Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ανησυχία των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή με ηγέτες χωρών. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα Βαλκάνια

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες χωρών ή κυβερνήσεων των νοτιοανατολικών χωρών της ΕΕ αποφάσισε να συγκαλέσει την Κυριακή 25 Οκτώβρη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κίνηση αυτή δείχνει την έντονη ανησυχία των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας, η οποία έχει συμβάλει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική. Οι επεμβάσεις αυτές και η φτώχεια και η ανέχεια από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν ολόκληροι λαοί, την οποία στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές, είναι η αιτία για τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζουν τη χώρα μας, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Οι επεμβάσεις αυτές, που έγιναν για τη μοιρασιά του πλούτου, των αγορών και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων, προκαλούν και τη φαγωμάρα για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων τους. Επίσης, τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις για τη διευθέτηση των ξεριζωμένων και το διαχωρισμό τους σε πρόσφυγες που μπορούν να αιτηθούν ασύλου, να μετεγκατασταθούν - μια διαδικασία που γίνεται με το «σταγονόμετρο» - και να αξιοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό και στους άλλους που θα χαρακτηρίζονται απλά μετανάστες και θα στέλνονται πίσω στις χώρες τους.

Στη συνάντηση, που γίνεται από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενώ θα ακολουθήσει «γεύμα εργασίας», έχουν προσκληθεί οι ηγέτες των Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ. Σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex.

Αντιμέτωποι με το κρύο, την πείνα και τη δίψα

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι, πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν ταλαιπωρούνται σε αντίξοες συνθήκες στη Σερβία, στην Κροατία, στη Σλοβενία προσπαθώντας να φτάσουν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι αναγκάζονται να περνάνε μέσα από ποτάμια, όπως έγινε χτες σε ένα πέρασμα από την Κροατία στη Σλοβενία, μέσα από χωράφια, να αντιμετωπίζουν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και βέβαια να βιώνουν συνθήκες έλλειψης στοιχειωδών υποδομών, ζήτημα που όσο προχωράει ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, όπως η πείνα και η δίψα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφυγες από τη Συρία λένε σε ΜΜΕ ότι γλίτωσαν από τις συγκρούσεις, το πέρασμα του Αιγαίου και κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο.

Χτες επίσης από αδιευκρίνιστη έως χτες αργά αιτία, ξέσπασε φωτιά σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, στην πόλη Μπρέζιτσε της Σλοβενίας, καταστρέφοντας τα 2/3 του καταυλισμού αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ατυχήματος αλλά και σκόπιμης ενέργειας από ρατσιστικές ομάδες. Η Σλοβενία πλέον αποτελεί το πιο συχνό πέρασμα αφού η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει ουσιαστικά σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία. Ηδη από το περασμένο Σάββατο υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στη Σλοβενία πάνω από 20.000 πρόσφυγες.

Χτες επίσης στην Κύπρο δύο βάρκες με 114 πρόσφυγες από τη Συρία - κυρίως γυναίκες και παιδιά - εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ακρωτηρίου και οδηγήθηκαν από τις δυνάμεις της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου στην επαρχία Λεμεσού, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε να τους φιλοξενήσει προσωρινά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ