Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια και κλιμάκωση της επέμβασης

Από την τετραμερή συνάντηση στη Βιέννη
Από την τετραμερή συνάντηση στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες στη Βιέννη τα σκληρά διπλωματικά παζάρια των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων της Συρίας και την «επόμενη μέρα» στη χώρα, με την κάθε δύναμη να επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα σε μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική περιοχή, χρησιμοποιώντας φυσικά τα δικά της προσχήματα, είτε αυτά αφορούν την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είτε δήθεν «τη δημοκρατία στη Συρία».

Πρωταγωνιστές των διπλωματικών διεργασιών στο ξενοδοχείο «Imperial Hotel» της Βιέννης ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τούρκος υπουργός, Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Αντέλ ελ Τζουμπέιρ. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τεσσάρων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε ρωσικό κανάλι, σημείωσε ότι στόχος της παρουσίας του στη Βιέννη ήταν μεταξύ άλλων να δώσει «από πρώτο χέρι πληροφόρηση» για την εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία και να μιλήσει για το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση και σε άλλες χώρες της περιοχής. Σημείωσε ότι «καμία πολιτική λύση για τη Συρία δε θα έχει μέλλον δίχως τη συμμετοχή του Ιράν».

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως πριν τη συνάντηση των τεσσάρων, προηγήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας για μιάμιση ώρα και πως έπειτα από 40λεπτο διάλειμμα, συνάντησαν τους ομολόγους τους από την Τουρκία και τη Σ. Αραβία.

Προχτές, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζ. Κέρι, είχε δηλώσει στο Βερολίνο πως «ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν πως χρειάζεται η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους", το μόνο πράγμα που στέκει ως εμπόδιο στο δρόμο είναι ο Μπασάρ Ασαντ», ο Πρόεδρος της Συρίας. Την ίδια μέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην «πολιτική διαδικασία» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, είχε μεταφέρει ως θέση του Σύρου ηγέτη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα, την προθυμία του να συναντήσει και να διαπραγματευτεί με όσες ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης πολεμούν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων Ρωσίας - Ιορδανίας!

Φαίνεται, ωστόσο, πως στο σκληρό διπλωματικό πόκερ στη Βιέννη με επίκεντρο τη Συρία δε συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών από τις παραπάνω τέσσερις χώρες, αλλά και ο ομόλογός τους από την Ιορδανία, που είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Νωρίς χτες το απόγευμα, ρωσικά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν πως αξιωματούχοι σε Ρωσία και Ιορδανία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κέντρου στο Αμάν, για το συντονισμό «των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους στη Συρία», στο πλαίσιο συνομιλιών ανάμεσα στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ιορδανό ομόλογό του, Νάσερ Τζούντεχ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Λαβρόφ φέρεται να δήλωσε πως αυτό το «κέντρο επιχειρήσεων» στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας (που θα είναι το δεύτερο μετά από εκείνο που έστησαν προ βδομάδων στη Βαγδάτη στρατιωτικοί αξιωματούχοι Συρίας - Ιράκ - Ιράν - Ρωσίας) θα συντονίζει τις «στρατιωτικές αεροπορικές εκστρατείες των δύο χωρών στη Συρία»...

Το ίδιο 24ωρο, στο αεροδρόμιο της Λατάκεια στη Συρία έφτανε αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών. Οι Ρώσοι βουλευτές δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως η βασική τους αποστολή «είναι ανθρωπιστική» και πως στο πλαίσιο αυτής θα συναντήσουν και το Σύρο ηγέτη Μπασάρ Ασαντ.

Συνεχίζουν την παραγωγή πετρελαίου οι τζιχαντιστές

Στο μεταξύ, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΑΡ ότι οι επιδρομές των ΗΠΑ που γίνονται από το Σεπτέμβρη του 2014 στη Συρία, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις πετρελαιοπηγές και τα διυλιστήρια που ελέγχουν οι εκεί δυνάμεις των τζιχνατιστών του «Ισλαμικού Κράτους», σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι ενίσχυσαν τα επιτελεία που ασχολούνται με τις πετρελαιοπηγές και την εκμετάλλευση «μαύρου χρυσού» με πολλές δεκάδες μηχανικούς και εμπειρογνώμονες, που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του ΙΚ για τη δημιουργία υποδομών στο λεγόμενο «χαλιφάτο» και είναι σε θέση να παράγουν τη μέρα έως και 30.000 βαρέλια πετρελαίου, αποκομίζοντας κέρδη περίπου 50.000.000 δολαρίων το μήνα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι τζιχαντιστές στο Ιράκ παράγουν άλλα 20.000 βαρέλια τη μέρα και ότι και αυτοί διαθέτουν «εξεζητημένη τεχνολογία» που τους επιτρέπει να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή. Εκτίμησαν ότι το πετρέλαιο που παράγεται σε εδάφη του ΙΚ στη Συρία πωλείται από 10 έως 35 δολάρια το βαρέλι (ενώ η διεθνής τιμή πετρελαίου είναι περίπου 50 δολάρια ανά βαρέλι).

  • Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΦΑΡΣ μετέδωσε ότι ο Ιρανός Αμπντολάχ Μπαγκέρι Νιακάρι, που διετέλεσε κατά το παρελθόν σωματοφύλακας του Ιρανού πρώην Προέδρου, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε τζιχαντιστές στο Χαλέπι της Συρίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ