιών της ντόπιας αστικής τάξης, επιλογών σε κρίσιμα «μέτωπα», όπως αυτό της Συρίας.

Στο μεταξύ, πρέπει να καταγραφεί η παρέμβαση του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος περιέγραψε ως «χάος» αυτό που θα προκληθεί στην περίπτωση που μετά την 1η Νοέμβρη προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΑΚP. Η κριτική του εστίαζε στις επιδιώξεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να αλλάξει το πολίτευμα σε προεδρικό. Θυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, το ΜΗΡ είχε εμφανιστεί αρκετές φορές ως ο πιθανότερος κυβερνητικός «εταίρος» του ΑΚΡ. Ο Μπαχτσελί είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα δε θα μπορέσει να «αντέξει» και τρίτο γύρο εκλογών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» σε μετεκλογικές διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ