Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουν να έρχονται κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος

Σε βδομαδιάτικο ρεκόρ έφτασε ο αριθμός εισροής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Κατά το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το περασμένο πενθήμερο, καταγράφηκε είσοδος 48.000 ανθρώπων.

Εξάλλου, σώος εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ένας από τους 14 αγνοούμενους πρόσφυγες. Πρόκειται για 32χρονο, ο οποίος έγινε αντιληπτός και περισυνελέγη από μετανάστες που επέβαιναν σε άλλη λέμβο που είχε προορισμό τη Σάμο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων αγνοούμενων μεταναστών συνεχίζονταν και προχτές.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, το πρωί της Πέμπτης στο νησί παρέμεναν περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς οι 1.500 δεν είχαν καταγραφεί, ενώ περίπου 8.500 καταγράφηκαν και μένουν είτε στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ, είτε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της, είτε σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές στο λιμάνι και τους δρόμους.

Παράλληλα, Ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε το ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στην υπηρεσία του και ειδικότερα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως μετά την κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος αναφέρουν:

«Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε προσωπικό, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της διάσωσης των προσφύγων και των μεταναστών που καθημερινά πνίγονται στο Αιγαίο. Η άσχημη αυτή κατάσταση επιβεβαιώνεται και από ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, όπου διαπιστώνεται η παραπέρα όξυνση των προβλημάτων που το προσωπικό αντιμετωπίζει, αλλά και η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα πλωτά και εναέρια μέσα και εγκυμονεί κινδύνους για τους λιμενικούς. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, τουλάχιστον το 40% των πλωτών μέσων είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί με τα πλωτά μέσα και αλλού, όπως στη Νότια Πελοπόννησο, όπου το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου της Πύλου παραμένει παροπλισμένο. Στη θέση του χρησιμοποιείται φουσκωτό σκάφος, με το προσωπικό να είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Αιτία γι' αυτήν την κατάσταση είναι η ελλιπής χρηματοδότηση, η παλαιότητα των σκαφών, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία ή την έλλειψη οργανωμένων επισκευαστικών βάσεων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία είναι απλήρωτοι και βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια, ενώ θα μπορούσαν τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος να επισκευάζονται εκεί.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κατάσταση και έχει σοβαρές ευθύνες για την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού στην υπηρεσία του.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να τεθούν σε λειτουργία τα πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ